site.btaУчени установиха защо има корали, които са устойчиви на избелване

Учени установиха защо има корали, които са устойчиви на избелване
Учени установиха защо има корали, които са устойчиви на избелване
Снимка: AP /LM Otero, File

Учени установиха защо има корали, които са устойчиви на избелване, а други не са, съобщи електронното издание Юрикалърт. Отговорът се крие в сложна връзка между коралите и техните микробни съюзници, която се дължи на водите, които обитават. 

Изследването е на специалисти от университета "Макгил" в Монреал, Канада, и на Института за тропически изследвания "Смитсониън" в Панама.

Със затоплянето на Световния океан в резултат на климатичните промени кораловите рифове - екосистеми, които поддържат една четвърт от цялото морско биоразнообразие - са все по-застрашени. Избелването настъпва, когато корали изхвърлят живеещите в тях водорасли. Така те губят характерните си цветове и са изложени на по-голям риск от смърт. Екосистемите на кораловите рифове поддържат различни морски видове, което означава, че загубата на рифове има по-широко въздействие, отбелязват експертите.

Учените констатират, че коралите, обитаващи води с чести температурни колебания, са по-способни да преживеят екстремни горещини, отколкото тези, които са свикнали на стабилни температури. Това предполага, че тяхната устойчивост зависи не само от гените им, но и от околната среда. Оказва се, че бактериите, живеещи във вътрешността на коралите, също играят роля. Тези микробни съюзници включват симбиотични водорасли, които осигуряват енергия, и бактерии, регулиращи стреса и болестите при коралите.

"Разбирането на това, което прави някои корали по-устойчиви на повишаването на температурите, помага да установим как рифовете могат да оцелеят при изменението на климата и ни подсказва къде да насочим усилията си за опазване на околната среда", казва Виктория Глин, водещ автор на изследването.

Екипът изследва коралови рифове в два района на източните части на Тихия океан край Панама, като всеки от тях се характеризира с много различни условия. В Панамския залив силното сезонно вълнение - процес, който кара студената вода да се издига към повърхността - води до бързи колебания в температурата и химическия състав на водата. В залива Чирики условията са доста по-стабилни.

За да проверят как коралите от всеки регион реагират на екстремни температури, изследователите събират проби и използват специализирана лабораторна система, която имитира морските горещини.

Те също анализират генетичния произход на коралите и техните микробиоми - съобщества от водорасли и бактерии, както и проследяват физиологичните промени като антиоксидантен капацитет и съдържание на протеини.

Въпреки че споделят голяма част от една и съща ДНК, коралите от Панамския залив са по-устойчиви на топлина от тези от залива Чирики. "Изглежда, че незначителни генетични различия допринасят за толерантността към топлина, но околната среда също е от голямо значение", казва Роуън Барет, професор по биология в университета "Макгил".

При лабораторни тестове коралите от Панамския залив поддържат нивата на протеините си и се противопоставят на окислителното увреждане по-ефективно, отколкото техните събратя от Чирики. Екипът установява също, че бактериалните микробиоми на коралите от двете места стават по-нестабилни и променливи при топлинен стрес, което е признак за уязвимост към избелване, се казва в публикацията.

Констатациите подкрепят идеята, че коралите, които редовно са изложени на променливи условия, могат да бъдат "предварително адаптирани" към бъдещи екстремни климатични условия. Това помогна да се обясни защо рифовете в Панамския залив са успели да се възстановят от катастрофалните последици от природния феномен Ел Ниньо през 1982 г., казват изследователите.

Заключенията на учените са публикувани в изданието Current Biology.

/ВБ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 05:28 на 16.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация