site.btaЗа втора поредна година ловешкото село Пресяка ще отбележи празника си с кулинарен фестивал

За втора поредна година ловешкото село Пресяка ще отбележи празника си с кулинарен фестивал
За втора поредна година ловешкото село Пресяка ще отбележи празника си с кулинарен фестивал
Снимка: Община Ловеч (архив)

За втора поредна година ловешкото село Пресяка ще отбележи празника си с кулинарен фестивал, съобщи за БТА кметът Георги Георгиев. Той ще е под наслов „Вкусове с традиция от село Пресяка”.

Ястията, приготвени от местните, ще бъдат подредени на маса пред читалището. Жители и гости на празника ще могат да опитат от тях, а майсторите ще получат грамота за участие. Ще бъдат представени типични ястия за района, сред които най-характерните са сборджийските пълнени чушки, при които особеността е, че плънката от кайма, ориз и лук се запържва, както и дърпана баница. Тя е неизменна част от трапезата за всички празници и по принцип е солена, но който иска, я поръсва отгоре със захар, обясни Георгиев.

По обед ще бъде раздаден курбан за здраве. Чорбата в Пресяка се приготвя с телешко месо, лук, моркови, чушки, яйца.

Вечерта местни и гости ще седнат на обща трапеза, а за доброто настроение на празнуващите ще се погрижи фолклорната изпълнителка Надя Казакова.

Миналата година на празника на селото открихме нова музейна сбирка, припомни кметът Георгиев. Тя е обособена на втория етаж в читалищната сграда. В нея са включени експонати, разказващи бита и историята на Пресяка в последните сто години. Показани са оръдия на бита и труда, сред които паламарки и плуг, както и автентични народни носии. По думите на Георги Георгиев има интерес към музея, дори през май са го посетили гости от Франция.

Кметът каза още, че в селото живеят около 300 души, в това число и доста млади хора.

Организатори на празника на Пресяка са кметството и Народно читалище „Христо Ботев – 1928 г.”.

 

/ТС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:24 на 03.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация