site.btaКъм момента засегнатата площ при пожара в землището на Илинденци е над 3000 декара, каза инженер Валентин Чамбов, директор на ЮЗДП

Към момента засегнатата площ при пожара в землището на Илинденци е над 3000 декара, каза инженер Валентин Чамбов, директор на ЮЗДП
Към момента засегнатата площ при пожара в землището на Илинденци е над 3000 декара, каза инженер Валентин Чамбов, директор на ЮЗДП
БТА, 400 киловатовия магистрален електропровод, който минава през района на село Илинденци и доставя енергия, и за Гърция вече е спрян от няколко часа заради бушуващия пожар.Снимка: Кореспондент на БТА в Петрич Деница Кючукова

Към момента засегнатата площ при пожара в землището на село Илинденци, община Струмяни е над 3000 декара. Това каза инженер Валентин Чамбов, директор на ЮЗДП. Надяваме се огънят да не се разраства в посока Кресна, в това са съсредоточени нашите усилия. Над 50 служители от горските стопанства с три противопожарни автомобила правят опити да локализират огъня, за да не преминава той през последни бариери, които сме направили с помощта на техниката.

С Кресна стават три общини, на територията на които се разпростира огънят. Надявам се да не повторим фрапантния пожар отпреди години, в който изгоряха хиляди декари. Надявам се днешният ден да е последният, добави още инженер Чамбов.

По информация на щаба, който е сформиран, се очаква помощ по въздуха от два шведски самолета и четири хеликоптера. Метеорологичната обстановка обаче се усложнява. Духа много силен вятър. Техника и хора има достатъчно на терен, въпросът е, че метеорологичната обстановка не е с нас, заключи инженер Чамбов.

Фронтът на пожара в землището на село Илинденци е изключително голям. Гори в три посоки, каза за БТА кметът на Струмяни Емил Илиев. Според него се очаква разрастване на огъня в следобедните часове след покачване на температурите и усилване на вятъра. На терен има много хора. 

/ВД/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:06 на 28.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация