site.btaЕдва 4-5 процента са пораженията на реколтата в лозята на "Шато Авли" край Сливен

Едва 4-5 процента са пораженията на реколтата в лозята на "Шато Авли" край Сливен
Едва 4-5 процента са пораженията на реколтата в лозята на "Шато Авли" край Сливен
БТА, с. Глушник (18 септември 2025г.) Шато „Авли“ в землището на сливенското село Глушник залага на френския сорт Каладок като своя визитна картичка, каза Пламена Арабаджиева, главен технолог. Снимка:Велина Василева

Реколтата в лозята на "Шато Авли" в землището на сливенското село Глушник е пострадала минимално през тази година – пораженията са едва 4–5 процента, което е позволило продукцията да бъде реализирана. Това съобщи в интервю за БТА главният технолог на избата Пламена Арабаджиева.

Бутиковата винарска изба обработва 330 декара собствени лозя, разделени в два големи масива. "Рупов дол" е по-старото лозе – около двайсетгодишно, а "Бозалъка" е на 6–7 години. По-голямата част от насажденията са в "Рупов дол".

Насажденията са изцяло френски сортове – Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран, Пино ноар, както и Каладок, който е визитната картичка на избата. "Френският сорт Каладок е непознат в България и доскоро бяхме единствената изба с такива насаждения. Именно върху него изградихме идеята да привличаме публиката", посочи Арабаджиева.

В момента изба "Авли" предлага няколко стила от Каладок – леко червено вино, червено, отлежало във френски дъб, розе и експериментално бяло. Част от продукцията се съхранява и в глинени съдове, които придават различен нюанс на вкуса и аромата.

Освен с този сорт избата привлича внимание и с естествено пенливо вино по френската технология "пет-нат" (pétillant naturel), произведено за първи път през 2022 г. "Започнахме експериментално през 2022 година с около 600 бутилки. Технологията е трудоемка, тъй като ферментацията завършва в бутилката, но пазарът хареса продукта и вече увеличихме сериозно количествата", обясни Арабаджиева.

Арабаджиева отбеляза, че климатичните промени поставят производителите пред трудности – гроздето зрее твърде рано, а високите температури влияят на качеството. Въпреки това през тази година "Шато Авли" успява да прибере добра реколта.

Избата, изградена с европейско финансиране, разполага с капацитет до 100 000 литра годишно и предлага вината си основно на българския пазар във високия ценови сегмент. Продукцията се предлага и онлайн, а опитите за износ продължават с малки количества за Белгия и Германия. Около 60–70 на сто от лозята на "Шато Авли" са червени сортове. По думите на технолога тенденцията в страната е към по-голяма консумация на бели вина, което създава предизвикателства за реализацията. Затова част от гроздето се продава на други винпроми.

"Шато Авли" развива и винен туризъм, като организира дегустации и планира изграждане на хотелска част. "Тази година направихме между 5 и 10 дегустации, каза технологът. Хората често искат да останат след тях, затова обмисляме изграждане на хотелска част. Засега ги настаняваме в Сливен, който е на 15 км", каза Арабаджиева. 

Екипът е малък – двама трактористи, агроном, механик, технологът Пламена Арабаджиева и италианският консултант Федерико Ричи. 

"Ние сме малка изба, но вярваме, че именно чрез иновации и уникални сортове като Каладок можем да привлечем публиката. Това е нещо ново, различно и със сигурност заслужава да бъде опитано", категорична е Пламена Арабаджиева.

БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/БП/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 20:42 на 05.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация