site.btaСемейното предприятие „Балкански ястия“ представи българската кухня на фестивал в украинската столица
Българската кухня бе представена на гастрономическия фестивал „На панаир в Киев“, който се състоя в украинската столица. Събитието събра производители, майстори на традиционни храни и почитатели на ястия от различни региони на Украйна. Това бе съобщено на страницата във Фейсбук на семейното производство „Балкански ястия“.
Сред участниците беше и производството „Балкански ястия“ от град Болград, което представи тутманик и домашен хляб със свинска мас, традиционни ястия от украинската Бесарабия.
„Тутманикът представлява хляб от меко дрождево тесто с плънка от овче сирене и яйца. След като тестото се разточи и навие на руло, се пече във форма, която му придава характерните слоести късове. Готовият тутманик не се реже, а се къса на ръка – така, както повелява традицията. В миналото се е приготвял заедно с обикновения хляб, но се е консумирал пръв – топъл, уханен и току-що изваден от пещта. Домашният хляб със свинска мас е друга гордост на бесарабската кухня. Добавянето на смалец му придава изключителна мекота и дълготрайна свежест, а характерният му аромат напомня за домашните пекарни от миналото“, се посочва в публикацията.
Представените от „Балкански ястия“ специалитети бяха част от експозицията, посветена на съвременната кухня.
Механата „Балкански ястия“ представлява семейно производство на месни деликатеси в град Болград, част от гастрономическия маршрут „Пътища на виното и вкуса на Украинска Бесарабия“. Предприятието е основано от българското семейство Сергей и Наталия Русеви. Продукцията се изработва по стари балкански рецепти с използване на местна суровина от традиционни животни и подправки. Освен производствената база туристическата локация включва фирмен магазин и дегустационна зала, оформена в стила на традиционна българска механа.
/ЙК/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина