site.btaСтуденти от пловдивски университети ще работят заедно за бъдещето на храната

Студенти от пловдивски университети ще работят заедно за бъдещето на храната
Студенти от пловдивски университети ще работят заедно за бъдещето на храната
Студенти от различни специалности в няколко висши училища в Пловдив ще работят заедно за създаването на иновации в хранително-вкусовата промишленост. Снимка: Организаторите

Студенти от различни специалности в няколко висши училища в Пловдив ще работят заедно за създаването на иновации в хранително-вкусовата промишленост, съобщават организаторите.

Това ще се случи в рамките на второто издание на прогресивната образователна програма „Gen I: Генерация и иновация“, което започва през есента. То ще е с фокус върху темата „Бъдещето на храната“ и ще обедини усилията на бизнеса и университетите в търсенето на качествено нов подход за развитието на уменията на младите специалисти и предприемачи в областта, се казва в съобщението.

По думите на организаторите програмата „Gen I: Генерация и иновация“ е първата по рода си у нас, като залага на концепцията за сформиране на мултидисциплинарни екипи от студенти от различни специалности, които да работят заедно по реални бизнес казуси с помощта на опитни ментори от корпоративния свят по методологията Design Thinking. След пилотното издание във Варна, инициативата на „Schwarz IT България“ продължава в Пловдив и областта, но с нова тема – намирането на иновативни и ефективни решения по пътя „от фермата до чинията“ или от производителя до потребителя.    

„Нямаме търпение отново да съберем между 25 и 30 студенти с напълно различен профил, таланти и експертиза, които да разработят иновативни проекти по реални бизнес казуси и да ни представят своите идеи за бъдещето на храната. Също като във Варна, те ще бъдат напътствани и подпомагани от опитни ментори и ще се научат да използват инструментите на създадената в Станфордския университет методология Дизайн мислене“, казва Михаил Петров, главен изпълнителен директор на „Schwarz IT България“.

Концепцията на програмата бе представена пред студенти в рамките на демонстрационна „работилница“ в Университета по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив, тази седмица. По време на събитието те се запознаха с подхода Design Thinking и научиха повече за знанията и уменията, които могат да придобият с участие в програмата.

„Новите реалности, високата динамика, бързият напредък на технологиите изискват качествено различен подход за справяне с предизвикателствата от бъдещите професионалисти и предприемачи. Търсенето на иновативни решения в рамките на интердисциплинарни екипи и използването на високоефективни стратегии и инструменти ще бъде решаващо за успеха утре. Но подготовката за това трябва да започне още сега, затова с програмата GEN I ние инвестираме в развитието на новото поколение днес. Пилотното издание доказа, че сме на верния път, а сега той продължава и в Пловдив“, казва още Михаил Петров.

Организаторите посочват, че участието на студентите в програмата е без такси, като за периода те получават и стипендия. Продължителността на обучението е един семестър, като участниците преминават през няколко модула, а всеки екип работи по своя конкретен казус пряко с отговорен ментор със значителен бизнес опит. На финала иновативните проекти се представят с прототипи и бизнес модел пред жури. Най-добрият от тях ще бъде отличен с награда от 10 хил. лева.

Кандидатстването за програмата в Пловдив ще бъде отворено през есента след официалното й представяне в града, се казва още в съобщението.

/АДМ

/ДД/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 14:53 на 01.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация