site.btaСпоред управителя на "Ува Нестум" реколта 2025 ще донесе нови предложения за потребителите


В избата ние се стремим да има минимална намеса във винопроизводството. Вярваме, че вината изразяват отличителните качества на района, най-доброто, което земята може да им даде, каза за БТА управителят на комплекс "Ува Нестум" край Гоце Делчев Цветелина Биларева-Паскова. По думите ѝ традиционните методи и строгият контрол на всеки етап от процеса са ключът към създаването на вина със собствен почерк и характер.
Биларева-Паскова посочи, че качеството на виното зависи преди всичко от качеството на гроздето и от точния момент, в който плодът се откъсва от лозата. В избата гроздето се бере ръчно, за да се избегне излишно нараняване и намачкване, преди да са започнали процесите в избата. "До момента оценката ни за реколтата е много добра и се надяваме тази тенденция да се запази до края на гроздобера", отбеляза тя и уточни, че съзряването на плода се следи чрез показатели като захарно съдържание, киселини, pH и зрялост на семките.
Според управителя на комплекса реколта 2025 ще донесе нови предложения за потребителите. Избата ще представи сортови вина резерва от Каберне совиньон и Каберне фран, както и ново вино от сорта Рубин. Производството да е бутиково и ограничено до 20 000 бутилки годишно, което позволява пълен контрол върху процесите и гарантирано високо качество - Биларева-Паскова подчерта, че за избата този модел на работа е най-правилният, защото съчетава високи стандарти с индивидуално отношение към всяка бутилка.
През тази година "Ува Нестум" предвижда участие в престижния международен винен конкурс Decanter, както и на регионални изложения, включително DiVinoTaste. Вината на избата вече имат признание от световната сцена – сред отличените с бронзови медали на конкурса Decanter са Chardonnay 2021, Uva Nestum Rubin & Merlot 2021 и Uva Nestum Cabernet Sauvignon & Merlot 2021.
Комплексът продължава и с традицията да организира винени събития и турове за посетители. От 2013 г. в избата се провеждат тематични дегустации под формата на "Винени пътешествия", празник на Трифон Зарезан и представяне на първото младо вино всяка есен. Гостите могат да участват в дегустационни академии и обиколки през цялата година.
"Ува Нестум" е създадена през 2009 г. като част от семеен комплекс край Гоце Делчев, който обединява хотел, ресторант, СПА център и стопанство. Името на избата идва от латинското "грозде от Места". Собственик е Иван Биларев, а първата реколта е произведена същата година. Лозята са разположени върху 2,5 хектара и включват сортове Рубин, Сира, Каберне фран, Мерло, Каберне совиньон и тамянка. Енолози са Магдалена Биларева и Димка Медарева, които развиват вината на избата с акцент върху характерния за региона стил.
БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).
/СЛС/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина