site.btaПразник на киселото мляко "Традиция и здраве" ще се проведе днес в трънското село Студен извор

Празник на киселото мляко "Традиция и здраве" ще се проведе днес в трънското село Студен извор
Празник на киселото мляко "Традиция и здраве" ще се проведе днес в трънското село Студен извор
Снимка: Кореспондент на БТА в Перник Милен Миланов/архив

Празник на киселото мляко под наслов "Традиция и здраве" ще се проведе днес в трънското село Студен извор - родното място на откривателя на бактерията Лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров. Това съобщи Ирена Иванова - председател на фондацията, носеща името на бележития учен, чиято е инициативата за проявата. Празникът се организира с подкрепата на община Трън и Общинския исторически музей и ще премине под знака на 120-годишнината от откритието на д-р Григоров.

Иванова коментира, че заради това и поради факта, че от тази учебна година гимназията в софийския квартал "Овча купел" носи името на откривателя с трънски произход, се е провел и ученически конкурс на тема "Какво знаем за киселото мляко?". 

"Възпитаници от това училище днес също ще бъдат част от празника, като първата атракция, която предвиждаме, е те да подквасят кисело мляко под наставленията на един от нашите фермери", поясни председателката. 

Програмата на празника на киселото мляко включва още изработка на хранилки за птици и конкурс за най-красива къщичка, викторина за д-р Стамен Григоров и киселото мляко, конкурс за украсяване на купичка с кисело мляко и др. Ще бъдат наградени и участниците в националния конкурс "Какво знаем за киселото мляко?". 

Освен производители на мляко и млечни продукти от района на Трънско, в проявата тази година са поканени да участват още пекари и медари. Изделия от глина в Студен извор ще покажат и от грънчарския център "Бусинска сръчкотилница" в съседното село.

/ЛРМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 07:10 на 29.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация