МВР - Прессъобщение

site.btaИнформационен бюлетин

Информационен бюлетин
Информационен бюлетин

София. За дни криминалисти на Пето РУ разкриха и задържаха извършители на грабеж с последвала смърт. На 4 март в полицията постъпил сигнал за мъж в безпомощно състояние в ж.к. „Суха река“.  Изпратените веднага на място екипи на полицията и Спешна помощ установили пострадалия 67-годишен, който бил транспортиран в болнично заведение и настанен за лечение, с опасност за живота. Въпреки положените от лекарите усилия, няколко дни по-късно мъжът починал. В хода на разследването било изяснено, че става дума за грабеж, извършен с нанасяне на телесни повреди, от които последвала смърт. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия са установени извършителите – 40-годишен с криминалистическа регистрация в полицията и 39-годишна жена. След доклад в Софийската градска прокуратура на материалите, събрани по образуваното досъдебно производство, двамата са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 199 от НК. Наложени са им постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“. Работата по случая продължава.

Бургас. Мъж е задържан в полицията след бързи действия на служители на Първо РУ. Те се отзовали на сигнал инцидент в частен дом, постъпил на 12 март, около 14 часа. На място полицейският екип установил, че 24-годишен нанесъл множество прободни и прорезни рани в областта на главата, ръцете и гръдния кош на 19-годишен от Бургас. Пострадалият бил приет в болнично заведение, с опасност за живота. В хода на разследването било уточнено, че собственикът на къщата празнувал имен ден с приятели. Малко по-късно към компанията се присъединил и тийнейджърът, който след употреба на голямо количество алкохол започнал да се държи агресивно и влязъл в пререкания с останалите гости, възпроизвеждайки изстрели с пневматичен пистолет срещу домакина и негов приятел. След деянието 24-годишният извършител избягал, но по-късно е задържан със съдействието на служители от Второ РУ. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

София-област. На 11 март по обяд служител на Изпълнителната агенция по горите съобщил на тел. 112, че преследва джип в посока Ботевград, който при навлизане на черен път е аварирал и спрял встрани от пътя. По думите му, от автомобила слезли двама мъже, като единият от тях се насочил заплашително към него и колегата му с моторен трион. В резултат на произведени изстрели със служебно оръжие с гумени патрони извършителят е ранен в краката. Мъжът е настанен за лечение, без опасност за живота. При огледа на местопроизшествието е установен превоз на 1.5 кубика букови дърва. Водачът на джипа е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 269 от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.

Около 20.50 часа на 13 март в РУ - Своге постъпил сигнал за мъж в безпомощно състояние пред частен адрес в града. 47-годишният веднага е транспортиран от екип на Спешна помощ в болница с фрактура на черепа, кръвоизлив и контузия на мозъка, с опасност за живота. С оглед изясняване на съпричастността им към извършеното деяние, за срок до 24 часа са задържани двама мъже от същия град. По случая е образувано досъдебно производство.

Пазарджик. Двама братя, използвали фалшиви банкноти, са установени и задържани от септемврийски криминалисти. Сигналите били подадени от управителите на търговски обекти в Септември. На място незабавно били изпратени екипи на група „Криминална полиция“, разследващ полицай и експерт, които иззели две неистински банкноти всяка с номинал от 50 лева от два магазина в града. В резултат на проведеното разследване скоро била установена самоличността на мъжете, пуснали в обръщение парите – двама братя, на 33 и на 25 години, от Септември. Те са с множество криминалистически регистрации в полицията. При задържането у по-младия били открити 6 фалшиви банкноти с номинал от 50 лева, една - от 100 евро и две - от 20 евро. Двамата са задържани за срок до 24 часа. По случаите са образувани досъдебни производство. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава. 

Плевен. Мъж с влязла в сила присъда е оказал съпротива при арест и нанесъл телесна повреда на полицай. В хода на специализирана полицейска операция за задържане на 30-годишния жител на с. Буковлък, с присъда "лишаване от свобода", криминалисти от плевенското Първо РУ установили мъжа в селото. Той не изпълнил разпорежданията на служителите и оказал съпротива при задържането, причинявайки телесна повреда на полицай - разкъсно-контузна рана и охлузване в областта на дясна подбедрица. Задържан е за срок до 24 часа по ЗМВР. За случая е уведомена Районна прокуратура - Плевен и е образувано бързо производство. За престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК продължава работа разследващ полицай.

В края на миналата седмица криминалисти извършили проверки на два адреса в Плевен, обитавани от 51-годишен. Намерени и иззети са оборудване за подправяне на банкови карти, устройства за записване на информация на банкови карти, сканиращи устройства, микрокамери от различен тип, приспособления за манипулиране на АТМ устройства, четири мобилни апарата, три преносими компютъра, SD карти памет, както и десетки пластики. В условията на неотложност било претърсено и гаражно помещение в областния град, ползвано от мъжа, където са открити, съхранявани в раница, устройства за четене и манипулиране на банкови карти, множество пластики, микрокамери и други вещи и предмети, касаещи манипулиране и пренасяне на информация за банкомати и пластики. Работата по досъдебното производство продължава под ръководството на прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен.

Четирима попаднаха в ареста за наркотици в края на миналата седмица. На 12 март територията на община Кнежа била проведена полицейска операция с участието на служители от специализирани тактически действия при ОДМВР – Плевен и РУ - Кнежа. Около 22:00 часа в село Еница екипите спрели лек автомобил "Ауди А4", собственост и управляван от 26-годишен, заедно с когото пътували 41-годишен и 23-годишен, и тримата от Кнежа. Преди извършването на проверката от дясната страна на автомобила на пътното платно била изхвърлена опаковка със зелена листна маса, наподобяваща на растение от рода на конопа. На иззетото количество е назначена химическа експертиза. Тримата в автомобила били задържани за срок до 24 часа по ЗМВР. Предишния ден полицаи от плевенското Първо РУ задържали 31-годишен, който при проверка предал доброволно кутия, съдържаща саморъчно свита цигара и два плика със суха зелена тревиста маса – марихуана, по данни на плевенчанина. Дрогата е предадена за лабораторна обработка. По двата случая са образувани досъдебни производства по чл. 354 „а“, ал.3, т.1 от НК, работата по които продължава.

Враца. Снощи служители на РУ – Мездра предприели действия по сигнал от жител на село Люти брод - по-рано същата вечер, мъж от селото влязъл в къщата му и откраднал ключове за имота и акумулатор за автомобил. Направил и опит да отнеме лекия автомобил на семейството, но деянието било предотвратено от намесата на домакина. В резултат на незабавните издирвателни действия е задържан 51-годишен. Образувано  е досъдебно производство за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 2 от НК.

Служители на реда задържаха извършител на кражба. Посегателството било извършено вчера в с. Ракево – от ремарке на ТИР били откраднати 9  алуминиеви профила с дължина на всеки от тях по 5 метра. След оперативно-следствени действия  е установено, че деянието  е извършено от 41-годишен от селото, който продал профилите на друг жител на населеното място. Откраднатото е намерено от служители на МВР и върнато на собственика.

Велико Търново. Служители на РУ – Горна Оряховица задържаха извършител в момент на кражба, със съдействието на граждани. Снощи мъж от с. Писарево потърсил съдействие в полицията - обяснил, че се извършва кражба от рибно стопанство в землището на с. Поликраище. Изпратеният на мястото полицейски екип установил, че 36-годишен жител на населеното място пренася с автомобила си метални профили и две ел. табла, демонтирани от покривните конструкции на сгради, прилежащи към рибното стопанство. Задържан е за срок до 24 часа и по случая е започнато досъдебно производство. 

Жител на Бяла черква попадна в ареста за незаконен риболов. Служители на РУ – Павликени предприели бързи действия по сигнал, постъпил в полицията към 22.30 часа снощи, за незаконен улов на риба във водоем в землището на с. Паскалевец. Изпратеният на място полицейски екип задържал 57-годишен мъж, известен на полицията и осъждан. По случая е започнато досъдебно производство. 

Горнооряховски криминалисти задържаха трима мъже в момент на предаване на крадени метални елементи. В петък сутринта, при проверка в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в железничарския град, са установени мъжете на 28, на 32 и на 56 години, всички местни жители, които предавали 540 кг скрап от части от жп мотриси. Изяснено е, че металните елементи са предмет на кражба от бившата товарна гара в землището на Лясковец. 32-годишният е известен на полицията, задържан е за срок до 72 часа. На 28-годишния е наложена мярка за неотклонение „подписка“. Работата по образуваното досъдебно производство продължава. 

Кърджали. За подаден неверен сигнал на единния европейски номер 112 35-годишен бил задържан в РУ - Кирково. На 12 март, около 21 часа, мъжът съобщил за семеен скандал с жената, с която съжителствал. Пристигналият полицейски екип установил, че сигналът е фалшив. Започната е проверка с оглед на чл. 326, ал. 1 от Наказателния кодекс за подадено заблуждаващо съобщение. Група „Охранителна полиция“ продължава работата по изясняване на случая.

Кражба на масло от строителен магазин в село Бенковски е разкрита от полицейски служители в РУ - Кирково. След подаден сигнал за липса на 25 литра от консуматива и започнати проверки бил установен извършителят на деянието – 45-годишен жител на община Кирково, който бил задържан в полицейското управление за срок до 24 часа. Проверката е по чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс и се извършва от група „Криминална полиция“.

Хасково. Стоки с лого на защитени търговски марки иззеха през почивните дни служители на РУ - Димитровград в хода на полицейска операция за установяване на противозаконно използване в търговската дейност на запазени марки без разрешение на правопритежателя. Проверени са три маси на „Неделен пазар“ в града, където били изложени за продажба общо 268 артикула с лого и надпис на защитени марки, без съгласие на притежателите на изключителните права. Полицаите са констатирали, че една от собственичките на маса осъществява продажби без регистрация като търговец и не притежава фискално устройство за регистриране на продажби. Стоките и от трите търговски обекта са иззети.

Четирима са задържани за кражби. Сигнал в полицията за откраднат портфейл подала собственичка на магазин в Любимец. Пред разследващите тя разказала, че от чекмедже в обекта й е откраднат портфейла, съдържащ   пари. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия била установена извършителката – 29-годишна, срещу нея е образувано бързо производство.  На 12 март криминалисти от РУ –Димитровград задържали двама, откраднали  катализатори от пет автомобила на територията на града. Мъжете  - на 40 и на 42 години, признали деянията си, предали част от инкриминираните вещи. За кражба на метални отпадъци е била задържана 31-годишна от с. Константиново. Жената задигнала от съседски двор в селото 1000 кг отпадък, който върнала на собственика с протокол. 

Благоевград. На 13 март в РУ - Петрич бил получен сигнал за кражба на две законно притежавани ловни  пушки от частен дом в с. Дреново. В хода на предприетите незабавни издирвателни действия били установени извършителите - двама мъже, на 20 и на 23 години, от Петрич. Те са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата. 

 

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:29 на 22.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация