site.btaТрадиционните великденски продукти и лакомства в Германия са значително по-скъпи през 2025 г.

Традиционните великденски продукти и лакомства в Германия са значително по-скъпи през 2025 г.
Традиционните великденски продукти и лакомства в Германия са значително по-скъпи през 2025 г.
Снимка: Bernd Weissbrod/dpa via AP

Празнуването на великденските празници в Германия тази година е съпроводено с по-високи разходи за традиционни празнични стоки като боядисани яйца и шоколадови изделия, съобщи Федералната статистическа служба на страната "Дестатис" (Destatis), цитирана от ДПА.

Според данните потребителските цени на много от типичните за празника храни са се увеличили значително, като това е поредна година с рязко поскъпване.

Едно от малкото изключения е цената на яйцата, които през март 2025 г. са били с "едва" 2,5 процента по-скъпи спрямо същия месец на предходната година. В дългосрочен план обаче, между 2020 и 2024 г., техните цени са се повишили с 38,5 процента.

Шоколадовите изделия бележат значително по-сериозно увеличение - с 39,9 процента за същия период. Това е над средното поскъпване на всички хранителни продукти (33,2 процента) и значително над общото увеличение на потребителските цени (19,3 процента), включващо разходите за енергия, наеми и други стоки и услуги от първа необходимост.

Само през първите месеци на 2025 г. шоколадът е бил с 16,7 процента по-скъп спрямо същия период на предходната година.

Инфлацията се отразява и върху домашно приготвените великденски десерти. Почти всички основни съставки за традиционния великденски сладкиш са поскъпнали. Маслото например е било с 23,3 процента по-скъпо през март в сравнение със същия месец на 2024 г.

Изключение от тази тенденция е захарта, чиято цена е намаляла с 26,1 процента на годишна база, показват още данните на статистическата служба.

/ЕС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 03:04 на 26.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация