site.btaОбласт Стара Загора остава на пето място по безработица в страната

Област Стара Загора остава на пето място по безработица в страната
Област Стара Загора остава на пето място по безработица в страната
БТА, Даниела Василева, началник отдел "Активна политика на пазара на труда" към Дирекция Бюро по труда - Стара Загора. Снимка: Кореспондент на БТА в Стара Загора Емил Димов

Нивото на безработица в област Стара Загора е 4,14 процента, което я нарежда на пето място от областните градове след София, Варна, Бургас и Габрово. Това съобщи Даниела Василева, началник отдел "Активна политика на пазара на труда" към Дирекция "Бюро по труда" (БТ) - Стара Загора, на брифинг пред медиите.

По представените от нея данни нивото на безработица за страната е 5,11 процента. През май от област Стара Загора в местното Бюро по труда са регистрирани 515 нови безработни лица. Обявените свободни работни места от бюрото са общо 366 за областта. Общият броят на регистрираните безработни в областта към 31 май е 5256 души, което е намаление със 76 спрямо предходния месец. Най-ниска е безработицата за град Стара Загора, която е 2,51 процента, а най-високо равнище е отчетено в общините Николаево и Братя Даскалови, където процентът надвишава 25.

Даниела Василева представи и стартиралата нова оперативна програма в Бюрото по труда - "Младежки практики", която е насочена към хора между 16 и 29 години. В нея могат да участват безработни, неактивни и търсещи работа учащи лица, което е новия момент за включване в заетост. Субсидирането е в рамките на 6 месеца, а целта на програмата е придобиване на трудови навици и практически умения. Одобрените кандидати задължително ще имат ментори, определени от работодателите. Според правилата на програмата ще бъде предоставена минимална работна заплата и осигуровки, а менторите ще получат половин минимална работна заплата. Програмата ще продължи до 2027 г., посочи още Даниела Василева.

/ВЙ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 23:23 на 25.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация