site.btaЕвропейски нюзрум: ЕС е разделен относно рязкото намаляване на помощта за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци

Европейски нюзрум: ЕС е разделен относно рязкото намаляване на помощта за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци
Европейски нюзрум: ЕС е разделен относно рязкото намаляване на помощта за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци
Палестински привърженици на Народния фронт за освобождение на Палестина (НФОП) участват в протест срещу орязването на образователните програми на УНРВА. Снимка: APA Images via ZUMA Wire/dpa/ Ashraf Amra

Европейският съюз е един от най-големите дарители на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА). След израелските обвинения, че някои нейни служители са участвали в нападението на "Хамас" на 7 октомври, ЕС обяви, че ще преразгледа подкрепата си за агенцията. Докато някои смятат, че това е неотложна мярка, други предупреждават да не се прибягва към колективно наказание на палестинския народ, пише Европейският нюзрум – платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

В понеделник ЕС обяви, че преразглежда финансирането си за УНРВА и че плащанията ще бъдат спрени до края на февруари. ЕС поиска "спешна проверка" след твърденията на израелските власти, че някои служители на агенцията са участвали в атаката на "Хамас" на 7 октомври.

Одитът трябва да бъде ръководен от назначени от Европейската комисия експерти и да се проведе успоредно с водено от ООН разследване на твърденията на Израел, съобщи ЕК. В изявлението на Еврокомисията се посочва също, че хуманитарната помощ за палестинците в Газа и на Западния бряг "ще продължи да се предоставя без прекъсване чрез партньорски организации".

УНРВА предупреждава за хуманитарна катастрофа

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, цитирайки израелски доклад, че 10 процента от палестинските служители на УНРВА "имат тесни връзки" с терористични организации, действащи в Газа. По-рано в. "Ню Йорк таймс" съобщи, позовавайки се на доклада, че служител на УНРВА е участвал в отвличането на жена от Израел, друг е разпространявал боеприпаси, а трети е участвал в масово убийство в кибуц, при което са били убити 97 души. Докладът съдържа обвинения срещу общо 12 служители на УНРВА. Вашингтон ги определя като достоверни. 

УНРВА уволни няколко свои служители в отговор на обвиненията на Израел, които накараха редица държави, включително САЩ, Франция, Великобритания, Германия и Япония, да обявят, че спират по-нататъшното финансиране на агенцията на ООН. Генералният комисар на агенцията на ООН Филип Лазарини определи тези решения като "шокиращи", подчертавайки, че повече от два милиона души в Газа "зависят от УНРВА, за да оцелеят". Той призова страните да "преразгледат решенията си". УНРВА заяви, че ще трябва да прекрати дейността си в рамките на един месец, ако финансирането не бъде възстановено.

Ръководителят на хуманитарните операции на ООН Мартин Грифитс определи УНРВА като "централен елемент" на хуманитарната помощ за населението на ивицата Газа. Животоспасяващата работа на УНРВА в хода на войната "не бива да бъде застрашавана от обвинения за предполагаеми действия на няколко души", заяви Грифитс в сряда на заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Грифитс беше ужасен от обвиненията и заяви, че поради това ще бъдат положени всички усилия, за да се гарантират исканията на света за политически неутрална организация.

Гутериш призовава държавите членки на ООН да продължат да подкрепят агенцията

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обеща спешна независима проверка на УНРВА, но също така помоли държавите дарители да "гарантират непрекъснатостта" на работата на агенцията в името на "отчаяното население", на което тя служи.

Словения се присъедини към призива на Гутериш към държавите членки на ООН да продължат финансирането на УНРВА, съобщи във вторник словенското министерство на външните работи в изявление за словенската телеграфна агенция СТА. Замразяването на средствата би застрашило УНРВА и би изложило на риск живота на палестинците в Близкия изток. Така Словения отпусна 1,2 млн. евро за агенцията през миналата година, което е най-голямата ѝ вноска досега. Все още не е взето решение за вноската на страната за тази година.

Борел: "Няма алтернатива на УНРВА"

В кулоарите на срещата на Европейския съвет вчера, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел предупреди, че ако финансирането спре, стотици хиляди хора ще загинат. "Ако намалите финансирането на УНРВА, ще накажете целия палестински народ. Няма алтернатива на УНРВА ..., ако искате да запазите живота на тези хора. Така че, не трябва да допуснем никакво колективно наказание за палестинския народ", подчерта той.

Испания няма да оттегли подкрепата си

Испания, която винаги твърдо е подкрепяла признаване на палестинска държава, ще запази подкрепата си, както увери в понеделник испанският външен министър Хосе Мануел Албарес. Тя обаче ще следи отблизо разследванията. Албарес подчерта, че се разследват само десетина от приблизително 30 000 служители на агенцията, от които 13 000 работят в Газа и извършват "съществена" работа в подкрепа на населението на анклава.

Това накара израелския министър на диаспората Амихай Хикли да заяви, че УНРВА "е Хамас" и че Израел е "изключително разочарован", че Испания не е спряла финансирането на агенцията. 

Белгия продължава да оказва подкрепа предвид "големите хуманитарни нужди"

След като ООН информира дарителите за разследването си, Белгия обяви вчера, че засега продължава финансирането си "предвид големите хуманитарни нужди и заплахата от глад в Газа", заяви министърът на сътрудничеството за развитие Каролин Жене. Брифингите на ООН показват, че израелските сили за сигурност все още не са споделили доказателства с тях или с другите дарители.

Белгия ще изчака резултатите от разследването на евентуални връзки между служители на УНРВА и палестинската екстремистка организация "Хамас". "Ако твърденията се потвърдят, трябва да бъдат предприети много строги действия. Абсолютно неприемливо е персоналът да участва във варварските терористични атаки от 7 октомври или да ги възхвалява", заяви Жене.

Австрия, Хърватия, Германия, Румъния и Швеция спират финансирането

В понеделник румънското министерство на външните работи обяви, че спира доброволните си плащания към УНРВА. "До приключване на разследването министерството няма да прави нови доброволни вноски за УНРВА", заяви министерството.  

Хърватия не е планирала никакви дарения за УНРВА през 2024 г. В миналото тя е правила дарения "само по изключение, при поискване", заявиха от министерството на външните работи на страната пред хърватската информационна агенция ХИНА. От началото на войната Хърватия е дарила общо 1,25 млн. евро за спешна хуманитарна помощ за цивилното население на Газа. По данни на министерството УНРВА е получила 250 000 евро спешна хуманитарна помощ за цивилното население на Газа.

Швеция, която традиционно е силен съюзник на УНРВА, реши да спре финансирането, докато шведската агенция за развитие СИДА (SIDA) проучи ситуацията. "Споделям мнението, че хуманитарната ситуация в Газа е ужасна. Швеция иска да помогне на цивилното население, но трябва да сме сигурни, че подкрепата не се използва по неправилен начин", заяви шведският премиер консерватор Улф Кристершон на пресконференция. Шведските социалдемократи разкритикуваха решението за спиране на помощта. "Това може да съсипе най-важната организация за подпомагане на палестинците в ситуация, в която милиони цивилни са засегнати от войната и са изложени на риск от гладна смърт", пише Морган Йохансон, бивш министър на правосъдието, в социалната мрежа "Екс".

В понеделник австрийското външно министерство заяви, че "обвиненията ... са дълбоко шокиращи и изключително обезпокоителни". Всички вноски за УНРВА са спрени "до пълното изясняване на всички тези твърдения". Австрийската вноска за УНРВА е разделена на годишна вноска от около 400 000 евро и вноски, свързани с проекти, в размер на 3 млн. евро годишно за здравен проект. Въпреки това, както отбеляза австрийското външно министерство, Австрия продължава да помага на страдащото цивилно население в ивицата Газа по други канали. От 7 октомври насам за тази цел е предоставена хуманитарна помощ на обща стойност 13 млн. евро. 

Германската външна министърка Аналена Бербок, която засега спира помощта, настоява за бързо разследване. "Ситуацията в Газа е просто адска", заяви министърката от партия "Зелените" в сряда в Берлин. УНРВА е почти единственият доставчик на помощи в Газа, тъй като всички останали хуманитарни организации там "едва ли могат да бъдат активни в момента", каза тя. Миналата година Германия е финансирала УНРВА с общо 206,5 млн. евро. Според германското външно министерство Германия няма да разреши нови плащания за времето докато тече разследването. Във всеки случай в момента не се очакват нови ангажименти.

ЕНП призовава за дебат относно УНРВА на пленарната сесия на ЕП в Страсбург 

Европейската народна партия (ЕНП) иска дебат за предполагаемото участие на УНРВА в атаките на "Хамас" на пленарната сесия на ЕП в Страсбург следващата седмица, съобщи в "Екс" шведският евродепутат Давид Лега, член на комисиите по външни работи и по правата на човека. "Не може да действаме както досега – трябва веднъж завинаги да спрем финансирането на тероризма", написа той.

Възможна сделка за заложниците?

Вестник "Таймс ъв Израел" съобщи, че израелската тайна служба "Мосад" е информирала в понеделник министрите от военното правителство за параметрите на възможно споразумение. То предвижда освобождаването на 35 заложници, сред които жени, болни, ранени и възрастни хора, в първата фаза, в която боевете ще бъдат спрени за 35 дни. След това ще последва едноседмично прекратяване на огъня, по време на което преговарящите ще се опитат да договорят освобождаването на млади мъже и заложници, които "Хамас" определя като войници.

Ключов въпрос, който все още не е решен, е искането на "Хамас" споразумението да предвижда постоянно спиране на огъня – нещо, което Израел изключва. Израелският премиер Бенямин Нетаняху неведнъж подчерта, че Израел ще се придържа към целите си да елиминира "Хамас" и да гарантира, че Газа повече няма да представлява заплаха за еврейската държава. Споразумението за освобождаване на заложниците може скоро да бъде постигнато, но Нетаняху отново подчерта в сряда вечерта, че то не бива да бъде сключено "на всяка цена".

/ПГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:48 на 17.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация