site.btaИкономист експериментира с отглеждане на шафран в Смолянско като пример за подходяща земеделска култура за Родопите

Икономист експериментира с отглеждане на шафран в Смолянско като пример за подходяща земеделска култура за Родопите
Икономист експериментира с отглеждане на шафран в Смолянско като пример за подходяща земеделска култура за Родопите
БТА, Икономистът Недялка Петрова експериментира с отглеждане на шафран в Смолянско като пример за подходяща земеделска култура за Родопите. Снимка: Христина Георгиева/БТА

Икономистът Недялка Петрова експериментира с отглеждане на шафран в Смолянско като пример за подходяща земеделска култура за Родопите. Стартиращият бизнес с отглеждане на скъпия минзухар е част от проект по време на организираната през 2024 г. Академията за начинаещи предприемачи BASE в родопския град. Замисълът е да се покаже на местните фермери, че шафранът е подходяща земеделска култура за Родопите и може да бъде успешен бизнес, заяви пред БТА Недялка Петрова.

Освен скъпото близалце на ценния минзухар, почти всички части на растението могат да се влагат в хранителни продукти и дори в ракия, обяснява Петрова. Тя отглежда шафран в друга област на страната с равнинен терен, но е категорична, че и условията в Родопите са подходящи. Инвестицията в отглеждане на шафран се възстановява на четвъртата година, когато засадената площ с луковици се увеличава тройно, според икономиста. Нейни изчисления показват, че разходите за отглеждането през тези години са минимални, а най-голямото вложение е в началото в покупката на луковиците. През следващите 3 години се образуват още малки луковици, които се използват за разсаждане на нови терени. Растението изисква почва, която се оттича, за да не загние луковицата, споделя опита си Недялка Петрова. На четвъртата година е най-изобилен добивът от самия минзухар, който цъфти през октомври-ноември.

Шафранът се използва като подправка не само в сладкарството, но и в хлебопроизводството, както и в други ястия, посочи Петрова. Нейният бизнес план залага на продажба на близалцата от цвета, които представляват подправката, но и на влагане на тичинки, венчелистчета и други части от растението в различни хранителни продукти. Празнични питки, сладки, ракия с шафран са част от успешните експерименти на икономиста при оползотворяването на редкия минзухар. По думите й най-сигурната печалба може да бъде от продажбата на луковици в началния етап. Като потребители на продуктите се разчита на заведения, ресторанти, готвачи, производители на козметика и на бъдещи шафранови фермери. "Това са родопските златни нишки, а в отделни ферми в Смолянско вече доказват успешния бизнес модел на отглеждането на шафран", категорична е Недялка Петрова.

/ВЙ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 23:30 на 06.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация