ОБЗОР

site.btaБразилският броманс на Макрон

Бразилският броманс на Макрон
Бразилският броманс на Макрон
Луиз Инасио Лула да Силва и Еманеюл Макрон по време на посещението им на остров край Белем в Северна Бразилия на 26 март 2024 г., снимка: Eraldo Peres

В средата на миналия месец, на 18 март, горещата вълна, обхванала Бразилия, постави рекорд. В мегаполиса Рио де Жанейро в 9,55 ч. беше толкова задушно, че като усещане температурата се равняваше на 62,3 градуса по Целзий. Предната вечер пак там температурата като усещане беше 60,1 градуса по Целзий.  Подобни измервания за това как се усеща температурата се правят от 2014 г., припомнят италиански и френски медии. Десетина дни след това подобни жежки температурни рекорди белязаха и приема, който получи френският президент Еманюел Макрон по време на тридневната си визита в Бразилия, шегуват се потребители на социалните мрежи.

От 26 до 28 март Макрон беше на първата официална визита на френски президент в Бразилия от 11 години насам, припомнят световните агенции. В Бразилия той дойде след посещение в съседната френска отвъдморска територия Френска Гвиана. Визитата на Макрон в Бразилия беше определена от Елисейския дворец като емблематична още преди началото й.  С нея Макрон целеше да обърне нова страница в отношенията между Франция и Бразилия след годините на влошаване на връзките при управлението на крайнодесния президент Жаир Болсонаро. Сега е настъпил повратен момент за френско-бразилските отношения, смята Елисейският дворец. А според бразилското министерство на външните работи Франция е един съществен играч на международната сцена, с когото бразилската дипломация няма как да не разговаря, отбелязват Франс прес и Франс 24.

Франция е трети най-голям инвеститор в Бразилия. Над хиляда френски компании действат в Бразилия с общ обем на преките инвестиции от над 40 милиарда евро, се констатира в доклад на Главната дирекция на държавната хазна към френското министерство на икономиката и финансите.  Франция и Бразилия имат и обща граница с дължина от 730 километра заради съседството на Бразилия с Френска Гвиана. Това е най-голямата сухопътна граница на Франция с друга държава, се посочва в доклад за политиката на Франция в Латинска Америка, публикуван в сайта на френския Сенат (горната камара на френския парламент).

Визитата на Макрон в Бразилия беше третата визита от април 2023 г. досега в страна членка от оригиналния формат на групата БРИКС. Миналата пролет Макрон беше посрещнат като истинска рок звезда по време на посещение в Китай. През миналия януари той беше приет като махараджа по време на визита в Индия. Сега бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва го посрещна с отворени обятия въпреки известни двустранни разногласия, по-специално по отношение на войната в Украйна, отношенията с Русия и търговското споразумение между ЕС и Меркосур.

При управлението на предшественика на Лула да Силва - крайнодесният бразилски президент Жаир Болсонаро, Бразилия се опита да мине и без диалог с Франция. През 2019 г. Болсонаро беше възмутен от коментарите на Макрон и на първата дама на Франция Брижит Макрон относно кризата с пожарите в Амазония. Първата двойка на Франция, която взима екологичните въпроси присърце, призова Бразилия за повече усилия в борбата с пожарите, унищожаващи амазонските гори. Макрон дори определи пожарите като международна криза, на която международната общност трябва да реагира. В отговор на което Болсонаро и неговите министри отговориха с неуважителни и дори обидни думи към френския президент, припомня Би Би Си.  Болсонаро обвини Макрон в намеса във вътрешните дела на Бразилия, воден от колониално мислене на велика сила, която налага на други държави какво да правят. Привърженици на крайнодесния бразилски лидер тогава се подиграха директно и със съпругата на Макрон, която по онова време беше на 66 години. Те я съпоставиха с младата съпруга на Болсонаро – Мишел, която по онова време беше на 37 години и коментираха, че Макрон завиждал на Болсонаро за привлекателната му половинка и затова се заяждал с него. „Сега разбирате защо Макрон преследва така Болсонаро”, казаха поддръжници на Болсонаро в социалните мрежи.  А самият Болсонаро написа: „Не го унижавайте” – коментар, който уж призоваваше симпатизантите му да не обиждат Макрон, но който беше възприет точно по обратния начин, като подигравка с френския президент и неговата съпруга. Още повече, че привърженици на конспиративните теории възприеха думата „го” в изказването на Болсонаро като адресирана по адрес на Брижит Макрон, срещу която от години се тиражират слухове, че в миналото е била мъж, който си е сменил пола.

Сега френско-бразилските отношения преминават във фаза на рестарт, чийто символ беше и  обстоятелството, че тридневната визита на Макрон в Бразилия започна с посещение именно на Амазония, за която той беше обвинен от Болсонаро, че е загрижен само защото е подтикван от отживяло колониално мислене. Макрон и Луиз Инасио Лула да Силва посетиха в първия ден от визитата на Макрон град Белем в Северна Бразилия. Белем догодина ще бъде и домакин на юбилейната 30 конференция за климата КОП 30, припомнят световните агенции.

Целта на визитата на двамата президенти там беше да се докаже, че икономическото развитие в един богат на ресурси регион може да става ръка за ръка с опазването на околната среда, предадоха АФП и телевизия Франс 24. През 2023 г. обезлесяването на бразилската част на Амазония намаля наполовина, което се възприема като успех на усилията на Лула в тази насока.  Той обеща още с идването си на власт за трети мандат на 1 януари 2023 г., че ще се бори с феномена на обезлесяването на Амазония, процъфтявал при Болсонаро. В резултат на обезлесяването бяха унищожени 5152 квадратни километра в бразилска Амазония. А в Амазония е най-голямата тропическа гора в света, която играе жизненоважна роля срещу глобалното затопляне чрез абсорбирането на въглеродните емисии, отбелязват Франс прес и Франс 24.

По време на визитата на Макрон и Лула да Силва в Амазония на 26 март затоплянето на двустранните отношения беше осезаемо. Макрон и Лула да Силва се потупваха по гърба, държаха се за ръце, смееха се сърдечно, правиха си селфита. В допълнение и двамата бяха избрали и неформалния стил на обличане – по риза насред тропическите гори вместо с официални и неуместни за подобни условия костюми.

В Амазония Макрон и Лула избраха пищния откъм растителност остров Комбу, за да поставят началото на програма за „зелени инвестиции” в региона, съобщават световните агенции. До острова, който е близо до Белем, двамата лидери бяха откарани с корабче. Целта на програмата, чието начало те поставиха там,  е набиране на един милиард евро държавни и частни инвестиции в идните четири години. Тези средства ще бъдат предназначени за бразилската, но и за гвианската част на Амазония, и  ще бъдат вложени в т. нар. био-икономически проекти,  обхващащи различни области -  от икономическото развитие на региона до защитата на околната среда. Тази програма се вписва в пътната карта и на двамата държавни глави. При прилагането на програмата местните общности и коренното население на тези територии ще бъдат поставени в центъра на взимането на решения за развитието на региона.

При представянето на партньорството Лула да Силва заяви, че борбата срещу обезлесяването е като проповядването на вярата. Той обаче добави, че тук не става дума Амазония да се превръща в светилище на човечеството, а да се направи така, че коренното население да може да участва във всичко, което се добива от земите, на които то живее открай време, а не просто да бъде лишавано от едно богатство от природни ресурси, с което разполага.

По време на визитата на Макрон и Лула в бразилска Амазония силно символичен момент беше награждаването с френския Орден на почетния легион на Раони Метуктире  - лидер на местната общност каяпо. Раони Метуктире се превърна през годините в силен глас в защита на Амазония, отбелязва Франс прес. При връчването на ордена Макрон увери Раони Метуктире, че Франция  и цялата международна общност ще бъдат до него в борбата му за защита на Амазония. Раони Метуктире от своя страна изрази силно безпокойство, че „белите хора” продължават да унищожават природата и призова Макрон и Лула да Силва да го подкрепят в усилията за връщане на все повече земи на коренните народи на Бразилия. Раони Метуктире призова и двамата държавни глави да го подкрепят в усилията му да получи Нобелова награда за мир, което ще направи още по-популярна каузата му и ще привлече още повече поддръжници за нея, посочва Франс прес. Раони Метуктире не пропусна да нарече и Лула да Силва „свой брат”, а Макрон  - „свой син”.

На 27 март, в сряда, рестартът в двустранните отношения между Бразилия и Франция се допълни от важна стъпка от дългогодишното стратегическо сътрудничество на Франция и Бразилия в областта на отбраната, по специално в производството на пет подводници за бразилските военноморски сили, в това число и на  ядрена подводница. Споразумението за установяване на това сътрудничество беше подписано тържествено през 2008 г. от тогавашния френски президент Никола Саркози и от Лула да Силва. Договорът предвижда продажбата на 50 хеликоптера „Каракал”, които ще бъдат сглобени в Бразилия, както и реализирането на проект на стойност 6,7 милиарда евро за развитието на подводниците на Бразилия и на нейната индустрия в тази насока. Бразилия има крайбрежие с дължина 8500 километра и иска да гарантира сигурността на онова, което тя нарича „Синя Амазония” - нейната огромна ексклузивна икономическа зона, през която транзитират над 95 процента от външната й търговия и където се добиват около 95 процента от петрола й. Програмата за развиване на бразилския подводничарски капацитет е наречена „Просюб” . Първият раздел на програмата предвижда изграждането в Бразилия на четири подводници от клас „Скорпен” с електрическо-дизелово задвижване, които са проектирани във Франция. Те са конструирани от компанията ИСН, която е съвместно предприятие на бразилската компания „Новонор” и на френската компания „Навал груп”. Подводниците от клас „Скорпен” са модел, който „Навал груп” вече продаде на Чили, Индия и Малайзия. За целите на реализирането на програмата „Просюб” бразилски инженери и технолози бяха обучени в Шербур, във Франция,  „Навал груп” от своя страна предостави планове, известно оборудване и техническа помощ за реализиране на проекта. Първата конвенционална подводница по проекта - „Риачуело” -  беше предадена от корабостроителницата в Итагуаи, край Рио де Жанейро, на бразилските военноморски сили през 2022 г. Втората подводница  - „Умайта”  - беше  пусната на вода през януари. Третата подводница е „Тонелеро”. А последната от общо четирите подводници  - „Ангостура", трябва да бъде пусната на вода през 2025 г. Размерите на подводниците са 1870 тона на 71 метра. Те могат да изстрелват тежки торпеда Ф-21 и противокорабни ракети „Ексосет”, които също са закупени от френски компании. В рамките на партньорството „Просюб” се предвиждаше и работа по нова военноморска база и комплекс за изграждане на подводници в Итагуаи. Комплексът за изграждане на подводници там беше открит през 2018 г.

Третият раздел от „Просюб” трябва да позволи на Бразилия да проектира и изгради първата си ядрена щурмова подводница – „Алваро Алберто”. Така Бразилия ще се превърне в първата страна, която ще разполага с ядрена подводница извън петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. Ядрената подводница ще бъде с размери 7000 тона на 100 метра дължина. „Навал груп” предоставя техническа помощ за проектирането на подводницата, с изключение на ядрената й част, която се разработва от самите бразилци. Но проектът бе белязан от закъснения, по-специално заради проблеми с бюджета. И сега тази подводница е предвидена да бъде приета на въоръжение едва през 2036-2037 г., според бразилските военноморски сили. Бразилия се опитва да убеди Париж да увеличи трансфера на технологии, за да й помогне да вгради реактора в подводницата и да й продаде оборудване, свързано с ядреното задвижване - турбини и генератор. „Разговаряме сега относно възможностите Франция да сътрудничи с нас, в това число и за ядрената енергия и ядреното гориво”, каза ръководителката на отдел „Европа” в бразилското министерство на външните работи Мария Луиза Ескорел де Мораис, която признава, че става дума за едно стратегическо, деликатно и поверително досие. Подобен трансфер на технологии наистина е много деликатен, защото касае едновременно въпроси, свързани с националния суверенитет и с националните ангажименти за ядреното неразпространение. Ако Франция откликне в даден момент на молбите на Бразилия, това ще представлява малка революция от нейна страна, посочват Франс прес и Франс 24.

На 27 март, в сряда, Макрон и Лула да Силва присъстваха на церемония по пускане на вода на подводницата „Тонелеро”, предадена от конструкторите й на бразилските военноморски сили, предадоха световните агенции. Облачното небе не успя да помрачи доброто настроение по време на церемонията. Официална кръстница на подводницата стана по време на церемонията бразилската първа дама Розанджела да Силва, наричана от сънародниците си Джанджа. Последваха пламенни речи на двамата държавни глави. Те изтъкнаха значението на това партньорство в един обхванат от войни и кризи свят.  „Това партньорство ще позволи на две значими държави, всяка една значима на континента, на който се намира, да се подготвят за противопоставяне на тази тежка ситуация, без се опасяват от какъвто и да е тип война, защото и двете държави във всеки един момент от своята история не са преставали да защитават мира”, заяви Лула да Силва. Макрон от своя страна припомни, че Париж и Бразилия имат обща визия за света въпреки някои взаимни разногласия. Той заяви, че големите тихоокеански сили, каквито са Бразилия и Франция, трябва да действат в един все по-дезорганизиран свят. „Понякога ни се налага да прибягваме до твърда риторика, за да защитим мира”, допълни той.

На церемонията Макрон изрази желание и за отваряне на нова глава в работата по проекта „Просюб” чрез изграждането на четвъртата и петата подводница, предвидени в него. Той заяви, че Франция ще бъде редом до Бразилия в разработването на ядреното задвижване на нейната пета подводница, но така и не обяви конкретна помощ в тази насока, отбелязва Франс прес. Вместо това той спомена за ядрено задвижване на подводница, което да зачита напълно най-строгите ангажименти относно ядреното неразпространение. Лула да Силва пък заяви, че ако Бразилия настоява да получи достъп до познания в областта на ядрените технологии, това не е заради някакви нейни намерения да води война. Той увери, че Бразилия иска да има достъп до такива познания, за да подчертае пред всички страни, които искат мир по света, че Бразилия ще бъде на тяхна страна.

По време на церемонията в Итагуаи Макрон изрази надежда, че двустранното стратегическо сътрудничество между Франция и Бразилия ще се разшири и към продажба на френски изтребители „Рафал” на Бразилия, предаде Франс прес. Франция дълго време се надяваше, че Бразилия ще бъде неин първи клиент на тези самолети. Накрая обаче първите й клиенти станаха Египет, Катар и Индия. „Рафал” е мултифункционален боен самолет, който може да участва в мисии за противовъздушна отбрана, в разузнавателни мисии и в бомбардировки.

След церемонията в Итагуаи, на 27 март Макрон отиде в икономическата столица на Бразилия Сао Пауло. Там той обеща и оказване от страна на Франция на помощ за Бразилия в сферата на здравеопазването. Това обещание беше дадено по повод на откриването в мегаполиса на филиал на френския изследователски институт „Пастьор”.

В Сао Пауло по време на среща с шефове на бразилски компании Макрон похвали и заслугите на френските компании, действащи в Бразилия и рекламира Франция като подходяща дестинация за бразилските инвестиции. Тази реклама дойде в момент, в който Елисейският дворец отбеляза, че по отношение на инвестициите Бразилия е далеч от висотата на Франция и е инвестирала на френска територия едва 2 милиарда евро, което не е достатъчно предвид опита, който имат бразилските конгломерати.

На 28 март Макрон беше приет в бразилската столица от Лула да Силва за разговори по политически въпроси. Макрон и Лула да Силва, които са привърженици на екологичния преход и на реформата на международното управление, по време на разговора си в  бразилската столица демонстрираха близостта си по големите международни досиета, отправящи предизвикателство към цялата международна общност.  Макрон беше тържествено приет в сградата на бразилското президентство и там той приветства Лула заради това, че е възстановил демокрацията и похвали духа на съпротивата в Бразилия, визирайки съпротивата срещу крайната десница, чиито привърженици атакуваха на 8 януари сградите на властта в бразилската столица.

Макрон и Лула също така изтъкнаха, че бразилско-френските отношения ще създадат мост между развития свят и Глобалния юг, към който се причислява Бразилия. Макрон изрази подкрепа и за дневния ред на бразилското ротационно председателство на Г-20, по-специално за поставените цели за облагане с данъци на по-богатите и за реформа на световното управление – две теми, които Лула да Силва взима присърце.

Но часът на истината за изключителния характер на френско-бразилските отношения може да настъпи по време на срещата на върха на Г-20 през ноември в Рио де Жанейро. Дали тогава Лула да Силва ще покани на нея руския президент Владимир Путин? Дали подобна покана ще обтегне отношенията между Бразилия и Париж? Франция, наред с останалите западни държави подкрепя безусловно Украйна срещу агресията на Русия. Още отсега Макрон намекна, че евентуална покана на Путин на Г-20 трябва да бъде решена в консенсус с останалите 19 членове на този клуб и подчерта, че именно в консенсуса е смисълът на Г-20. Лула от своя страна се ограничи само да заяви, че международни структури като  Г-20 трябва да приемат многообразието. Конкретно относно войната в Украйна Лула да Силва разкритикува по време на разговорите с Макрон „закона на по-силния” в международните отношения, но заяви, че „двамата инати ще трябва да се разберат”, визирайки Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски.

Що се касае до въпроса за каненето на Путин или на руски представители на международни прояви, като например на срещата на върха Г-20, не само Лула да Силва има подобна главоблъсканица. Във Франция през юни ще се състоят честванията на 80-ата годишнина от десанта на съюзниците в Нормандия. Но дали на тях ще бъде представена Русия под някаква форма, както беше при предишни кръгли годишнини?

По време на разговорите си в бразилската столица Макрон и Лула да Силва омаловажиха различията, които те имат за Украйна и Русия. Но си остава факт, че Лула да Силва поддържа отношения с Путин и на няколко пъти заяви, че отговорността на Русия и Украйна за войната в Украйна е споделена, отбелязва Франс прес.  Макрон пък иска темата за войната в Украйна да се ползва с подобаващото внимание от страна на Бразилия в качеството й на ротационен председател на Г-20.

Но както се видя от изказванията на Лула да Силва за войната в Украйна, направени по време на срещата с Макрон, те си бяха заявяване без заобикалки, че съдбата на далечната Украйна не е приоритет за Бразилия, отбелязва Франс прес. Бразилия е по-загрижена от съдбата на съседната Венецуела. И по този въпрос Лула да Силва и Макрон наистина постигнаха унисон, като осъдиха изключването на венецуелската опозиционна лидерка Корина Йорис от участие в президентските избори във Венецуела през юли. На тях Мадуро ще се бори за трети мандат, след като част от международната общност изобщо не признава за легитимно преизбирането му за втори мандат. Любопитното тук е, че досега Лула да Силва защитаваше венецуелския си колега от критиките на международната общност, но сега определи като сериозно отстраняването на венецуелската опозиционна лидерка от президентската надпревара. Макрон пък директно заяви, че  отстраняването на Йорис подставя под съмнение целия изборен процес във Венецуела.

Сърдечните отношения между Макрон и Лула да Силва, демонстрирани най-вече в тропическата горещина на Амазонка, развихриха фантазиите на потребителите на интернет. Те заговориха за броманс между двамата лидери. Някои потребители дори събраха снимките на двамата лидери в сватбен албум. „Те ще се оженят в Амазония и ще отидат на меден месец в Париж”, пошегува се потребител на „Екс”. Потребители дори модифицираха афиша на филма за хомосексуална любов „Назови ме с твоето име” с кадри, на които се виждат Макрон и Лула да Силва да вървят ръка за ръка насред амазонската гора, припомня Франс прес. Макрон и Лула да Силва приеха с чувство за хумор тези шеги и закачки. Макрон публикува в „Екс” изявление на френски и на португалски, в което казва: „Някои сравниха  кадрите от визитата ми в Бразилия със сватбени снимки. На тези хора бих искал да кажа: „Да, това беше сватба! Франция обича Бразилия и Бразилия обича Франция!”, отбелязват Франс прес и Асошиейтед прес. Към това послание той добави и скрийншот на фотомонтаж, завъртял се в социалните мрежи, на който актьорите Ема Стоун и Райън Гослинг са заменени на афиша на романтичния филм „Лалаленд” с двамата държавни глави, крачещи в горите на Амазония, държейки се ръка за ръка. Лула да Силва отговори на тази публикация на Макрон с емоджита на знамената на двете страни и със сърчица.

Бромансът не подмина и първата дама на Бразилия, която Макрон удостои с титлата офицер на  Ордена на почетния легион. Досега Розанджела да Силва беше носител на френския Орден на Южния кръст, с който се удостояват видни чужденци, припомня Франс прес.

Въпреки всички тези индикации за двустранен броманс не бива да се забравя, че през първата година от мандата на Лула да Силва, когато той упрекна и Киев за войната в Украйна, това подразни Франция. И тогава Макрон пропусна срещата на върха за Амазония в Белем миналата година, припомня Асошиейтед прес. А и сега не всичко от визитата на Макрон в Бразилия беше осеяно с рози, допълва Асошиейтед прес. Пред шефове на бразилски компании по време на спирката в Сао Пауло Макрон нарече споразумението за свободна търговия между ЕС и блока Меркосур, обединяващ, Бразилия, Аржентина, Уругвай, Парагвай и Боливия, като отживяло и нуждаещо се от изменения, за да се вземат предвид в него и климатичните промени. Лула да Силва пък е един от  поддръжниците за сключване на такава сделка между двата регионални блока. Той заяви, че предложението на Макрон за внасяне на промени в проекта на сделката, така както той го формулира, звучи обещаващо.

На тръгване от Бразилия Макрон получи от Лула да Силва и пет от най-добрите бразилски сирена, за да ги опита и после да каже какво мисли за тях. Идеята беше да се покаже, че Бразилия не произвежда некачествени продукти, които да изнася на европейския пазар и да застрашава европейските производители на качествена продукция.

Споразумението за свободна търговия, по което сега преговорите между ЕС и Меркосур буксуват и което според Макрон в сегашния му вид е много лошо и за ЕС, и за Меркосур, бе инициирано през 1999 г. Идеята е да се премахнат голяма част от митата между двата регионални блока и да се създаде пространство за свободна търговия за над 700 милиона потребители. През 2019 г. беше постигнато политическо споразумение по сделката. Но след това няколко страни, сред които и Франция, блокираха приемането на договора. Това противопоставяне се засили с фермерските протести в Европа от тази зима. Други европейски страни като Германия и Испания пък призовават сделката между двата блока да влезе в сила.

Визита на Макрон в Бразилия беше реванш в няколко отношения, обобщават френски експерти. На първо място тя показа, че крайната десница не може да дефинира отношенията между двете страни. На второ място чрез напредъка на проекта за подводниците, който би довел и до създаване на бразилска ядрена подводница, Париж в известен смисъл отми петното върху репутацията си, нанесено й преди две години и половина, когато Франция беше лишена от възможността да си партнира по проект за подводници с Австралия. Тогава Канбера предпочете нови партньори за подобно сътрудничество и избра САЩ и Великобритания, обещали й  ядрени подводници, разтрогвайки договора, който имаше с Франция за конвенционални подводници. Това решение дойде на фона на все по-настъпателния Китай в Азиатско-тихоокеанския регион. На трето място по време на визитата си в Бразилия Макрон получи макар и половинчато одобрение от Лула да Силва за бленуваната от него реформа на проекта за договора с Меркосур.

Намериха се и критици, които напомниха, че  Макрон се задържа пет дни в Латинска Америка, но така и не отиде в Украйна, както беше обещал на Зеленски да направи още около годишнината от войната в тази страна. Критиците подчертаха и че Макрон демонстрира добри отношения с Лула да Силва, който приписва и на Киев отговорността за войната на Русия срещу Украйна. Но концепцията на Макрон е, че лидерите трябва да разговарят с всеки, което не означава, че това накърнява тяхното суверенно мислене и ги превръща във васали на някого.

А докато Макрон беше в Бразилия, а преди това и във Френска Гвиана, в Киев дойдоха две водещи френски представителки – председателката на долната камара на френския парламент Яел Брон-Пиве и лидерката на групата „Обнови Европа” в Европейския парламент, французойката Валери Айе, натоварена от Макрон със задачата да води и предизборната кампания на партията му за евроизборите. Двете френски представителки се срещнаха със Зеленски и потвърдиха подкрепата на Париж за Киев, припомня Франс прес.

 

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:10 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация