site.btaЧорба от няколко вида речна риба с триге в столитров казан ще приготви 86-годишен майстор от Бяла черква

Чорба от няколко вида речна риба с триге в столитров казан ще приготви 86-годишен майстор от Бяла черква
Чорба от няколко вида речна риба с триге в столитров казан ще приготви 86-годишен майстор от Бяла черква
снимка: Организатори

Чорба от няколко вида речна риба с триге в 100-литров казан ще приготви 86-годишен майстор от Бяла черква в третото издание на Фестивала на рибената чорба.

За трети път на брега на река Росица любителите на прочутата белочерковска рибена чорба ще се съберат за да готвят, хапват и да се веселят, каза за БТА кметът на Бяла черква Албена Тодорова. Характерното за рибената чорба от този край е използването на тригето, като заместител на лимонената киселина.

Веществото се образува след изсъхването на утайката по дъното на винените бъчви и има голяма киселинност. В миналото местните хора са го съхранявали под формата на плочки, които пускали в тенджерите, когато са варели чорбата, разказа Тодорова и допълни, че все още има пазители на тази традиция, а един от тях е 86-годишния Иван Боянов, който ще е майсторът на чорбата през тази година.

Друга характеристика на традиционната рибена чорба в този регион е, че сладководната риба, която ври в казана, не се обезкостява предварително и се готви със сноп от цъфнала мащерка. Празникът през тази година ще се състои навръх Еньовден – 24 юни, затова дъхавите билки, нужни за гозбите ще бъдат набрани в сутрешните часове от поляните около реката.

Рибени чорби ще приготвят индивидуално местни майстори по съхранени семейни рецепти, които ще бъдат оценявани от шеф Ивайло Иванов от Hell's Kitchen. На откритата сцена ще се изявят над 200 самодейци от Карнобат, Русе, Шумен, Габрово, Стражица, Горна Оряховица, Велико Търново и близки населени места. Ще има изложение на традиционни занаяти, а специалните гости на празника ще бъдат сестрите Ива и Велислава Костадинови.

Организатори са кметство Бяла черква и Народно читалище "Бачо Киро - 1869". Целта на празника е да бъдат популяризирани традициите в приготвянето на ястия от риба и рибни продукти от белочерковския край.

/РИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:24 на 17.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация