site.btaВ търговищкото село Драгановец всички от години живеят в разбирателство
BOBSTH 12:05:01 31-08-2018
AM1202BO.004
с. Драгановец, Търговищко - празник на баклавата
В търговищкото село Драгановец
всички от години живеят
в разбирателство
с. Драгановец, 31 август /Боряна Димитрова, БТА/
Търговищкото село Драгановец е едно от големите в общината с над 550 жители. Известно е с будните си хора и с историческа забележителност в покрайнините му, в местността "Манастиря", където се намира тракийско светилище, базилика, късноантично и средновековно селище. Това е археологически комплекс, обявен за паметник на културата от местно значение, разказа за БТА кметът Адем Адемов.
В годините основният поминък на местните хора са били земеделието и животновъдството, днес голяма част от младите работят в областния град и в чужбина, допълни кметът. По-голяма част от жителите на село Драгановец са мюсюлмани, които преди дни посрещнаха най-светлия си празник в годината - Курбан Байрам. На празничната трапеза, наред с ястията от жертвеното агне, вярващите подреждат и баклавата от 40 кори. Сладкишът е традиционен за населеното място, в което от години живеят в разбирателство българи, турци и роми, отбеляза кметът Адемов. От няколко години насам през септември в селото се провежда празник на баклавата.
"Над два часа отнема приготвянето на вкусния десерт, рецептата за който се предава от поколение на поколение", разказа пред БТА Анифе Шабанова. "На всеки Байрам - без значение дали е Шекер Байрам или Курбан Байрам, във всеки мюсюлмански дом се приготвя баклава. Откакто се помня майка ми правеше тази с 40 точени кори - става по-бавно, но пък всички я харесваме. Сега я правя и аз за моето семейство и моите гости", допълни тя.
За приготвянето на тестото са нужни 2 яйца, 1 лъжица олио и 1-2 лъжици маргарин или масло, бакпулвер, 1 чаша прясно мляко, по щипка сол и захар. Замесва се меко тесто, което се дели на четири парчета. От всяко се оформят по 10 топчета. Разточват се, докато достигнат диаметър 10-15 см и се полагат по пет едно върху друго. Специфичното е, че по време на разточването за поръсване се използва смес от брашно и нишесте, за да не залепват корите, обяснява Анифе. Наложени една върху друга петте кори се точат докато достигнат размера на тавата, в която ще се подреждат. При реденото между всеки пет кори се ръси от плънката. А тя се приготвя от смлени орехи и канела. Реже се на различни форми: на квадрати, ромбове, цветчета, допълва Анифе. Нарязана се поръсва със смес от загрято олио и маргарин. Пече се на силно загрята фурна около 45 минути. Когато баклавата изстине се сиропира. За сиропа са нужни 800 мл. вода и 700 грама захар. Ако сладкишът ще се съхранява по-дълго време, е добре в сиропа да се изцедят няколко капки лимон, за да не се захароса. Запарва се под друга тава, за да не се отдели най-горният пласт кори.
Освен баклавата, в този край на община Търговище, задължително на трапезата за Байрама присъстват и сърми в лист от цвекло. Характерното за тях е, че се използват листата на кръмно цвекло, а не на захарното, защото са по-меки. Всяка уважаваща себе си и семейството си домакиня в двора си сее такова цвекло, за да има в празничните дни.
Нужните продукти за сърмите са 2 чаши ориз,1 чаша булгур, които се подваряват в отделни съдове предварително. В булгура при варенето се добавят 1-2 лъжици олио. Когато са полусварени се оставят да изстинат, изсипват се в тава и се подправят с една глава лук - настърган на ренде, добавят се 150 грама сирене, едно яйце, джоджен, чубрица, черен пипер и сол. Омесва се добре. Листата от цвеклото се потапят във вряща вода за секунди, докато променят цвета си и се завиват сърмите. Редят се в тенджера, дъното на която е застлано с по-големите листа от цвеклото. Завършва се отново с ред цвеклени листа, разказва Анифе. Загрява се олио или масло и се поливат сърмите, добавят се и две чаши вода. "Задължително е да се варят на тих огън, ако е на печка на дърва още по-добре. Когато изстинат се сервират с кисело мляко, което по-желание може да бъде полято със запържено олио и червен пипер. Това е гозбата, която моите деца и племенници поръчват за празника и консумират с удоволствие", споделя тя.
По професия Анифе Шабанова е медицинска сестра и от 1995 г., заедно с д-р Хасан Сакалов, обгрижват жителите на пет села в региона. Кабинетът им е в село Черковна, но по график тя обикаля всяко населено място и всеки нуждаещ се. Освен с доброто си сърце и с професионализъм, сред местните е известна и като добра кулинарка. За себе си казва, че не обича особено да готви, но животът я е принудил да се грижи за домакинството от малка. Майка й е била инвалид, починала рано и тя трябвало да се грижи за голямата фамилия на всички празници.
Практиката й показва, че хората не са здрави - динамичният живот и напрегнатото ежедневие "отварят път на болестите", споделя тя. "Лошото е, че все повече млади хора боледуват", казва медицинската сестра. По думите й сега хората са материалисти и не обръщат внимание на малките неща, които правят живота по-красив. Тя разказа, че светогледът й се преобърнал, след като безобидно ухапване от кърлеж й "докарало" месеци лечение от отделение в отделение в болницата в Търговище. "Преоткрих смисъла на живота, започнах да ценя природата, храната, която слагам на трапезата за децата и семейството си. Ценя хората - знак, че във всеки има нещо добро и което го отличава от другия", отбелязва Анифе. Тя вярва, че ако хората мислят позитивно и загърбят злобата и завистта, животът им ще бъде по-лек.
/АМ/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина