site.btaПроизводители от Югоизточна България събра в Ямбол първо регионално фермерско-занаятчийско изложение

Производители от Югоизточна България събра в Ямбол първо регионално фермерско-занаятчийско изложение
Производители от Югоизточна България събра в Ямбол първо регионално фермерско-занаятчийско изложение
В Ямбол се провежда фермерско-занаятчийско изложение на производители от Югоизточна България. Снимка: Кореспондент на БТА в Ямбол Мира Безус/БТА

Производители от Югоизточна България събра в Ямбол регионално фермерско-занаятчийско изложение. Своя продукция на щандовете предлагат фермери и занаятчии от областите Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора и Бургас. Посетителите могат да избират измежду разнообразие от пресни зеленчуци, вино, продукти от розово масло и лавандула, билки, млечни и месни продукти, трахана, ръкоделия, кожени изделия, цветя.

Изложението се организира за първи път от Фондация "Ямбол - вкус и традиции", съвместно с Ямболската търговско-промишлена палата и местната община. Инициативата надгражда традиционния фермерски базар, който се провежда в града всеки последен четвъртък от месеца.

Целта е да се съкрати пътят на родната продукция от производителите до потребителите, без посредници и на принципа "от фермата до трапезата", каза пред репортер на БТА Георги Събев, един от инициаторите на изложението и бивш зам.-министър на земеделието. "Семейни ферми, дребни производители - искаме да помогнем на тях. Много често те нямат тази директна връзка, не могат да влязат в големите вериги, поради малките количества и обеми, които произвеждат", посочи той.

По думите му предизвикателствата пред фермерите са постоянни. "Например през тази година има много висока смъртност на пчелите, включително и в Ямболска област. За тях това означава и по-малко доходи. Затова е важно да създаваме повече възможности и канали за реализация на продукцията", каза още Събев.

Българският производител днес оцелява с много труд, упоритост и постоянство, коментира за БТА Теменужка Матева от Ивайловград, която произвежда трахана. "Това е много забравен традиционен продукт от трапезата на българина. Нашите деца нямат вкусова памет към подобен род продукти, което е много жалко. Връщайки се назад във времето, реших, че нещо трябва да се направи. Не може едно по едно да си отиват традиции, кулинария, дори ценности", посочи тя.

Регионалното фермерско-занаятчийско изложение се очаква да стане редовно и да се провежда всяка втора събота от месеца на пл. "Освобождение" пред Безистена в Ямбол, обяви при откриването му Антоанета Събева, председател на Фондация "Ямбол - вкус и традиции".

На изложението ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" предлагат приготвени от тях традиционни ямболски милинки, трахана от Йвайловградско, меденки и други кулинарни изкушения.

/ЕС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:15 на 26.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация