site.btaСамодейци представиха в "Етъра" ястия с билки от Кулско


Самодейци от читалищата в град Кула и село Старопатица представиха ястия с билки от района. Второто издание на фестивала „Аидушко едене“ беше изнесено по време на Еньовденските празници в етнографския музей на открито „Етър“, каза за БТА Христела Александрова от общинската администрация в Кула.
На кулинарната изложба бяха представени различни обредни хлябове, баница с щавляк (лапад), лют кукурузен (царевичен) хляб и други, които посетителите имаха възможност да дегустират. На трапезата имаше и няколко вида от най-известната смес от подправки в Кулско - т. нар. Мяшано. Това е вид шарена сол, за която всяко домакинство има уникална рецепта, която е тайна, не се издава и се предава от поколение на поколение, обясни Александрова. И допълни, че типичните подправки за Кулския район са чубрицата и мащерката, която местните наричат още Бабина душица.
Няма ограничения за специалитетите, участващи в кулинарния конкурс на фестивала „Аидушко едене“. Може да са печива, хлябове, баници, други ястия, но единственото условие е да са с много билки и подправки. Фестивалът се организира на Еньовден, когато по традиция се излита и венец от зелени билки и цветя, като всички минават под него за здраве, каза още Христела Александрова.
/БИ/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина