site.btaВинарска изба "Конопане" увеличи съдовия си капацитет и работи с нови машини, каза пред БТА управителят на избата Тихомир Маринов

Винарска изба "Конопане" увеличи съдовия си капацитет и работи с нови машини, каза пред БТА управителят на избата Тихомир Маринов
Винарска изба "Конопане" увеличи съдовия си капацитет и работи с нови машини, каза пред БТА управителят на избата Тихомир Маринов
БТА, Могилово (29 септември 2025) Винарска изба „Конопане“ увеличи съдовия си капацитет и работи с нови машини, каза пред БТА управителят на избата Тихомир МариновСнимка: кореспондент на БТА в Стара Загора Емил Димов (КН)

През последните години увеличихме съдовия си капацитет и закупихме нови машини за преработка на гроздето. Това допринесе за по-прецизна обработка и по-високо качество на вината ни. Това каза пред БТА управителят на винарска изба "Конопане" Тихомир Маринов.

Той посочи, че винарската изба работи и преработва основно сортовете Каберне совиньон, Мавруд, Гренаш, Рубин, Сира, Совиньон блан, Шардоне, Семийон и Ркацители. "Отличаваме се с много свежи и ароматни бели вина, а при червените имаме само едно вино, което отлежава в дъбови бъчви и това е нашата Bunalya Reserve, каза Тихомир Маринов.

По неговите думи през последните три години Маврудът от серия Urtha се очертава да бъде като еталон за избата. "Много от нашите клиенти го харесват заради плодовия му аромат и вкус. За разлика от повечето вина от този сорт на пазара, които са в контакт с дъб, при нас наблягаме на неговата сортова изява", коментира управителят.

Всяка година "Конопане" участва в пет или шест винарски събития. Следващото такова, на което избата ще присъства, е "Дефиле на младото вино" в Пловдив.

Тихомир Маринов коментира и настоящата реколта от грозде и определи, че всяка година е все по-предизвикателна за бранша. "В момента сме в кампания, която отново не е лека. Климатичните промени оказват значително влияние върху добива и качествата на гроздето. Ние се адаптираме спрямо тях", посочи управителят и допълни, че във винарската изба се организират дегустации след предварителна уговорка.

Серия Mon Ami e бленд от три сорта – 30 процента Мавруд, 40 процента Сира и 30 процента Каберне Совиньон. Виното е с типична тероарност от Тракийската низина, интензивен и многопластов аромат с деликатни зрели танини. При него няма отлежаване в дъбови бъчви, като идеята е да се запазят хармоничноста и балансът на сортовете. Червеното вино Bunalya Reserve е хармонично, балансирано и меко на вкус. Има тревист аромат, пикантни тонове. Преобладава ароматът на червен грейпфрут, манго и зрял ананас. Urtha Mavrud се характеризира с рубинено червен цвят, мек вкус, достатъчно запазена свежест и балансирани танини. Ароматът е специфичен, като се долавя къпина и зряла черница.

Винарска изба "Конопане" се намира в село Могилово, разположено в котловина на Чирпанските възвишения. Избата е създадена през 2018 година, като в началото вината се реализират на пазара под бранда Mon Ami. През следващата година стартират и още две серии – Bunalya и "От лозето".

В началото на 2021 г. се реализира успешно на пазара и серията Urtha, носеща името на местност, в която се отглеждат Mавруд и Ркацители. Избата произвежда лимитирани серии вина от 1000 до 2500 бутилки от вид.

БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/ЦМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:24 на 30.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация