site.btaРЗИ – Добрич: 20 октомври – Световен ден на профилактиката на йоддефицитните заболявания и за борба с остеопорозата
Световният ден на остеопорозата, който се отбелязва всяка година на 20 октомври под егидата на Международната фондация по остеопороза - IOF, е част от целогодишна кампания, насочена към повишаване на информираността в световен мащаб за превенцията, диагностиката и лечението на остеопорозата и свързаните с нея заболявания на костите. Кампания 2025 г. се провежда под мотото „Фрактурите са предотвратими: Не пренебрегвайте здравето на костите си!“.
Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както и възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот - нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.
Симптоми на остеопорозата:
- Болка в гърба, причинени от счупен или свит прешлен. Болката може да възникне внезапно, да е много силна, остра и режеща;
- Загуба на ръст с течение на времето;
- Прегърбена стойка на гръбнака;
- Кост, която се чупи много по-лесно от очакваното дори при минимална травма.
Остеопорозата е известна като „Тиха болест“, защото прогресира без видими симптоми, докато не се случи първата фрактура основно в областта на китките, тазобедрените стави или гръбначния стълб.
Цигарите и алкохола са „враг“ на костите.
Витамин D, редовната физическа активност и избягването на вредни навици (като тютюнопушене и прекомерната консумация на алкохол) са ключови за поддържане на костната здравина. Лошите навици могат значително да ускорят загубата на костна плътност и да повишат риска от фрактури.
Препоръчително е да се обърнете към Вашия лекар при съмнение за остеопороза, ако сте имали ранна менопауза или сте приемали кортикостероиди в продължение на няколко месеца непрекъснато, както и ако някой от родителите ви е имал фрактури на тазобедрена става или гръбнака. Най-разпространеният метод за диагностика е остеодензитометрията. Освен това могат да се направят кръвни тестове, за да се провери нивото на калий, витамин D и други маркери на костното здраве. Терапията включва медикаменти, които забавят костната загуба или стимулират костната плътност и е ефективно, когато се започне навреме и се комбинира със здравословен начин на живот.
Пет „златни правила“ за превенция на заболяването:
- Поддържайте диета, богата на калий и витамин D.
- Избягвайте пушенето и прекомерната употреба на алкохол.
- Упражнявайте се редовно с упражнения за сила и баланс.
- Правете редовни прегледи и изследвания за костна плътност, особено ако сте в рискова група.
- Консултирайте се със специалист при първите признаци на болестта.
Актуални материали за остеопорозата може да откриете на платформата на Международната фондация по остеопороза: www.buildbetterbones.org, която цели да подпомогне хората от различни възрастови групи и здравен статус да избегнат тежките последици от остеопорозата.
ВЪЗМОЖНО Е ДА ИМАТЕ РИСК ЗА ОСТЕОПОРОЗНА ФРАКТУРА! Проверете, като попълните този бърз и лесен тест тук →
На 20 октомври се отбелязва и Световният ден за профилактика на йоддефицитните заболявания. Йодният дефицит, наред с гладуването, се явява една от главните причини за непълноценното развитие на големи групи от населението. България е част от Балканския йоддефицитен регион, тъй като голяма част от територията ѝ е с намалено количество йод в почвата и водата. Йодният дефицит и причинените от него заболявания и нарушения могат да бъдат предотвратени чрез системна йодна профилактика.
Универсално средство за масова йодна профилактика е йодираната готварска сол, която се използва от населението, в заведенията за обществено хранене и обектите за производство на храни. Ежедневната употреба на йодирана сол в количество не повече от 5 гр. (1 чаена лъжичка) предотвратява йоддефицитните заболявания.
БТА публикува този текст съгласно чл. 5, ал. 1, т. 3 и ал. 3 от Закона за Българската телеграфна агенция
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина