МВР - Прессъобщение

site.btaМВР - Информационен бюлетин - 31 март 2022

МВР - Информационен бюлетин  - 31 март 2022
МВР - Информационен бюлетин  - 31 март 2022

Плевен. Трима мъже са задържани вчера в хода на полицейска операция на територията на Плевен, проведена с участието на служители от регионалното звено на ГДБОП за региона Ловеч-Плевен. Проведени са процесуално–следствени действия за разкриване на престъпна дейност, свързана с набиране и склоняване към проституция, транспортиране и последваща сексуална експлоатация на жени в и от България за Гърция - престъпления по чл.159 а, б, в, г от НК. Престъпните деяния са извършвани посредством заблуда, принуда и противозаконно лишаване от свобода. Претърсен е апартамент в ж.к. "Сторгозия". Намерени и иззети са мобилни телефони, дебитни карти и документи, съотносими към престъпната дейност. В хода на операцията е задържан 36-годишен. С постановление на прокурор при Районна прокуратура - Плевен му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 72 часа. Задържани са и още двама мъже, на 38 и на 31 години. Разследването продължава.

30 грама марихуана са иззети от частен дом в плевенското село Изгрев. Служители на РУ - Левски извършили проверка вчера в къща, обитавана от 18-годишен. Младежът предал доброволно суха, зелена тревиста маса - около 30 грама общо тегло. По негови данни, веществото е марихуана за лична употреба. Предстои назначаването на експертиза. Образувано е досъдебно производство по чл. 354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК. При оглед на избеното помещение е установено неправомерно присъединяване към водоснабдителната мрежа чрез монтаж на метална тръба с холендер. За създадени условия за непълно отчитане на потребената вода е образувано бързо производство по чл. 234 „в“, ал.1 от НК. 18-годишният е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Уведомен е прокурор при РП - Плевен. Продължава работа разследващ полицай.

София. Два случая на нерегламентиран превоз на пътници, ползвайки услуга на мобилно приложение, бяха установени вчера. При операция, проведена   от служители на СДВР, съвместно с представители на ИААА и НАП, в района на пл. „Александър Невски“ е установен 36-годишен шофьор, превозвал нерегламентирано пътници, ползвали мобилно приложение за услугата. При проверката е изяснено, че автомобилът е дерегистриран. На шофьора е връчен акт от служители на ИААА, съставен му е протокол от представителите на НАП. Извършен е оглед и по случая е образувано досъдебно производство.

В района на НДК е задържан 66 годишен мъж, превозвал нерегламентирано пътници, също ползвали услугата на мобилно приложение. Връчени са му споменатите документи, като при последвалия оглед в колата са намерени и иззети 2 регистрационни табели от друг автомобил. В хода на проверките е установено, че във автомобила е инсталирана алармена сигнализация със звуков ефект. 66-годишният е задържан с полицейска мярка до 24 часа, а автомобилът е иззет като веществено доказателство по образуваното досъдебно производство. Работа по документиране на случаите продължава.

Служители на Второ РУ установиха и задържаха извършител на грабеж. Сигнал за престъпното деяние бил подаден в районното управление на  24 март, около 20.20 часа - управител на заведение на бул. „Ломско шосе“ съобщил, че малко по-рано същия ден момче, което познава по малко име го избутало на земята, отнело пари, съхранявани в пластмасова кутия, и се оттеглило с велосипед. В резултат на предприетите оперативно- издирвателни действия бил задържан извършителят на деянието - 21- годишен, криминално проявен, от София. Задържаният е привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно производство по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа, в последствие изменена в „подписка“.

Столични полицаи задържаха 24-годишен мъж за кражба. На 24 март в полицията е получен сигнал за отнет електрически велосипед от междуетажна площадка в ж.к. „Надежда“. След проведени бързи оперативно-издирвателни действия, служители от Второ РУ установили и задържали 24-годишен, криминално проявен и осъждан за подобни деяния. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 194 от НК, наложена му е постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Ямбол. За броени часове ямболски полицаи задържаха извършител на грабеж. Вчера в полицията постъпил сигнал, че към 17:30 часа, на ул. “Дружба“ в областния град, е нападнат 58-годишен мъж. Нападателят използвал сила и нанесъл удари с юмруци и ритници, за да отнеме сумата от 50 лева. В резултат на проведените незабавни издирвателни действия е установен и задържан за срок от 24 часа извършителят - 33-годишен местен жител. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

Пловдив. Стоки с лого на защитени търговски марки са иззети от два магазина в града. Спецакцията срещу престъпления против интелектуалната собственост е проведена вчера от служители на отдел „Икономическа полиция” при ОДМВР. В рамките на активните действия за предотвратяване и пресичане на престъпления, свързани с незаконно съхранение и разпространение на фалшиви стоки, инспекторите проверили множество търговски обекти. В два от тях, на територията на централната част на града, са установени изложени за продажба различни текстилни изделия, обувки и аксесоари, означени със знаци на регистрирани търговски марки, без съгласието на притежателя. Според оценка на разследващите, пазарната стойност на иззетите артикули е за около 40000 лева. Резултатите от извършените процесуални и следствени действия са докладвани в районната прокуратура. По случаите са започнати две досъдебни производства по чл. 172б от НК.

Враца. На територията на област Враца вчера е проведена планирана операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, посегателства срещу собствеността, за издирване и задържане на обявени за издирване и др. В гр. Козлодуй са установени и задържани петима, които в периода от около месец назад извършили множество кражби от помпената станция в землището на града, като отнели метални части от трансформатор, медни и алуминиеви проводници, две електрически центрофуги, силов трансформатор, ел. табло и др. предмети и вещи. Част от откраднатото е намерено от служителите. Образувани са 4 досъдебни производства по чл.195, ап.1, т.3 и 4 във вр. с чл.194, ал.1 и чл. 195  от НК.  Работата по случаите продължава. 

В хода на операцията, в с. Хърлец за проверка е спрян колесен трактор, управляван от 21-годишен жител на гр. Мизия, неправоспособен, който  шофирал след употреба на алкохол, според резултата от техническото средство. Образувано  е бързо полицейско производство. Съставени са 2 акта по ЗДвП и 1 акт по Кодекса за застраховането. 

Благоевград. Сигнал за кражба на различни кабели от строителен обект е получен вчера в Първо РУ в областния град. Работещите по случая полицейски служители незабавно реагирали и скоро са установени четиримата извършители. Със заповед за задържане за срок до 24 часа в ареста на районното управление са отведени двама 17-годишни, 21-годишен и 27-годишен, всички от Благоевград. По случая е образуван заявителски материал.

Със заповед за задържане до 24 часа е задържана 21-годишна от Петрич, за която е установено, че в дните от 1 до 27 март е извършила кражба на компютър, два телевизора и стереоуредба от частен дом в града. По случая е образувано досъдебно производство.

Монтана. Служители на ОДВР разкриха няколко кражби.  43-годишен ломски жител е задържан в ареста на РУ - Лом за кражба на множество вещи и инструменти от къща в крайдунавския град, чийто собственик заминал в чужбина. Сигналът е подаден на 19 март т.г. от жител, наглеждащ имота, който съобщил за взломна кражба на битова техника и скъпи инструменти. Откраднатите вещи са открити в дома на извършителя.

Друг жител на Лом, 42-годишен, е задържан за домова кражба през февруари. Според 64-годишния собственик, от имота му в крайдунавския град била извършена кражба на вещи и инструменти, част от които са открити в дома на извършителя. Работата по случаите продължава РУ Лом.

Вчера, в с. Ерден, община Бойчиновци, 50-годишен местен жител се заканил с убийство на полицейски служител в РУ - Монтана, осъществявал действия по разкриване на криминално престъпление. Сутринта в ОДМВР - Монтана бил получен сигнал от 53-годишен жител на селото за кражба от имота му на рекордоман, зимнина и други вещи. При проведените незабавни оперативно-издирвателни действия, служители от Участък Бойчиновци установили извършителя – 50-годишен, от селото. При последвалото претърсване, в имота му са намерени част от откраднатите вещи. По време на полицейските действия мъжът отправил закани към един от служителите. Мъжът е задържан за срок до 24 часа в ареста на РУ - Монтана. По случая са образувани две досъдебни производства. 

Пазарджик. Двама са задържани за кражба, а непълнолетен е установен като извършител на опит за кражба. Снощи в полицейското управление в Септември е получен сигнал от работещите в база за изкупуване на вторични суровини, които съобщили за кражба на употребявани части от товарни автомобили. В резултат на разследването и със съдействието на работниците в обекта, била установена самоличността на извършителите - 41-годишен мъж от септемврийското с. Злокучене и негов 30-годишен съучастник от пазарджишкото с. Мало Конаре. Спрямо тях се води досъдебно производство. 

Преди няколко дни служители от полицейското управление във Велинград извършили разследване във връзка с опит за кражба от частен имот в курорта. Собственикът установил, че е направен неуспешен опит да бъдат изнесени електрическо табло, метална вана, вал и няколко улука. Органите на реда установили автора на опита за посегателството - 15-годишен от велинградския квартал „Анезица“. С него работят криминалисти и инспектор от Детска педагогическа стая.

Разград. Водач на лек автомобил опитал да избяга от полицейска проверка. Около 18 часа на 29 март, на пътя между селата Лудогорци и Бърдоква, служители на РУ - Исперих подали сигнал за спиране на кола без регистрационни табели. Шофьорът ускорил движението и опитал да се укрие. Предприети са незабавни издирвателни действия, в резултат на които автомобилът е открит паркиран в частен имот в село Бърдоква. В хода на проверката е установено, че 36-годишният водач е неправоспособен,  криминално проявен. По случая е образувано бързо производство по чл. 345, ал. 2 от НК.  

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:30 на 16.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация