site.btaАТА: Албанската традиционна наздравица е призната за национално културно наследство


Албания официално призна вековния си ритуал за вдигане на наздравица, известен като „долѝ/долѝя“, за национално нематериално културно наследство, подчертавайки дълбоко вкоренената роля на ритуала в гостоприемството на страната, предаде за БТА албанската агенция АТА, цитирайки министъра на икономиката, културата и иновациите Бленди Гонджя.
Често описвано с израза „Сол, хляб и сърце“, албанското гостоприемство поставя силен акцент върху посрещането на гостите, а „долията“ се разглежда като негов церемониален връх.
Наскоро ритуалът беше вписан като национално богатство от Националния съвет за нематериално културно наследство.
Тост или долия обикновено се произнася по време на хранене, сватбени тържества, празненства и официални събирания, за да се почетат гостите, да се изрази радост и да се издигне духовната връзка между домакините и поканените. Смята се за момент на тържественост и празненство, предназначен да накара гостите да се чувстват уважавани и като у дома си.
Министър Гонджя описа „долията“ като „шедьовър на въздигането на гостите на почетно място“ и отличителен белег на социалната структура на Албания – както древна, така и съвременна.
Ритуалът включва „долибаш“ или глава на масата, който води церемониалната размяна на наздравици и добри пожелания с домакина, създавайки момент на споделено уважение между гостите. С течение на времето долята се е превърнала в морален кодекс на социалния етикет, съчетаващ елементи от духовното и общностно наследство на Албания.
(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)
/ЕЩ/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина