Българска агенция по безопасност на храните – Прессъобщение

site.btaБАБХ: Вторично замърсяване на храната от персонала е причина за неразположението на децата в Петрич

БАБХ: Вторично замърсяване на храната от персонала е причина за неразположението на децата в Петрич
БАБХ: Вторично замърсяване на храната от персонала е причина за неразположението на децата в Петрич

Обектът остава затворен

На база на направените изследвания от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Благоевград и Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Благоевград се потвърждава вторично замърсяване със стрептококови бактерии от персонала на готовата храна, станала причина за неразположението на децата в Петрич. 

Взети са проби от сурово, неразопаковано пилешко месо от производителя от същата партида, от която е било вложено в пилето с ориз. В суровото пилешко няма отклонения от получения резултат от лабораторния анализ.

Отклонения са установени в ястието пиле с ориз, в кулинарна готовност. В него е констатирано наличието на стафилококова бактерия, открита като носителство в персонала. 

Обектът остава затворен до второ нареждане. 

Предстои неколкократно основно почистване и дезинфекция на обекта, посудата, и лечение и доказване на здравния статус на персонала, преди да бъде допуснато отваряне за работа на кетъринга. 

Наличните разопаковани храни в обекта ще бъдат унищожени, тъй като са били в контакти с персонала. 

На бизнес оператора ще бъдат наложени санкции, съгласно Закона за храните. 

 

 

 

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 19:57 на 29.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация