БСП – Прессъобщение

site.btaНинова: Когато Борисов пропада, той дърпа всички други със себе си. Опита се да повлече и БСП в казана, защото единствени стоим встрани на хаоса и задкулисието

Нинова: Когато Борисов пропада, той дърпа всички други със себе си. Опита се да повлече и БСП в казана, защото единствени стоим встрани на хаоса и задкулисието
Нинова: Когато Борисов пропада, той дърпа всички други със себе си. Опита се да повлече и БСП в казана, защото единствени стоим встрани на хаоса и задкулисието
Снимка: Пресцентър

ГЕРБ узакониха корупцията, сега се опитват да направят бягството от правосъдие конституционно

„Внесохме искане да гласуваме в зала сваляне на имунитета на Бойко Борисов поради поне три причини. Първата е тази, която нося - това са част от нещата, които в последните 6 години БСП и много хора, които ни помагаха, правихме в борбата с мафията, паралелната държава и задкулисието. Това са сигналите, подавани от нас още от 2018 г. Тук са оградата, пътищата, ядки, които вадихме от недоброто строителство, Барселона, Ларгото – това са само част от тези 11 сигнала. Нашата битка е последователна вече 5-6 години“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ в ефира на Nova News.

„Втората причина е, че сега виждаме, че новосформираното мнозинство или коалицията на имунитетите, се опитва отново да няма справедливост и да няма правосъдие. От записите си личи, че те говорят за това да формират формално една комисия, която 6 месеца да „тупа топката“, за да изпере Бойко Борисов“ – това е цитат от разговорите“, припомни Нинова.

Тя посочи и третата причина за искането на социалистите да се гласува в зала свалянето на имунитета на Борисов, която е формална, но все пак важна, защото има юридическа страна – законът определя срок от 5 дни,  в които или поисканото лице трябва да даде имунитета си, или Народното събрание да задвижи процедурата: „Ние, разбира се, изчакахме тези 5 дни, днес е осмият ден, никой нищо не направи. Не можем да мълчим и да ставаме съучастници в тази коалиция на омертата, защото отново няма да има правосъдие и справедливост. Ние останахме единствената партия, която години наред, въпреки всичко, което сме преживели и в името на тази смели хора, които тогава, когато Бойко Борисов беше едноличен господар на държавата, правеха всичко това. В името и на тях, продължаваме нашата битка“, обясни Нинова.

В ефира на Nova News лидерът на БСП заяви: „Тръгвайки към деловодството да чета документите, се зарекох пред себе си, че ще се опитам да ги погледна с очите на следовател, а не на политически лидер и опонент на Борисов много години. За съжаление, не успяхме да прочетем нищо, тъй като преди нас заявка бяха дали и вече четяха на място Гроздан Караджов, Владислав Панев, Тошко Йорданов и всички материали бяха раздадени на другите колеги, така че ние с Георги Свиленски не сме видели почти нищо освен постановлението. Не можахме да четем, защото колегите ни бяха изпреварили и четяха“, обясни Нинова.

Тя посочи, че социалистите внасят предложение за решение  за гласуване свалянето на имунитета на Борисов в парламента и парламентът е този, който да реши: „Но не да тупа топката и да бави, за да избяга от правосъдие. Това ще го реши залата. Но принципно, без да сме чели документите, казвам, че е хубаво Борисов да си даде сам имунитета. Той твърди, че е невинен, ако е така да го докаже в един справедлив процес. Твърди, че това е политическата бухалка на главния прокурор. Присъди прокурорът не издава -  прокурорът внася доказателства, присъдите ги издава съдът. Ако Борисов е спокоен за това, че е невинен, прокурорът внася доказателствата, той си обявява защитата, съдът преценява дали е „да“ или „не“, обясни лидерът на БСП.

„Отново казвам – важно е да си даде имунитета сам и да няма комисия, която както сами заявиха, да тупа топката“, каза още Нинова.

Тя коментира и изказването на Деница Сачева от ГЕРБ в един от сутрешните блокове тази сутрин: „Чух нещо шокиращо от г-жа Сачева. Тя каза: „Докато не променим Конституцията, няма да гласуваме за нито един имунитет. Представяте ли си докъде им отиват намеренията? Да се скрият от правораздаване, дори ако трябва чрез промяна в Конституцията“, изрази възмущение Нинова.

И продължи: „Когато Гешев и прокуратурата не си вършиха работата, ги атакувахме и продължаваме, че трябва да има промени в съдебната система. Когато започват или дават сигнали, че нещо ще се свършва – засегнатите казват: „Това е политическа вендета“. Нека бъдем принципни по този въпрос. Прокуратурата носи вина за това, че толкова години не си мръдна пръста по тези случаи, но сега започва да работи, ами нека да си свърши работата. Нека Гешев да пристъпи от думи към действия. Отново казвам – съдът в крайна сметка решава. Те просто искат да се скрият от това правораздаване“, посочи лидерът на БСП.

На въпрос дали социалистите биха подкрепили промените в Конституцията, които касаят разделянето на колегиите на отделни съвети, Нинова попита: „А на вас, кой ви каза, че три от формациите в парламента обсъждат това? Ние няма да коментираме нищо, докато не го видим черно на бяло, защото витаят всякакви слухове, имитират се всякакви преговори. Ние не участваме в тези разговори, нищо не сме видели официално, съдим само по отделни заявки. Ами ИТН например искат президентска република, представете си, че като отворим Конституцията, стане въпрос за това“, каза Нинова.

Лидерът на БСП изрази опасенията си, че ще има и други текстове: „Аз не съм сигурна, че някой няма да повдигне въпрос за текста, че семейството е съюз между мъж и жена например. Затова ви казвам, докато не видим проект черно на бяло, няма да коментираме никакви инсинуации, още повече, че не участваме в тези разговори“, каза Нинова и посочи, че само се говори, че се водят преговори за конституционно мнозинство, но никой не е казал нищо конкретно каква точно ще бъде неговата цел и задачи.  

На въпрос нужен ли е нов обществен договор, лидерът на БСП категорично заяви: „Нужен е нов обществен договор. Виждате в какво състояние е държавата и обществото ни. Не функционират институциите, сериозно посегателство върху парламентарната република, противопоставяния по всяка тема и всички въпроси в българското общество. Една безсмислена битка. Имаме нужда от нов обществен разговор и от национална цел – от това имаме нужда. Не съм сигурна обаче че замисълът за промяна в Конституцията цели това“, каза Нинова и отново цитира изказването на Сачева от сутринта, в което тя казва: „Няма да си дадем имунитетите, докато не променим Конституцията“.

Лидерът на БСП заяви: „Преди години сме казвали – Бойко Борисов и ГЕРБ узакониха корупцията и тя стана ненаказуема. Например с въвеждането на „инхаус“ поръчките, които направиха законни – и след това как да водиш дела срещу това, като то е записано в закона. Корупцията стана законна. Сега се опасявам да не стане бягството от правосъдие конституционно. Да не променят Конституцията просто и само заради това да няма обективно разследване, защото смятат, че в момента се развяват политически бухалки“, каза още Нинова в ефира на Nova News.

На въпрос дали социалистите ще подкрепят свалянето на имунитета на Кирил Петков, ако се стигне до такова гласуване, Нинова каза: „Отнасяме се принципно по този въпрос, не правим разлика между лицата. Всички имунитети е хубаво да бъдат давани доброволно, ако това не се случи, ще гласуваме „за“.

Тя коментира и искането за отстраняването на Гешев заради неговата реплика „да се измете политическият боклук“: „Това, което гледахме и слушахме във ВСС, според мен е позор за правото. Първо, шест души подкрепят и издигат Гешев. След това внасят искане за неговото отстраняване същите шест души. След по-малко от 24 часа оттеглят това искане. Очевидно това не са хора със собствено мнение и не са собствено мислещи лица – тези хора действат под някаква команда, то се вижда и от децата“, каза Нинова и допълни, че целият ден на разговор във ВСС е бил изключително принизен: „Там не ставаше дума за право, това беше махленски разговор“.

Според лидерът на БСП първото искане за освобождаването на Гешев е било доста по-основателно: „Но те го оттеглиха, защото щяло много да проточи процедурата, а те искат бързо и веднага махане на Гешев. Второто, да бъде отстранен главен прокурор за определение „политически боклук“, на мен ми изглежда много пресилено. То ако е така, половината парламент трябва да бъде уволнен от работа. Виждате депутатите какво правят последните седмици – как се обиждат, как се плюят, какво чудо е в парламента. Не мисля, че това е сериозното основание“, обясни Нинова.

Попитана относно промените в НПК и Законът за съдебната власт, които отвориха пътя към тази процедура и провеждането ѝ по нов начин, което позволява главният прокурор да бъде освобождаван с 13 гласа, Нинова каза: „Изключително важно ще е това решение, то може да обърне много процеси, може да развърже много казуси, защото знаете, че мнозинството в парламента, т.е. не точно мнозинството, прие със 17 гласа да бъде избиран главният прокурор, с 13 - да бъде освобождаван. Разбира се, това е ad hoc решение, само и само да бъде решен въпросът с личността на Гешев. От произнасянето на Конституционния съд много ще зависи как ще продължи процедурата във ВСС, изключително важно решение“, каза лидерът на БСП и изрази надежда това решение да не се проточи във времето, защото това ще блокира процесите в съдебната система.

На въпрос относно възможността президента да върне за ново разглеждане различни хипотези, Нинова отговори: „Напълно е възможно и е законно. Президентът може да реши да изчака решението на Конституционният съд“.

По отношение на спекулациите относно БСП, Нинова коментира: „ГЕРБ и Борисов усещат, че направиха грешка с правителството, което се случва, защото понасят много критика. Търсят някакво оправдание, чух Борисов да казва: „Ами ние щяхме да направим и друго правителство, ама Нинова се дръпна от преговорите“. Познавам го този човек, много битки водим дълги години. Той когато започва да пропада, започва да дърпа всички други със себе си. Виждате, че БСП единствени стоим отстрани на целия този хаос, задкулисие, договорки, стоим принципно, последователно. Няма начин да не е изкушен да ни дръпне в казана. Така си го обяснявам: „А бе, дайте да кажем нещо и за БСП, пък те да се обясняват защо така са решили“, каза Нинова.

Тя обясни причините за оттеглянето на социалистите от разговорите с ГЕРБ в рамките на първия мандат: „Една от причините е, че когато говорихме по политики – оръжия за Украйна, Истанбулска конвенция и т.н. и ние казахме: „Господин Борисов, ние с това няма как да се съгласим и няма как да участваме в такова правителство, което ще прави това“. Той тогава каза: „Вие участвайте, дайте тези гласове, за да направим правителство, а след това бъдете „против“ – аз ще го вкарам в парламента и ще го решим с гласовете на ПП и ДБ“. Тоест ние да участваме в правителство, да понесем отговорността, да му бъдем смокиновия лист, а той ще си прави с плаващи мнозинства каквото иска“, каза Нинова и посочи, че времето го доказва.

Относно спекулациите от страна на ГЕРБ, че са били обсъждани имена на министри с БСП и замесването на името на Георги Свиленски, Нинова каза: „Шегувахме се с Георги Свиленски, като чухме тази новина. Аз му казвам: „Жоро, някъде си се разбрал да ставаш министър и не си ми казал“. А той ми каза: „Някъде си ме договорила за министър и не си ме питала“. И приключвам с тази тема. Никога не сме стигали до имена и до министерства“, каза лидерът на БСП и посочи, че на секундата е разбрала, че Борисов си служи с измама, казвайки: „Дайте ми гласовете, а аз после ще си правя каквото си искам“, затова и социалистите са решили да се оттеглят.

Нинова коментира и опасността от създаващите се плаващи мнозинства: „Това, което се случва сега, е много опасно за България. Започнаха да се взимат решения с плаващи мнозинства. Най-важните решения в държавата, например отделянето на следствието от прокуратурата, стана по предложение на ГЕРБ, но внесено от „Възраждане“ и гласувано от ДПС. Ние и ПП-ДБ, които са партньори с ГЕРБ – гласувахме „против“. Аз видях с очите си как ГЕРБ диктуваха текстове на „Възраждане“ и „Възраждане“ ги четат и след това си ги гласуват. ПП-ДБ, които са в правителството, бяха „против“. След това, гласуването на Делян Пеевски, ПП-ДБ – „против“, ГЕРБ – „за“ с ИТН и ДПС, а „Възраждане“ им услужиха, като просто не гласуваха и свалиха кворума“, обясни лидерът на БСП.

И даде още един пример: „И най-опасното – бюджетът. Най-важната тема за България и за народа. Вчера, когато гледахме удължителният бюджет, 30 минути ГЕРБ нападаха коалиционния си партньор Асен Василев колко е некадърен, как не може да прави бюджети и не се гласува в управляващо мнозинство, а постоянно с някакви различни плаващи мнозинства. Предстоят важни за България решения, такъв тип поведение е много опасно. Ние сме минавали през плаващи мнозинства, това означава нестабилност, несигурност, липса на перспектива. А България има нужда точно от това – от стабилност и перспектива“, категорична бе Нинова.

Тя коментира и изказването си, че президентът Румен Радев е баща на хаоса в държавата: „Нарекох го така, защото целият този хаос и нестабилност от преди 2 години, започна от него. Създаде ПП, чухте в записите как, цитирам: „Направихме ала-бала с президента на изборите, ако бяхме оставили хората да гласуват, щяхме да сме 7-10%“ и „Заходихме в ляво“, т.е. през БСП. Той ги създаде, хубаво, направиха добър резултат, направихме правителство, от първия ден започна да сваля това правителство, заедно с Борисов вече в комбина. Свали това правителство с Борисов.  След това тръгна с „Левицата“. След това прави кметска партия, за да участва в местните избори. Той няма право, но и за „Левицата“ нямаше, и за ПП нямаше. Има време, но нашето Изпълнително бюро вече обикаля из страната, посещаваме областите, срещаме се с общините и виждам кметове, които ни споделят, че ги викат на срещи, на разговори. Факт е, че това се прави. Президентът иска власт“, каза Нинова.

И продължи: „Защо казвам, че е баща на хаоса, защото в лакомията за още власт, в това служебните кабинети постоянно да управляват, разби системата, координира я по някакъв начин, така че той да е център на властта. А сме парламентарна република, властта трябва да е в парламента, а той да се ограничи в правомощията на президентската институция“, категоричен бе лидерът на БСП.

На въпрос относно нарушен ли е балансът в специалните служби с назначенията от служебното правителство, Нинова отговори: „Замисълът в Конституцията и в законите е да има взаимен контрол между властите. Когато един и същ източник на власт предлага и одобрява, балансът е нарушен“, каза тя и заяви одобрението си с промяна в Конституцията да се премахнат служебните правителства, като обясни, че Конституцията не е била замислена за това, което сега се случва и служебните правителства са били замислени като временно управление, чиято основна цел е да прави избори: „Ситуацията в страната доведе до това служебните правителства да излязат далече извън това, за което са създадени в Конституцията. Например по време на служебните правителства се направи гигантска чистка в цялата страна. Уволнения от горе до долу. Това не е част от работата на служебния кабинет“, категорична бе тя.

Лидерът на БСП коментира и темата „Бюджет“ и уверението от страна на Асен Василев, че няма да се пипа Сребърният фонд и ще се сложи лимит за Фискалния резерв: „Съвсем не са достатъчни, макар че се радвам, че Асен Василев ми отговори положително да отмени текста на служебния кабинет на президента Радев, който искаше да харчат Сребърния фонд. Сребърният фонд не трябва да се пипа, ще изчезнат парите като от Здравната каса при Дянков и повече няма да ги видим. Но това, което казва Василев, съвсем не е достатъчно. 3% дефицит, в който са се фиксирали неистово, означава замразяване на доходите. Вижте с колко се вдигна водата, тока, топлофикациите вдигат цените. Замразяването на доходите означава обедняване“, каза Нинова.

„Отхвърлиха ни увеличението на минималната заплата от 1 юли, отхвърлиха увеличението на майчинството втората година, отхвърлиха преизчисляването на пенсиите. Необлагаем минимум, внесен от БСП – отхвърлено. Целият социален пакет, който сега е необходим в тази криза в помощ на хората – всичко беше отхвърлено в този парламент, сега, от това мнозинство – ПП-ДБ, ГЕРБ и другите партии, само ние гласувахме „за“. С 3% дефицит като цел, това означава обедняване, социални проблеми. Като бивш министър на икономиката съм много притеснена от това, което прочетох вчера – имаме спад от 12,6% през април в промишленото производство, това е нечувано досега, при положение, че когато ние управлявахме, май месец, тръгвайки си от правителството, бяхме на първо място в ЕС по индустриално производство. Сега – 12,6% надолу, което означава, че икономиката произвежда това, което трябва да се дава за социална политика“, каза Нинова и допълни, че другото тревожно е, че Еврозоната вече се обявява, че е влязла в рецесия.

„Големите въпроси са стабилизацията на икономиката, за да има производство и справедливо преразпределение на средствата спрямо онези, които имат нужда от подкрепа в кризата“, каза в заключение лидерът на БСП.

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:35 на 28.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация