site.btaКНА: Правителството на Кипър увеличи до 50% делът на гражданите на трети страни, които една компания може да наеме при определени обстоятелства

КНА: Правителството на Кипър увеличи до 50% делът на гражданите на трети страни, които една компания може да наеме при определени обстоятелства
КНА: Правителството на Кипър увеличи до 50% делът на гражданите на трети страни, които една компания може да наеме при определени обстоятелства
Снимка: КНА

Министерският съвет на Кипър прие днес актуализирана политика, която позволява на бизнеса да наема повече персонал от трети страни, предаде за БТА кипърската агенция КНА.

Министърът на труда и социалното осигуряване Кириакос Кушос представи новата актуализирана политика за наемане на чужденци, която беше приета от кабинета. Актуализираната политика увеличава от 30 на 50% делът на чуждестранните работници, които една компания има право да наеме, ако не може да намери местен или европейски персонал и при условие че има колективен трудов договор.

След заседанието на Министерския съвет Кушос каза, че през годините са установени изкривявания и слабости в стратегията за наемане на чуждестранна работна сила и това налага необходимостта от актуализация с цел осигуряване на работна сила от чужбина за кипърския бизнес.

Отбелязвайки, че кипърците и гражданите на ЕС имат приоритет на пазара на труда, Кушос каза, че и досега в сектора на земеделието и животновъдството е имало относителна либерализация.

Досега делът на гражданите на трети страни, работещи в кипърските предприятия, не можеше да надхвърля 30% от работната сила. Това изискване остава в сила, но в случаите, когато дадена компания прилага отраслов или колективен договор, тя ще може да наеме до 50% граждани на трети държави, при положение че не може да намери местен или европейски персонал.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:52 на 27.09.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация