site.btaАА: Генералният секретар на НАТО Столтенберг приветства усилията на Турция в отбранителната индустрия

АА: Генералният секретар на НАТО Столтенберг приветства усилията на Турция в отбранителната индустрия
АА: Генералният секретар на НАТО Столтенберг приветства усилията на Турция в отбранителната индустрия
Снимка: АА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства усилията на турското правителство и турската отбранителна индустрия да инвестират в нови усъвършенствани способности от висок клас, тъй като страната е „важен и високо ценен“ съюзник на НАТО. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

В ексклузивно интервю Столтенберг оцени приноса на Турция, която празнува своята 72-ра годишнина от присъединяването си към НАТО, мястото на турската отбранителна индустрия в настоящите и бъдещи възможности и способности на НАТО и стъпките, предприети от ЕС, докато развива собствената си отбранителна стратегия под егидата на НАТО.

Столтенберг, бивш министър-председател на Норвегия, ръководи Алианса, състоящ се от 32 членове, от 1 октомври 2014 г.
Мандатът на Столтенберг бе удължаван четири пъти, последно - през юли 2023 г. Посветил близо 10 години от кариерата си на НАТО, Столтенберг каза още, че няма да участва в номинирането на нов генерален секретар на Алианса и че няма да се кандидатира отново за поста.
 
„Усилията на Турция да инвестира в нови усъвършенствани способности на високо ниво, включително военни самолети, са важни“
 
Въпрос: Г-н генерален секретар, благодаря ви много, че приехте Анадолската агенция в щаба на НАТО. Често сте заявявали, че Турция като много важен съюзник допринася за колективната сигурност и регионалната стабилност от десетилетия. Тази година Турция празнува 72 години от присъединяването си към НАТО. Мога ли да узная вашата гледна точка като генерален секретар на НАТО, служил приблизително 10 години за Алианса, как оценявате приноса на Турция за НАТО?

Отговор: Турция е важен и високо ценен съюзник на НАТО. Вие сте член на този алианс от 72 години. Миналия месец отпразнувахме годишнината и приноса на Турция за нашата споделена сигурност, за нашата колективна отбрана по толкова много различни начини. Турция има втората по големина армия в Алианса и добре обучени и добре оборудвани военни сили. Вие (Турция) участвате в мисии и операции на НАТО, включително в Косово и Ирак, и не на последно място, стратегическото географско местоположение на Турция, граничеща с Ирак и Сирия, но също и с Черно море и Русия на север, разбира се, това е важно за целия алианс. Турция играе важна роля в борбата срещу тероризма, особено в борбата срещу ИДИЛ. Съюзниците от НАТО и всички ние използвахме бази и инфраструктура в Турция, за да помогнем в борбата с тероризма. Така че оценявам всички усилия, положени от Турция, за да подкрепи на Алианса и  да продължи да бъде ключов съюзник. Освен това, разбира се, никой друг съюзник не е приел повече бежанци от Турция и това също демонстрира значението, което играете за общите усилия на Алианса.

Въпрос: Предполагам, че няма да е погрешно да кажем, че преминаваме през период, в който необходимостта от увеличаване на производството на отбранителната промишленост в Европа се усеща най-силно след войната в Украйна. Турция, с нарастващия капацитет за военно възпиране, предполагам, се превърна в един от водещите съюзници в тази област. За едно десетилетие страната е произвела девет собствени самолета, а последният е КААН, изтребител от пето поколение. Интересна ми е вашата гледна точка за изтребителя КААН и ролята на турската отбранителна индустрия в НАТО към настоящия момент и по отношение на бъдещите планове на НАТО.

Отговор: Така е, отбранителната индустрия е много важна. А войната в Украйна показа колко е важно да имаме силна отбранителна индустрия. И аз приветствам усилията на правителството на Турция, но също и на турската отбранителна индустрия да инвестира в нови високи и усъвършенствани способности, включително изтребители. Това е важно.

Приветствам също факта, че Турция в продължение на много години произвежда безпилотните самолети Байрактар, които се оказаха много ефективни. Те са важни за украинците при защитата на собствената им страна. И също така приветствам факта, че съвсем наскоро имахме нови съобщения за по-нататъшно сътрудничество между отбранителната индустрия на Турция и отбранителната индустрия в останалата част от Алианса.

Освен това фактът, че САЩ сега ще модернизират и доставят повече (изтребители) Ф-16, Канада и Турция също работят, що се отнася до безпилотните самолети Байрактар и части за дроновете се доставят от Канада. Имаше например съобщение от шведското правителство и Турция, че ще работят в по-тясно сътрудничество за разработване на проекти за отбранителната индустрия. Ето част от това, което Турция прави като отделен съюзник, но не на последно място е важно Турция да работи заедно с всички съюзници в разработването и създаването на военни способности. 

„Съюзниците в НАТО не трябва да имат ограничения върху търговията с отбранителна продукция“

Въпрос: Г-н генерален секретар, като продължение, Турция често повдига въпроса за премахване на търговските ограничения за отбранителна продукция между съюзниците. Как оценявате настоящата ситуация по този въпрос?

Отговор: Силно вярвам, че между съюзниците от НАТО не трябва да има ограничения върху търговията в областта на отбраната. Ние сме в съюз, където ни е обещано да се пазим и да се защитаваме един друг и в крайна сметка да умрем един за друг. И, разбира се, тогава трябва да можем да търгуваме помежду си с отбранително оборудване. Имахме много силна декларация или решение на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, където съюзниците се съгласиха да премахнат бариерите пред търговията с отбранително оборудване. Също така приветствам факта, че сега виждаме, че съюзниците търгуват повече с Турция, включително Ф-16, има и примери, при които Турция може да купува ключови способности и ключови видове оборудване от други съюзници в НАТО.

Въпрос: Имам още един въпрос относно новите стратегии на ЕС за развитие на способностите на отбранителната индустрия. Тази стратегия „Купувайте европейско“ насърчава производството и доставките да бъдат в рамките на членовете на Европейския съюз. Относно факта, че повечето от тези страни също са членки на НАТО, как оценявате тази стъпка, направена „извън шапката на НАТО“ по начин, който създава впечатлението, че се изключват гиганти на отбранителната индустрия като САЩ, Великобритания и Турция?
 
„Не можем да имаме процеси на планиране на отбраната с две гребла в НАТО“
 
Отговор: Мисля, че е важно съюзниците от ЕС и НАТО да правят повече за отбраната, например, да увеличат разходите за отбрана, което е предпоставка за всякакви значими увеличени усилия за отбрана, и НАТО от години призовава европейските съюзници да харчат повече за отбрана и сега харчат повече, това е добре. Освен това би било добре ЕС да направи повече за преодоляване на фрагментацията на европейската отбранителна индустрия. И, разбира се, каквото и да прави ЕС, за да се опита да насърчи изобретателността, развитието или новите способности, това е добре. Не е добре обаче да се дублират, конкурират и припокриват усилията на НАТО. Например, когато става въпрос за определяне на цели за способности, важно е да решим в какво ще инвестират нашите съюзници. Това е основна отговорност на НАТО. Това е част от планирането на отбраната. Защото всяка смислена колективна защита трябва да се основава на факта, че се допълваме взаимно на бойното поле.

Следователно отбранителното планиране на НАТО и определянето на конкретни цели за способности за всеки съюзник е нещо, което НАТО прави. Разбира се, не можем да имаме процеси на планиране на отбраната с две гребла в НАТО. Тези съюзници от НАТО, които са членове на НАТО и ЕС, не може да имат две групи цели. Така че не може да има две цели. Стандарти: основният капацитет на НАТО трябва да бъде нещо, което НАТО прави. Тогава създаването на нови бариери между съюзниците от НАТО ще подкопае усилията ни за укрепване на колективната отбрана, защото новите бариери ще увеличат цените, ще намалят качеството и ще попречат на изобретателността. Ето защо аз вярвам в трансатлантическата отбранителна индустриална база, включваща съюзници извън ЕС като Великобритания, Канада, Съединените щати, Турция или Норвегия. И мисля, че е важно да гарантираме, че НАТО е платформата за тези усилия, тъй като съюзниците от ЕС допринасят за 20% от разходите на НАТО за отбрана. 80% от разходите на НАТО за отбрана идват от съюзници извън ЕС. И, разбира се, нуждаем се от цялото семейство и 100% да работим заедно, а не да създаваме бариери между си.
 
„Президентът Ердоган е предан съюзник на НАТО“
 
Въпрос: Твърде рано е да отправите прощално послание. Знам, че сега подготвяте НАТО за срещата на върха във Вашингтон. Но поглеждайки назад към изминалите почти 10 години, коя е най-забележителната част от вашия мандат? И има ли шанс да ръководите НАТО още една година?
 
Отговор: За мен беше привилегия да служа като генерален секретар на НАТО, най-успешният Алианс в историята, в ключов момент за нашата сигурност, когато ИДИЛ пое контрола в Ирак и Сирия, в голяма част от Ирак и Сирия, Русия нахлу в Украйна, разбира се, НАТО доказа своята важност повече от всякога, като обединяваше съюзниците. За мен да бъда генерален секретар в тези времена беше от голямо значение.

И много ценя тясното сътрудничество, което имах с лидерите на съюзниците. И много ценя приятелството и сътрудничеството, които развих в продължение на много години с президента (Реджеп Тайип) Ердоган. Той е предан съюзник на НАТО и аз оценявам, че работим заедно; имах възможността да работя с него в много различни области, включително борбата с тероризма, укрепването на нашата колективна отбрана и подкрепата на Украйна.
 
„Съюзниците ще намерят отличен наследник“
 
Въпрос: Има ли шанс да ръководите НАТО още една година?

Отговор: Абсолютно съм сигурен, че съюзниците ще намерят отличен наследник. Нося отговорност за много решения в НАТО, но не и за избора на моя приемник. Убеден съм, че съюзниците ще намерят добро решение.

Въпрос: И какво е вашето послание към кандидатите?

Отговор: Е, аз съм много внимателен при отправянето на каквото и да е послание към кандидатите, защото не съм част от този процес. Но съм уверен, че съюзниците ще намерят добро решение.
 
(Това е новина от деня в Турция, избрана от Анадолската агенция (АА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Турция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:00 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация