site.btaВ бутиковата винарска изба "Гривица" залагат на вина с изявено качество и аромати, планират строеж на къщи за гости

В бутиковата винарска изба "Гривица" залагат на вина с изявено качество и аромати, планират строеж на къщи за гости
В бутиковата винарска изба "Гривица" залагат на вина с изявено качество и аромати, планират строеж на къщи за гости
Във винарска изба "Гривица" произвеждат три серии вина. Снимка: Кореспондент на БТА в Плевен Юрий Конов

В бутиковата винарска изба "Гривица", която носи името на близкото плевенско село, залагат на вина с изявено качество и аромати. Това каза за БТА главният технолог Никола Николов.

Бутиковата винарска изба се намира на 10 км от областния град, в сърцето на район с история и традиции в лозарството и винарството.

Избата е започнала да преработва грозде от собствена реколта в промишлени количества през 2020 г., а първите лозови масиви са създадени през 2016 година. Виното, което произвеждат, е само от собствени лозя. Те се простират на площ от 500 декара, с изба в средата на масива. По 100 декара са отделени за сортовете Каберне совиньон, Мерло, Ризлинг, Шардоне и Тамянка. При отглеждането на гроздето не се използват пестициди, за да се запази здравето на потребителите и да се запази чистотата на лозята и на виното. Капацитетът на избата е 100 тона годишно, каза още Никола Николов.

Той добави, че ще от първата реколта са получени добри вина с отлично качество, което се дължи на няколко фактора. Единият от тях е, че избата разполага със съвременно оборудване, което позволява да се прилага съвременна технология, която гарантира изявяване на ароматите и качествата на вината. Друг фактор е, че лозето е в непосредствена близост и така няма повреда на гроздето при транспорта. Може да се следи за качеството на гроздето през целия период на развитие на лозето и да се определи точният момент на беритбата, което гарантира добро качество на виното. Това помага производството да бъде насочено към висококачествени вина.

Освен неръждаемите съдове, които се използват за ферментация, избата разполага и с дървени бурета "Барици" от френски и български дъб с вместимост 225 литра. Това позволява да се произвеждат и специални барикови вина ("барик" е дървена бъчва с вместимост точно 225 литра със стандартизирани размери, определени през 1858 г. от Френската търговска камара - бел. ред.). Те ферментират и престояват в тези бъчви. Използват се и за бутилиране на отлежали, улегнали вина с по-добро развитие и с участието на дъб.

Всичко това позволява да се правят различни серии вина, като основната серия са такива, които подчертават плодовия характер на виното и са изработени от подбраното грозде от масивите по технология, която гарантира изявяването на сортовите аромати.

Втората серия е запечатана с восък. Това са подбрани вина, които са купажирани от три вина - бяло, розово и червено. Купажите са от най-доброто вино от трите вида.

Третата серия са тихите вина и бариковата серия. В момента са направени Ризлинг барел, Шардоне барел и Мерло барел.

Избата има оборудване за производство на пенливи вина. Имат пенливо шардоне и пенливо розе.

От виното Шардоне се произвеждат трите основни характеристики - натурално бяло вино, бариково бяло вино, отлежало в дъбови бъчви, и пенливо шардоне, което е класиката при пенливите вина.

От винарска изба "Гривица" са участвали в различни международни конкурси в Германия Франция и Балканския фестивал, откъдето имат над 10 медала. Участват ежегодно и на фестивала на виното в Плевен. Вината се представят и по време на винени вечери на различни места. Продажбите се реализират основно в България.

Засега от избата нямат планове да разширяват площта на лозовите масиви. Целта им е да оптимизират производството. Не изкупуват грозде от други производители.

В процес на завършване е ресторант към винарната. Има планове и за строеж на къщи за гости.

БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 16:34 на 28.11.2025 Новините от днес

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит д-р Киприан и Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“ в партньорство с Община Стара Загора организират „Ден на отворените врати“ на Пловдивската духовната семинария

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация