site.btaСпоред управителя на "Ува Нестум" реколта 2025 ще донесе нови предложения за потребителите

Според управителя на "Ува Нестум" реколта 2025 ще донесе нови предложения за потребителите
Според управителя на "Ува Нестум" реколта 2025 ще донесе нови предложения за потребителите
БТА, Гоце Делчев (17 септември 2025) „В избата ние се стремим да има минимална намеса във винопроизводството. Вярваме, че виното изразява отличителните качества на района, най-доброто, което земята може да му даде“, каза за БТА управителят на комплекс „Ува Нестум“ край Гоце Делчев Цветелина Биларева-Паскова. Снимки: кореспондент на БТА в Гоце Делчев Елена Рускова (ПГ)

В избата ние се стремим да има минимална намеса във винопроизводството. Вярваме, че вината изразяват отличителните качества на района, най-доброто, което земята може да им даде, каза за БТА управителят на комплекс "Ува Нестум" край Гоце Делчев Цветелина Биларева-Паскова. По думите ѝ традиционните методи и строгият контрол на всеки етап от процеса са ключът към създаването на вина със собствен почерк и характер.

Биларева-Паскова посочи, че качеството на виното зависи преди всичко от качеството на гроздето и от точния момент, в който плодът се откъсва от лозата. В избата гроздето се бере ръчно, за да се избегне излишно нараняване и намачкване, преди да са започнали процесите в избата. "До момента оценката ни за реколтата е много добра и се надяваме тази тенденция да се запази до края на гроздобера", отбеляза тя и уточни, че съзряването на плода се следи чрез показатели като захарно съдържание, киселини, pH и зрялост на семките.

Според управителя на комплекса реколта 2025 ще донесе нови предложения за потребителите. Избата ще представи сортови вина резерва от Каберне совиньон и Каберне фран, както и ново вино от сорта Рубин. Производството да е бутиково и ограничено до 20 000 бутилки годишно, което позволява пълен контрол върху процесите и гарантирано високо качество - Биларева-Паскова подчерта, че за избата този модел на работа е най-правилният, защото съчетава високи стандарти с индивидуално отношение към всяка бутилка.

През тази година "Ува Нестум" предвижда участие в престижния международен винен конкурс Decanter, както и на регионални изложения, включително DiVinoTaste. Вината на избата вече имат признание от световната сцена – сред отличените с бронзови медали на конкурса Decanter са Chardonnay 2021, Uva Nestum Rubin & Merlot 2021 и Uva Nestum Cabernet Sauvignon & Merlot 2021.

Комплексът продължава и с традицията да организира винени събития и турове за посетители. От 2013 г. в избата се провеждат тематични дегустации под формата на "Винени пътешествия", празник на Трифон Зарезан и представяне на първото младо вино всяка есен. Гостите могат да участват в дегустационни академии и обиколки през цялата година.

"Ува Нестум" е създадена през 2009 г. като част от семеен комплекс край Гоце Делчев, който обединява хотел, ресторант, СПА център и стопанство. Името на избата идва от латинското "грозде от Места". Собственик е Иван Биларев, а първата реколта е произведена същата година. Лозята са разположени върху 2,5 хектара и включват сортове Рубин, Сира, Каберне фран, Мерло, Каберне совиньон и тамянка. Енолози са Магдалена Биларева и Димка Медарева, които развиват вината на избата с акцент върху характерния за региона стил.

БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/СЛС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:08 на 30.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация