site.btaСело Средно градище - селска идилия с мирис на лавандула

BOBSTH 06:45:01 27-09-2018
AM1625BO.008 06:45
Средно градище - лавандула

Село Средно градище
- селска идилия
с мирис на лавандула


Село Средно градище, 27 септември /Румяна Лечева, БТА/
Когато пътуваш от Чирпан към село Средно градище, в подножието на Средна гора, по пътя се редуват лозя и лавандулови градини. Ако сутрин пристигнеш в селото, ще го видиш затихнало, обсипано с цветя. И зиме, и лете, навред се усеща мирис на лавандула. Прясно набрана или сушена на китки, окачени по врати и тавани. Някои я слагат във възглавниците, а други и в гардеробите.
Близо до селския мегдан е хлебарницата, която предлага най-вкусния домашен хляб в околността. Изградена е по европейски проект, и само тук се усеща оня мирис от детството, който напомня за хляба, месен от нашите баби.
В региона на Средно градище се отглеждат близо 1800 декара с лавандула, а от това лято заработи и модерна розоварна, в която беше произведено и първото лавандулово масло, разказа кметът Димо Савов. Постоянните жители на селото са сто, но в събота и неделя се увеличават с още 50.
Сред собствениците на къщи има и 15 семейства чужденци. Пет от тях са англичани, за които Средно градище е вече постоянен дом. Децата им говорят български език, сутрин се качват на училищния автобус и отпътуват на училище за Чирпан. Родителите им признават, че са омаяни от идилията на това място с мирис на лавандула.
От 2012 година България е световен лидер в производството на лавандула, а Националният фестивал в село Средно градище вече е посетен от близо 20 000 души. В селото се надяват гостите им стават повече.
"Храната и напитките с лавандула тук са издигнати в култ", разказа за БТА Нина Гиргинова, директор на Националния фестивал на лавандулата, който през тази година се отбеляза за пети пореден път. На традиционния базар по време на фестивала местните жени се надпреварват да предлагат козе или овче сирене, сладкиши, мляко, лимонада, в които поставят и от синьо-лилавата билка.
Жените тук са изумителни с кулинарните си хрумвания - може би в надпреварата с домакините от Англия, Германия, Австрия, Полша и откъде ли не, които се чудят как да привлекат вниманието на гостите си с бисквити или сладкиш, от който се разнася мириса на лавандула. Никога няма да ви дойде наум да нарежете обелени ароматни местни круши и да вържете стрък лавандула като панделка, а до тях да поставите топка домашен сладолед с резенчета истински смокини, току що набрани от градината. Или пък салата от резенчета диня, местно сирене, босилек, зехтин и накрая отново да направите украса със стрък лавандула. Ако искате вярвайте, но е изключително вкусно. Нещо повече, чужденците в селото могат да изненадат с местен специалитет и с вино от лавандула, но приготвено в немска винарна. Пенливо и доста различно за българския вкус.
Рецептата, станала популярна в селото през последната година, е Ризото от Средно градище, разкриват местните.
За специалитета са необходими: чаша и половина ориз, глава лук, сол, 2 скилидки чесън, 50 г. козе сирене с лавандула, 50 гр. кедрови ядки, 3 чаши зеленчуков бульон,1 чаена чаша местно бяло вино или розе, 3 супени лъжици краве масло, 2 супени лъжици зехтин, бял пипер, домашно приготвен и връзка пресен босилек.
Приготвя се по следния начин: Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Запържват се в сгорещения зехтин без да се карамелизират, само докато леко омекнат. Към тях се добавя оризът, разбърква се. Налива се бялото вино и когато течността се изпари, се прибавя горещият бульон малко по малко, като се разбърква непрекъснато. Кедровите ядки се запичат на сух тиган.
Когато оризът стане готов, се отстранява от котлона. Прибавя се бавно маслото, белият пипер, нарязаният на едро босилек и сол, ако има нужда. Готовото ризото се поръсва с кедрови ядки и стръкчета лавандула.
/АМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 00:54 на 30.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация