Министерство на земеделието и храните – Прессъобщение

site.btaЗаместник-министър Капитанов: ОСП трябва да продължи да бъде сред приоритетите на ЕС

Заместник-министър Капитанов: ОСП трябва да продължи да бъде сред приоритетите на ЕС
Заместник-министър Капитанов: ОСП трябва да продължи да бъде сред приоритетите на ЕС
Снимка: Министерство на земеделието и храните

"За нас е важно Общата селскостопанска политика да продължи да заема централно място в приоритетите на Европейския съюз като остане силна и финансово обезпечена". Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов на семинар на тема: „Европейски политики, хидромелиорации и устойчиво земеделие: новите предизвикателства и възможности за България“, организиран от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, в с. Белчин. Той допълни, че МЗХ подкрепя визията на Европейската комисия за развитието на селското стопанство и хранително-вкусовия сектор, която поставя фокус върху осигуряването на устойчивост на отрасъла. 

Според зам.-министър Капитанов, в отговор на икономическите и екологични предизвикателства при разглеждане на бъдещото развитие на политиките в ЕС следва да се запазят успешните инструменти на ОСП като директните плащания и обвързаната подкрепа. „За да се отговори на завишените потребности в земеделието е от съществено значение да има адекватно финансиране“, заяви още той.

"Един от основните ни приоритети е да възстановим хидромелиоративната инфраструктура, за да осигурим на земеделските производители достатъчно вода за напояване и така стопанствата им да бъдат по-ефективни", коментира зам.-министър Капитанов във връзка с променящия се климат и засушаването. 

Той пожела успех на участниците и изрази своята увереност, че по време на семинара ще се разгледат конструктивни предложения по дискутираните теми, които ще допринесат за постигане на устойчиво развитие на земеделския отрасъл.

/ХЯ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 12:09 на 08.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация