РЗИ – Добрич – Прессъобщение

site.btaРЗИ – Добрич: 16 октомври – Световен ден на прехраната

РЗИ – Добрич: 16 октомври – Световен ден на прехраната
РЗИ – Добрич: 16 октомври – Световен ден на прехраната
Снимка: РЗИ – Добрич

На 16 октомври 2025 г. се отбелязва Световният ден на прехраната,  в чест на основаването на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) през 1945 г. Целта на отбелязването на този ден е да се привлече вниманието на световната общественост по проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността. Тази година се навършват 80 години от основаването на организацията.

Денят се отбелязва в над 150 страни, България се включва през 2006 г. Темата за 2025 г. е: „Ръка за ръка за по-добри храни и по-добро бъдеще“. 

Но какво е добра храна?

Добрата храна означава здравословно хранене за всички чрез устойчиво производство на земеделски култури, животновъдство и рибарство. Това означава да поддържаме биоразнообразието и да управляваме отговорно нашите гори, почва и вода. Това означава ограничаване на загубата и разхищаването на храна, увеличаване на чистата енергия и използване на приобщаващи, иновативни, основани на доказателства политики и данни за напредък.

Храната е основен фактор за нормалното съществуване и развитие на човека – както физическо, така и психическо. Тя има за задача да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве и да предпазва от болести и е фактор, който влияе върху продължителността на живота. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразно физиологичните нужди на организма. 

Системите за производство на храни са изправени пред безпрецедентни предизвикателства. Конфликтите, въздействието на екстремни метеорологични и климатични събития, икономическите сътресения оказват нарастващ натиск върху земята, която обработваме, водата, от която зависим и биоразнообразието, което поддържа живота.

На някои места сериозността на продоволствената несигурност е непосилна. Около 673 милиона души по света живеят в глад. На други места нарастващите нива на затлъстяване и разхищението на храна сочат към система, която е извън баланс - където изобилието и липсата съществуват едновременно. Задоволяването на нуждите на нарастващото население изисква екипна работа – през граници, сектори и поколения.

„Действията, които предприемаме днес, ще окажат пряко влияние върху бъдещето. Трябва да произвеждаме повече с по-малко. Нека работим за бъдеще, което е по-приобщаващо и по-справедливо.“

Всеки има своята роля!

Необходими са по-големи и по-целенасочени инвестиции, нови идеи и по-задълбочено сътрудничество. От правителствата и международните организации до фермерите, изследователите, бизнеса и потребителите, включително младежите, всеки има роля в оформянето и трансформацията на агрохранителните системи.

Тъй като ФАО отбелязва 80 години, организацията е готова да продължи да работи заедно със своите членове и партньори. Фокусът е ясен: да се намерят практични, трайни решения, които да отговарят на днешните предизвикателства и да спомогнат за постигането на продоволствено сигурен свят за всички, днес и утре.

 

Актуални материали за Световния ден на прехраната – 2025 г. може да откриете на сайта на FAO: www.fao.org/word-day/.

Изборите, които правим всеки ден, оформят света, в който живеем!

Заедно можем да бъдем промяната!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БТА публикува този текст съгласно чл. 5, ал. 1, т. 3 и ал. 3 от Закона за Българската телеграфна агенция

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 04:10 на 17.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация