site.btaТПС: В навечерието на Пасха резервист от израелската армия приготвя традиционен празничен хляб за хиляди военнослужещи

ТПС: В навечерието на Пасха резервист от израелската армия приготвя традиционен празничен хляб за хиляди военнослужещи
ТПС: В навечерието на Пасха резервист от израелската армия приготвя традиционен празничен хляб за хиляди военнослужещи
Снимка: ТПС

В навечерието на празника Пасха в Израел, който тази година ще се отбележи във време на война, резервист от израелската армия се зае със задачата да изпече маца (хляб без квас) за хиляди военнослужещи, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Мацата, която се приготвя в съответствие с традициите на празника, е от значение не само като основен хранителен продукт, но и като символ на наследство и устойчивост. Йедидя Харуш, бивш парашутист, е внедрил военния си опит в етиката на своята пекарна "Емуна маца" в южния израелски град Нетивот, където всичко се изработва ръчно.  

Пекарната е специализирана в производството на т. нар. маца шмура, което означава, че пшеницата, от която се приготвя хляба, се следи стриктно от прибирането на реколтата до процеса на печене, за да се гарантира, че тестото няма да втаса.

"Не става въпрос за кашер. Става въпрос за автентичност", обяснява Йедидя пред ТПС. "Това е за седера (ритуалното хранене) на Пасха, което нашите предци са правили преди хиляди години, и така е изглеждала мацата, когато нашите прадеди са излезли от Египет."

Процесът на печене на маца е "много труден и стриктен", каза той. "От момента, в който приберем пшеницата, всичко се прави на ръка, така че аз съм зависим от хората, а не от машините. Така че дори ако само един човек не се появи, това наистина забавя процеса, така че може дори да не е рентабилно".

Пекарната произвежда 100 маци на интервали от 18 минути. На всеки 18 минути 50-те работници спират работата си и почистват оборудването, защото толкова време е необходимо на брашното да втаса. Сега Харуш пече маца за над 7000 израелски военнослужещи, 700 от които обикновено са имигранти или доброволци от чужбина, които нямат семейна подкрепа в Израел.

Много хора, които ядат приготвена маца на машина през седмицата на Пасха, предпочитат да използват маца шмура при традиционното хранене. Пекарната произвежда 18 000 кутии с общо 54 000 броя маца. Всяка кутия съдържа три кръгли парчета, които отразяват трите маци, използвани традиционно по време на седера.

Сред организациите, които купуват от мацата на Йередия, са Еврейският национален фонд на САЩ, който поръча 5500 кутии за раздаване на нуждаещи се военнослужещи, а организацията "Войник за войник" поръча 300 кутии за военнослужещи, които нямат семейства в Израел.

Пасхата възпоменава излизането на евреите от египетското робство. Библията отбелязва, че изкуплението е станало толкова бързо, че хлябът, който евреите са изпекли за пътуването си, не е имал време да втаса. "Тази Пасха ще бъде по-различна след иранското нападение", каза Йедидя. "От поколение на поколение се справяме със заплахите за унищожение от страна на различни народи и благодарение на Бога всеки път побеждаваме. Така и сега ще надделеем, само че ще бъдем по-големи и по-силни".

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС)

/НС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:24 на 30.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация