Европейски парламент – Прессъобщение

site.btaИнформационен бюлетин за сесията на Европейския парламент, 21-24 ноември 2022 г.

Информационен бюлетин за сесията на Европейския парламент, 21-24 ноември 2022 г.
Информационен бюлетин за сесията на Европейския парламент, 21-24 ноември 2022 г.

Информационен бюлетин за сесията на Европейския парламент, 21-24 ноември 2022 г.

Проект на дневен ред:

http://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/agendas.html;

Следете на живо пленарната сесия (EbS+):

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=bg;

Мултимедиен център:

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/home

Пресконференции и други събития:

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming?d=20200211&lv=ALL

Сайт на ЕП за аудиовизуални материали:

http://audiovisual.europarl.europa.eu/;

 

Нови задължителни правила на ЕС за увеличаване на равновесието между половете в дружествата

Всички големи публични дружества в ЕС ще трябва да предприемат мерки за увеличаване на присъствието на жените в управителните органи.

Така наречената директива "Жените в управителните съвети" (Women on Boards), която евродепутатите ще обсъдят във вторник сутринта, ще въведе прозрачни процедури за набиране на персонал в дружествата, за да се гарантира, че до 1 юли 2026 г. поне 40% от длъжностите на директори без изпълнителни функции или 33% от всички директорски длъжности ще бъдат заети от по-слабо представения пол. Малките и средните предприятия (с по-малко от 250 служители) ще бъдат изключени от обхвата на директивата.

Съгласно новите правила държавите членки ще трябва да въведат възпиращи и пропорционални санкции, като например глоби, за дружествата, които не спазват открити и прозрачни процедури за назначаване. Съдебен орган също така ще може да анулира избрания от дружеството съвет на директорите, ако той нарушава принципите на директивата.

След като бъде официално одобрена от Парламента, директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в Официален вестник на ЕС. Държавите членки ще трябва да приложат правилата в срок от две години.

Понастоящем само 30,6 % от членовете на управителните съвети на най-големите публично търгувани дружества в ЕС са жени, като между държавите-членки има значителни разлики (от 45,3 % във Франция до 8,5 % в Кипър).

 

Процедурен код: 2012/0299 (COD)

Дебат: понеделник, 21 ноември

Процедура: обикновена законодателна процедура, второ четене

 

Връзки

Прессъобщение след споразумението (07.06.2022 г.)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220603IPR32195/women-on-boards-deal-to-boost-gender-balance-in-companies

Най-големи регистрирани дружества: президенти, членове на управителни съвети и представители на служителите (данни по държави, Европейски институт за равенство между половете)

https://eige.europa.eu/gender-statistics/dgs/indicator/wmidm_bus_bus__wmid_comp_compbm/datatable

Проучване на ЕП: Политиките за жените в управителните съвети в държавите членки и въздействието им върху корпоративното управление (7 юни 2021 г.)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/IPOL_STU(2021)700556

Мултимедиен материал

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/

 

Евродепутатите ще обявят Русия за държава спонсор на тероризма

В сряда евродепутатите ще гласуват резолюция, с която Русия се обявява за държава спонсор на тероризма.

Във войната си срещу Украйна руските военни засилиха ударите си по граждански цели, включително по енергийна инфраструктура, болници, медицински заведения, училища и убежища, като по този начин нарушават международното право и международното хуманитарно право.

С обявяването на Русия за държавен спонсор на тероризма, членовете на ЕП искат да подготвят почвата за това Путин и неговото правителство да бъдат подведени под отговорност за тези престъпления пред международен трибунал.

Дебатът се проведе по време на октомврийската пленарна сесия.

 Гласуване: сряда, 23 ноември

Процедура: незаконодателна резолюция

 

Връзки

Видеозапис на дебата 18.10.2022

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/vod.html?mode=chapter&vodLanguage=EN&playerStartTime=20221018-21:33:50&playerEndTime=20221018-22:09:21#

Евродепутатите призовават за мащабно увеличаване на военната помощ за Украйна 06.10.2022

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20220930IPR41935/evrodeputatite-prizovavat-za-mashchabno-uvelichavane-na-voennata-pomoshch-za-ukrayna

Мултимедиен материал на ЕП

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/russian-aggression-against-ukraine_22401

 

Евродепутатите ще приемат нов закон за защита на основната инфраструктура

Във вторник евродепутатите ще обсъдят и гласуват нови правила за подобряване на устойчивостта на основната инфраструктура на ЕС.

Законодателството, договорено между Парламента и Съвета, ще засили защитата на основната инфраструктура на ЕС чрез въвеждане на хармонизирани минимални правила за оценка на риска и национални стратегии за устойчивост. Определенията за основна инфраструктура и комуникационните практики също ще бъдат хармонизирани, като във всяка държава ще бъдат създадени единни точки за контакт, за да се улесни трансграничната комуникация.

Новите правила ще се прилагат за 11 сектора: енергетика, транспорт, банково дело, инфраструктура на финансовите пазари, цифрова инфраструктура, питейни и отпадъчни води, храни (включително производство, преработка и доставка), здравеопазване, публична администрация и космическо пространство.

 

Процедура: Обикновена законодателна процедура, споразумение на първо четене

Код: 2020/0365(COD)  

Дебат: вторник, 22 ноември

Гласуване: вторник, 22 ноември

 

Връзки

Проект на доклад

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0289_EN.html

Бригфинг на ЕП: Подобряване на устойчивостта на критичните структури (ноември 2022 г.)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_ATA(2022)738212

Брифинг на Изследователската служба на Европейския парламент: Време за въпроси - Защита на критичната инфраструктура в ЕС и противодействие на хибридните атаки

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2022/733698/EPRS_ATA(2022)733698_EN.pdf

 

Парламентът празнува 70-ия си рожден ден

Евродепутатите ще отбележат създаването на Общата асамблея на Европейската общност за въглища и стомана през 1952 г. с тържествена церемония в пленарната зала във вторник от 12,30 ч.  

Председателят на ЕП Роберта Мецола ще открие церемонията с изказване, последвано от пленарни речи на министър-председателите на трите страни домакини на Парламента - министър-председателя на Франция г-жа Елизабет Борн, г-н Александър де Кро от Белгия и г-н Ксавие Бетел от Люксембург. Церемонията ще завърши с изпълнение от оркестър на "Одата на радостта" на Бетовен.

Контекст

На 10 септември 2022 г. се навършват 70 години от първото заседание на Общата асамблея на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС). Свикана през 1952 г., тя се състои от 78 назначени парламентаристи от националните парламенти на всяка държава членка. През 1958 г., след създаването на Европейската икономическа общност и Европейската общност за атомна енергия, Общата асамблея на ЕОВС е разширена и преименувана на ''Европейска парламентарна асамблея''. През 1962 г. тя приема името "Европейски парламент".

 

Церемония: вторник, 22 ноември

Връзки

Мултимедиен материал на ЕП

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/

   

Световната купа на ФИФА 2022: Парламентът ще обсъди състоянието на правата на човека в Катар

В понеделник следобед членовете на ЕП ще направят преглед на положението с правата на човека в Катар в контекста на домакинството на страната на Световното първенство по футбол през 2022 г.

Решението на ФИФА да предостави Световната купа през 2022 г. на Катар предизвика полемика както сред организациите за защита на правата на човека, така и сред футболните фенове. Данните, съпоставени от няколко групи за защита на правата на човека с дипломатическите мисии в Доха, сочат, че хиляди чуждестранни работници са загинали на строителни обекти или в резултат на свързани със строителството дейности в страната преди турнира. Катар също така е обвиняван, наред с други неща, в потискане на свободата на печата и нарушаване на правата на жените и ЛГБТИК+ лицата.

В понеделник, 14 ноември, членовете на ЕП от подкомисията по правата на човека проведоха дебат относно положението в Катар с министъра на труда на страната Али Бин Самих Ал Мари. Можете да го гледате отново тук.

 

Дебат: понеделник, 21 ноември

Процедура: Изявление на Комисията, без резолюция

Връзки

Подкомисия по правата на човека на Европейския парламент
https://www.europarl.europa.eu/committees/en/droi/home/highlights

Проучване на Европейския парламент - Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г.: поглед върху правата на работниците
https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_BRI(2021)698856

Делегация на Европейския парламент за връзки с Арабския полуостров
https://www.europarl.europa.eu/delegations/en/darp/home

 

Върховенство на закона: Евродепутатите обсъждат напредъка на Унгария по отношение на опасенията на Комисията

Членовете на ЕП ще обсъдят актуалното състояние на преговорите между Комисията и Унгария, свързани със защитата на бюджета на ЕС и плана за възстановяване и устойчивост.

На 18 септември 2022 г. Комисията предложи замразяването на 7,5 млрд. евро от фондовете на ЕС за Унгария, позовавайки се на опасения, свързани с корупцията и обществените поръчки, след като през април бе задействан механизма на ЕС за върховенството на закона срещу Унгария.

Унгария представи 17 коригиращи мерки в отговор на опасенията на Комисията. Комисията нарече мерките "стъпка в правилната посока" и даде на Унгария срок до 19 ноември да покаже значителен напредък в прилагането на тези мерки. След това Комисията ще направи повторна оценка на ситуацията преди очакваното решение на Съвета за прилагане на механизма за обвързване с върховенството на закона в Унгария.

През май 2021 г. Унгария представи първоначалното си предложение за план за възстановяване и устойчивост, в което поиска само безвъзмездно финансиране, но Комисията не го прие поради опасения, свързани с корупцията и проблемите в съдебната система. През пролетта на 2022 г. унгарското правителство разшири искането си, като включи и заеми, и представи нов план, който Комисията все още не е одобрила.

Дебатът ще се проведе в понеделник следобед , веднага след откриването на пленарното заседание.

Резолюцията ще бъде гласувана в четвъртък.

 

Процедура:  Изявление на Комисията с резолюция

Връзки

Пленарен дебат: (4.10.2022 г.) Членовете на ЕП предупреждават Комисията да не изостава в защитата на финансовите интереси на ЕС в Унгария

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220930IPR41924/protection-of-eu-budget-meps-warn-commission-to-not-compromise-with-hungary

Пресконференция на съдокладчиците и докладчиците в сянка на (17.11.2022)

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/press-conference-by-petri-sarvamaa-eider-gardiazabal-rubial-co-rapporteurs-and-moritz-korner-daniel_20221117-1030-SPECIAL-PRESSER

 

Разширяването: ЕС трябва да преодолее статуквото, смятат евродепутатите

Очаква се по време на дебат във вторник и гласуване в сряда евродепутатите да призоват ЕС да стимулира политиката на разширяване като свой най-силен геополитически инструмент.

В светлината на нарастващата руска заплаха за европейския мир и стабилност, евродепутатите вероятно ще призоват ЕС да активизира процеса на разширяване в собствените си редици и в страните кандидатки. По време на дебата относно новата стратегия на ЕС за разширяване, се очаква евродепутатите да призоват държавите членки да изпълнят ангажиментите на ЕС към страните от Западните Балкани и Източното партньорство, като подчертаят, че демокрацията и върховенството на закона трябва да бъдат ключови в процеса на разширяване.

Очаква се също така евродепутатите да призоват Сърбия да се присъедини към общата външна политика и политика на сигурност на ЕС и към санкциите срещу Русия.

Контекст

ЕС води преговори за присъединяване с Черна гора, Сърбия, Северна Македония и Албания, докато преговорите с Турция са замразени. Босна и Херцеговина и Косово са потенциални кандидати. На 23 юни 2022 г. лидерите на ЕС предоставиха статут на кандидати на Украйна и Молдова, като поставиха допълнителни изисквания за Грузия, за да може да получи същия статут.

 

Дебат: вторник, 22 ноември

Гласуване: Сряда, 23 ноември

Процедура: доклад по собствена инициатива 

 

Връзки

Процедурен файл

https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2022/2064(INI)&l=en

Пакет за разширяване на Комисията 2022 г

https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/enlargement-policy/strategy-and-reports_en

Брифинг на ЕП: Влиянието на Русия в Западните Балкани 08.06.2022

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2022/738205/EPRS_ATA(2022)738205_EN.pdf

 

Парламентът ще одобри заем за Украйна в размер на 18 млрд. евро за 2023 г.

Евродепутатите ще обсъдят и гласуват помощ за краткосрочното финансиране на нуждите на страната по време на войната на Русия срещу нея.

Според предложението на Комисията, в което се отправя искане към евродепутатите за ускорено одобрение по ускорената "неотложна процедура" на ЕП, 18-те милиарда евро ще покрият част от приблизително 4 милиарда евро месечна нужда от финансиране в Украйна за покриване на основни обществени услуги, макроикономическа стабилност и възстановяване на критичната инфраструктура, разрушена от Русия.

Ако евродепутатите се съгласят с използването на спешната процедура във вторник, те ще гласуват самото предложение в четвъртък, след дебат с Комисията и Съвета в сряда.

Гласуване по спешност: Вторник, 22 ноември

Разисквания: сряда, 23 ноември

Гласуване: четвъртък, 24 ноември 2022 г.

Процедура: обикновена законодателна процедура, в рамките на неотлоцната процедура

 

Връзки

Обсъждане на предложението в комисията по търговия (14.11.2022 г., от 17:01 ч.)

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/committee-on-international-trade_20221114-1500-COMMITTEE-INTA

Парламентът одобри отпускането на заем в размер на 5 млрд. евро за Украйна (15.09.2022 г.)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220909IPR40142/parliament-approves-EU5-billion-loan-to-ukraine

Евродепутатите одобриха заем от 1 млрд. евро за Украйна (07.07.2022 г.)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220705IPR34501/meps-approve-EU1-billion-loan-to-ukraine

Уебсайт ''ЕС в подкрепа на Украйна''

https://ukraine.europarl.europa.eu/en/home.html

  

Бюджет на ЕС за 2023 г.: фокус върху Украйна, енергетиката и възстановяването

Евродепутатите трябва да одобрят споразумението за бюджета на ЕС за следващата година, в което се обръща по-ефективно внимание на последиците от войната в Украйна и процеса на възстановяване от пандемията.

Парламентът се пребори и получи по-добра подкрепа - над 1 млрд. евро в допълнение към първоначалното предложение на Комисията - за справяне с последиците от войната в Украйна, енергетиката, климата и възстановяването от пандемията в бюджета на ЕС за 2023 г.

Предварителните данни са 186,6 млрд. евро за бюджетни кредити за поети задължения и 168,7 млрд. евро за бюджетни кредити за плащания. Прочетете всички подробности в прессъобщението.

След гласуването председателят на Европейския парламент ще подпише бюджета като закон.

Преговорите между Парламента, Съвета и Комисията приключиха със споразумение малко преди крайния срок на периода на съгласуване в понеделник, 14 ноември, в полунощ.

 

Процедурен кодекс: 2022/0212(BUD)

Дебат: вторник, 22 ноември

Гласуване: Сряда, 23 ноември

Процедура: Бюджетна процедура

 

Връзки

Бюджет на ЕС за 2023 г. - график и кратка справка

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220929IPR41806/eu-budget-2023-timeline-quick-reference

Информационен фиш за Европейския съюз - бюджетна процедура

https://www.europarl.europa.eu/factsheets/en/sheet/10/the-budgetary-procedure

Мултимедиен материал

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:32 на 28.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация