site.btaИнститутът по лозарство и винарство в Плевен създава нови сортове десертно грозде с повишена устойчивост на студ и болести

BOBSTH 10:31:00 22-02-2013
NZ1030BO.012
Плевен - лозарство - десертно грозде - новости

Институтът по лозарство и винарство в Плевен създава нови
сортове десертно грозде с повишена устойчивост на студ и болести


Плевен, 22 февруари /Малин Решовски, БТА/
Научноизследователският институт по лозарство и винарство в
Плевен създава нови сортове десертно грозде с повишена
устойчивост на студ и болести. Това съобщи за БТА доц. Виолета
Димитрова - директор на института.
Тя уточни, че в момента специалистите на научното звено работят
активно в това направление, тъй като десертните сортове са
много по-слабо устойчиви, в сравнение с винените. Имаме известни
успехи, каза Димитрова и посочи сортовете "Гарант" и "Плевенски
фаворит". Това са най-нови сортове, които институтът вече
предлага за лозарската практика.
За съжаление при лозата, която е многогодишна култура, по-бавно
се получава посадъчен материал, поясни Димитрова. По думите й
интересът към тези сортове е много голям, но ще бъде необходимо
повече време, за да може институтът да задоволи търсенето не
само на любителите лозари, а и на лозарите, които искат да
създават нови лозови масиви с тях. Според директора на института
така страната ни би могла да възстанови позициите си в
направлението на десертното лозопроизводство в условията на
силна световна конкуренция.

/НЗ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 15:56 на 02.10.2025 Новините от днес

Според Наказателната колегия на ВКС правомощията на и. ф. главен прокурор се прекратяват по силата на чл. 173, ал. 15 от ЗСВ след изтичане на шестмесечния срок от влизане в сила на тази разпоредба, поради което искане за възобновяване на наказателно дело, подадено от и. ф. главен прокурор след 21.07.2025 г., не съставлява валидно сезиране

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация