site.btaХиляди египтяни се събраха за най-голямата вечеря ифтар на открито в Кайро

Хиляди египтяни се събраха за най-голямата вечеря ифтар на открито в Кайро
Хиляди египтяни се събраха за най-голямата вечеря ифтар на открито в Кайро
Снимка: БТА

Хиляди египтяни се събраха по залез слънце на най-голямата вечеря ифтар в квартал Матарея в Кайро. Тя се провежда всяка година по време на рамазан от 2013 година, като прекъсва през 2020 и 2021 година заради пандемията от КОВИД-19.

Задружните съседи, създали традицията, се събират от ранни зори, за да приготвят несметни количества храна за събитието. Всички те даряват пари, продукти и труд, за да създадат празник, който вече привлича вниманието и на чуждестранни посетители, известни певци и знаменитости. 

Над десет хиляди ястия ифтар са осигурени за простиращата се на стотици метри маса, според участващите в приготовленията доброволци. Менюто се състои от около 1100 килограма пилешки шишчета - шиш таук, 600 килограма ориз, мариновани краставички, зеленчуци, сокове. Задължителен е и традиционният десерт кюнефе. 

През годините броят на присъстващите расте, а традицията се обогатява. На улица “Езбат Хамада” наред с прословутата трапеза, ни посрещат пъстри графити по стените на къщите. Те изобразяват сцени и персонажи, свързани със свещения за мюсюлманите месец - месахарати, който събужда с тъпан постещите за закуската сухур преди изгрев, оръдието в крепостта на Саладин в Кайро, което известява залеза на слънцето, фенерите, които са традиционна украса за рамазан. 

Тази година свещеният девети месец от базирания на лунния цикъл ислямски календар започна на 11 март в Египет. В продължение на около 30 дни всекидневният ритъм на живота се променя. Мюсюлманите се отдават на пост, като се въздържат от консумиране на храна, приемане на течности, пушене и сексуални отношения от зазоряване до залез. Централно място по време на рамазан заема благотворителността и грижата за бедните. 

 

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:06 на 29.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация