Светослав Станков, консул на Република България в Чикаго, САЩ – Прессъобщение

site.btaСветослав Станков, консул на Република България в Чикаго, САЩ: Българският език вече е сред топ три най-търсени езици в Департамента по славянски езици и литератури на Университета на Илинойс

Светослав Станков, консул на Република България в Чикаго, САЩ: Българският език вече е сред топ три най-търсени езици в Департамента по славянски езици и литератури на Университета на Илинойс
Светослав Станков, консул на Република България в Чикаго, САЩ: Българският език вече е сред топ три най-търсени езици в Департамента по славянски езици и литератури на Университета на Илинойс
Снимка: Светослав Станков, консул на Република България в Чикаго, САЩ

Пилотната програма по Българистика стартира повече от успешно – 11 студенти са се записали да изучават български език още през първия семестър, а интересът към програмата продължава да расте.

Някой би го нарекъл късмет, но – по думите на Сенека – „Късмет е, когато подготовката се срещне с възможността.“  
Записаните студенти са от различни специалности на Университета на Илинойс, което допринася за междудисциплинарното популяризиране на Българистиката и утвърждава нейното място в академичната среда.  
Всеотдайният труд на д-р Илияна Димитрова, както и професионализмът на проф. Дейвид Купър и проф. Джон Рандолф, превръщат програмата в жива, смислена и привлекателна за студентите платформа за изучаване на български език, култура и история.   

Официалното представяне на програма „Българистика“ ще се проведе на 3 декември в рамките на официален прием, организиран от Центъра за руски, източноевропейски и евразийски изследвания (REEEC) в Университета на Илинойс.   
Горди сме, че България намира своето достойно място сред водещите академични програми в САЩ.   

БТА публикува този текст съгласно чл. 5, ал. 1, т. 3 и ал. 3 от Закона за Българската телеграфна агенция

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 12:36 на 17.11.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация