Процесуални неясноти бележат началото на делото

site.btaНа 7 февруари 2000 г. започва процесът срещу българските медици в Либия

На 7 февруари 2000 г. започва процесът срещу българските медици в Либия
На 7 февруари 2000 г. започва процесът срещу българските медици в Либия
Либия, Триполи (16 юни 2001). Вчерашното заседание на Народния съд в Триполи по СПИН делото на българските медици е 14-то по ред. На снимката: българските медици по време на заседанието на съда. Пресфото БТА, снимка: Зоя Христова/Архив

На 9 февруари 1999 г. властите в Либия задържат 23-ма български медици във връзка с разследване на масово заразяване с вируса на СПИН на либийски деца, лекувани в детската болница в Бенгази. В началото на март 1999 г. по-голямата част от задържаните български граждани са освободени. Задържани остават пет български медицински сестри и един български лекар, привлечени като свидетели в разследването на властите в Либия.

Първото заседание на Народния съд в Либия по дело 44/99 срещу българските медици е на 7 февруари 2000 година. Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, педиатърът д-р Здравко Георгиев и палестинецът д-р Ашраф ал Хаджудж са обвинени в умишлено заразяване с вируса на СПИН на 393 либийски деца през 1998 г. в детската болница "Ал-Фатих" в Бенгази и в редица други престъпления, включително заговор срещу държавата. 

Разследването срещу тях приключва в началото на февруари 2000 година. 

Българската държава не е уведомена преди началото на първото заседание на Народния съд на Либия, разнопосочни сигнали идват от Триполи във февруарските дни на 2000 година. 

Информация за процеса е получена едва на 10 февруари 2000 година. Тогава българският посланик е уведомен официално в устна форма от директора на дирекция "Европейски страни" в МВнР на Либия, че на 7 февруари 2000 г. е започнал съдебен процес по наказателно дело 44/99 срещу шестимата български граждани. Освен тях обвиняеми са осем либийци и един палестинец - всичкия административен и ръководен персонал от детската болница в град Бенгази.

На 27 февруари либийските съдебни представители уведомяват българския консул, че на 7 февруари не е било предявено обвинение, не е имало и служебен защитник, поради което заседание на съда не се е състояло и то остава насрочено за 28 февруари.

БТА съобщава за процеса в емисиите “Вътрешна информация” и “Международна информация”. Първата информация е от 9 февруари, два дни след първото заседание на процеса, но ден преди българските дипломати да бъдат уведомени за него:

Следствието срещу задържаните в Либия български медицински работници е приключило

София, 9 февруари 2000 г. /БТА/ Следствието срещу задържаните в Либия български медицински работници е приключило и сега актуален е въпросът за осигуряване на адвокат. Това съобщи говорителят на МвнР Радко Влайков пред журналисти. Адвокатът трябва да бъде либийски, български адвокат може да стане само негов помощник в "очертаващото се съдебно производство".

По думите на Радко Влайков изборът на адвокат ще направят близките на задържаните с активното посредничество на българското посолство в Либия. Близките трябва да решат дали да наемат частен или държавен либийски адвокат.

В началото на миналата година няколко лекари и медицински сестри от различни националности, между които 21 българи, бяха задържани във връзка със заразяването на либийски деца със СПИН. По-късно 15 български медицински сестри бяха освободени. В момента задържани са един лекар и пет медицински сестри.

***

Към шестимата задържани в Либия български медици е повдигнато обвинение в умишлено причиняване на епидемия чрез заразяване със СПИН

София, 22 февруари 2000 г. /БТА/ Шестимата български медици, задържани в Либия във връзка с разследването по случая със заразени със СПИН либийски деца, са обвинени в много тежки престъпления - умишлено причиняване на епидемия чрез инжектиране на 393 деца в детската болница в Бенгази с вируса на СПИН. Това съобщи говорителят на МВнР Радко Влайков пред журналисти. Той цитира информацията на директора на Дирекция "Европейски страни" в либийското външно министерство от 10 февруари до българското посолство в Триполи и нота на либийското посолство у нас от 17 февруари.

Българският посланик в Либия Людмил Спасов е бил уведомен на 10 февруари от либийското външно министерство за започналия на 7 февруари съдебен процес по наказателно дело 44/99.

В нотата на либийската страна до външното ни министерство се повтаря част от обвинителния акт и се съобщава, че до 30 ноември 1999 година 23 от заразените деца са починали. Според наказателния кодекс на Великата Джамахирия предвиденото наказание при доказване на обвинението може да бъде и смъртна присъда. (…)

На българското посолство в Триполи не е представен пълния текст на обвинителния акт, а само в устна форма е предоставена частта от него, която засяга българските граждани, съобщи Радко Влайков. (…)

При започването на съдебния процес са допуснати някои процесуални нарушения, посочи Радко Влайков. Българското посолство е информирано за началото на съдебния процес три дни по-късно, а официално българската страна е била информирана писмено на 17 февруари с нотата на либийското посолство. Освен това първото съдебно заседание е проведено в отсъствието на представител на българското посолство, който на този етап би бил единственият законен представител на шестимата задържани българи.

В първоначалния етап са нарушени международно признатите права на консулска и адвокатска защита на българските граждани. Според либийската страна първото съдебно заседание е протекло в присъствието на назначен от съда служебен адвокат, но до този момент нашето посолство не е получило възможност да установи връзка с този адвокат. До сега българската страна не разполага с протокол от съдебното заседание от 7 февруари. От задържането на българските граждани преди малко повече от година досега не са предоставяни доказателства за вината на българските граждани. (…)

Делото се гледа от т. нар. Народен съд, съобщи пред журналисти референтът за Либия в МВнР Николай Николов. Неговата спецификата била в това, че заседанията му могат да бъдат закрити, по всички останали процесуални въпроси той не се различава от обикновен съд. "Друг е въпросът каква е конкретната процесуална практика, да се надяваме, че всички предвидени в законодателството процесуални елементи ще бъдат спазени в този случай", добави г-н Николов.

Българското посолство в Либия е предложило да бъде нает авторитетният либийски адвокат с 43-годишна практика Осман Бизанти. Част от близките на задържаните българи вече са ангажирали български адвокат, който да съдейства на либийския. Това е Владимир Шейтанов. Търсят се възможности да заминат още един или повече опитни български адвокати…

Правим всичко възможно, за да осигурим всички условия българските адвокати да могат да заминат навреме за Либия, подчерта Радко Влайков.
След 10 февруари са били информирани близките на задържаните, президентът Петър Стоянов, министър-председателят, членовете на кабинета, шефовете на парламентарни групи. На 21 февруари външният министър Надежда Михайлова и правосъдният министър Теодосий Симеонов отново са се срещнали с близките на българите, задържани в Либия. За консултации в София е бил извикан посланикът ни в Триполи Людмил Спасов. Тази сутрин той е заминал за Триполи с послание на Надежда Михайлова до секретаря на генералния народен комитет за външни връзки и международни отношения на Великата Социалистическа Народна Либийска Арабска Джамахирия. В посланието се настоява осигуряването на незабавна среща на представител на посолството с обвиняемите, за да могат те свободно да упълномощят избраните от тях и по преценка на посолството ни в Либия либийски и български адвокати.

В посланието се иска да се отложи следващото заседание на съда, за да се осигурят необходимите условия и време на адвокатите да се запознаят с материалите по делото. Иска се също българската страна да получи пълния текст на обвинителния акт. В посланието има и искане за осигуряване на безпрепятствена възможност на българските адвокати да оказват съдействие на защитата в съда. Настояваме и за ефективно участие на либийския адвокат в случая, за да се създадат гаранции за обективно и прозрачно съдопроизводство, допълни говорителят на МВнР. (…)

Основното ни желание е тези български граждани да бъдат съхранени, посочи г-н Влайков, според когото публичен дебат по тази тема може да навреди допълнително на нашите сънародници. Няма нищо по-важно от съдбата на тези шестима граждани и от съдбата на няколко хиляди българи, които работят в Либия, смята той.

Имаме уверенията на либийската страна че ще бъдат допуснати адвокати, ще има обективен процес и искаме атмосферата на спокойствие да бъде съхранена, след като нашите искания бъдат изпълнени, подчерта г-н Влайков. В зависимост от развитието на делото и в зависимост от степента, в която се откликва на нашите искания биха могли да се предприемат и допълнителни дипломатически действия извън двустранния спектър, заяви той в отговор на въпрос...

***

Надежда Михайлова: По случая с българските медици в Либия са алармирани всички международни институции

София, 23 февруари 2000 г. /БТА/ По случая с българските медици в Либия са алармирани всички международни институции, съобщи днес пред журналисти външният министър Надежда Михайлова. Търсим съдействие на всички нива, и политически, използваме формални и неформални контакти, допълни тя. (…)

Министър Михайлова се надява да получи отговор на своето послание, което вчера изпрати по посланика ни в Либия Людмил Спасов до секретаря на генералния народен комитет за външни връзки и международни отношения на Великата Социалистическа Народна Либийска Арабска Джамахирия. В него аз съм много конкретна, позовавам се на онези неща, които са нарушения на наши договорености с Либия и на международни документи, каза Надежда Михайлова…

***

Либийски министър се е ангажирал да съдейства за решаването на проблемите по процеса срещу българските медици

Триполи, 23 февруари 2000 г. /Специално за БТА от Нина Спасова, пратеник на БНТ/ Българският посланик в Либия Людмил Спасов връчи днес личното послание на министъра на външните работи Надежда Михайлова на министъра на правосъдието и обществената безопасност на Либия Мохамед Зуей, който в момента изпълнява функциите на външен министър поради отсъствие на титуляра.

Мохамед Зуей е уверил българския посланик, че всички възникнали технически и процесуални проблеми по повод процеса срещу шестимата български медици ще бъдат изяснени. Ще започне нормална процедура по адвокатската им защита, на българското посолство ще бъде връчен пълният текст на обвинителния акт и ще бъде организирана среща на обвиняемите медици с представител на българското посолството. Министърът е поел ангажимент по този въпрос, както и да бъде ускорена процедурата по връщането на паспортите на българските граждани, които първоначално бяха задържани във връзка със следствието за заразените със СПИН деца, а по-късно бяха освободени…

***

Адвокатът на задържаните български медици в Либия още няма виза

София, 23 февруари 2000 г. /БТА/ Владимир Шейтанов, адвокат на задържаните български медици в Либия, все още не е получил виза. Това каза Владимир Шейтанов по телефона за БТА.
Владимир Шейтанов още не разполага и с пълния текст на обвинителният акт срещу българските медици.

***

Телефонен разговор на Петър Стоянов с Муамар Кадафи
 
София, 23 февруари 2000 г. /БТА/ Във връзка с предстоящия в Триполи процес срещу шестима български граждани, малко преди полунощ на 23 февруари, сряда, българският президент Петър Стоянов се свърза по телефона с либийския ръководител Муамар Кадафи, съобщи на БТА прессекретарят на президента.

В началото на разговора българският държавен глава е изразил своите съболезнования за починалите от СПИН либийски деца и най-дълбоките си съчувствия за останалите заразени. Петър Стоянов е заявил: "Не можем да допуснем и да приемем идеята, че български лекари и медицински сестри умишлено са сторили това, в което ги обвиняват. Не мога да допусна, че българи могат да причинят такава трагедия на либийски деца. Всички български политици и аз лично сме сериозно загрижени за това, което се случва в момента. Вярвам, че ще истината бъде разкрита. Убеден съм, че наши граждани не са извършили тези тежки престъпления, още повече, че те се наказват със смърт - нещо, което ние не можем да допуснем, че ще се случи".

Президентът Стоянов е помолил либийския лидер да използва своето влияние, за да се отложи делото от 28 февруари за по-късна дата. Това според Стоянов ще даде възможност на български адвокати да участват в процеса и да се запознаят обстойно с материалите по делото.

Муамар Кадафи е отговорил: "Аз също не вярвам, че българи могат да извършат такова нещо. Желая от все сърце да не се докажат тези обвинения, защото оценявам високо досегашната работа на българските лекари и медицински сестри, на които са били поверени грижите за живота на много либийски граждани".

Муамар Кадафи е уверил българския държавен глава, че в Либия също искат да се знае истината и че лично той ще се заинтересува от случая.

***

Министерският съвет командирова в Либия правосъдния министър и главния прокурор

София, 24 февруари 2000 г. /БТА/ Министерският съвет командирова за Либия главния прокурор Никола Филчев и правосъдния министър Теодосий Симеонов. Като експерт с тях ще замине заместник-министърът на здравеопазването и главен санитарен държавен инспектор д-р Галин Каменов. Това съобщи на пресконференция правосъдният министър.

Тримата ще проучат в Либия обстоятелствата и фактите за задържането и обвиненията срещу шестимата български медици. Те ще настояват за срещи с техните колеги и с прокурора по делото срещу българите.

Правителството взе решението, защото либийската страна досега не ни е дала да се запознаем със съдебните книжа, посочи министър Симеонов. Многобройните опити на българската страна да се свърже с назначения от Либия служебен адвокат на задържаните българите досега са безрезултатни. (…)
Процесът срещу българите започна на 7 февруари, второто заседание по делото е насрочено за 28 февруари. Българските власти се надяват то да бъде отложено. (…)
Според правосъдния министър Симеонов Либия не е спазила подписани между двете страни споразумения за правна помощ. България не е била уведомена своевременно за задържането и обвиненията срещу нейните граждани, те не са били информирани и за правата им…

***

Либийското посолство разреши издаването на визи на българските официални представители и на адвокат Шейтанов

София, 25 февруари 2000 г. /БТА/ Либийското посолство у нас съобщи преди малко на МВнР, че е разрешено издаването на входни визи за Либия на главния прокурор Никола Филчев, на министъра на правосъдието Теодосий Симеонов, на заместник-министъра на здравеопазването Галин Каменов и и на адвокат Владимир Шейтанов. Това съобщи на БТА говорителят на МВнР Радко Влайков.

По този начин става възможно посещението в Либия на официалните български представители и на адвоката, нает от близките на задържаните българи, каза Радко Влайков…

***

Около 16.30 часа българско време официалната българска делегация е пристигнала на летището в Триполи

София, 26 февруари 2000 г. /БТА/ Около 16.30 часа българско време официалната българска делегация, в която влизат министърът на правосъдието Теодосий Симеонов, главният прокурор Никола Филчев и зам.-министърът на здравеопазването Галин Каменов е пристигнала на летището в Триполи. Това съобщиха на БТА от отдел "Връзки с обществеността " на Министерството на правосъдието.

С официалната делегация замина и наетият от близките на задържаните шестима български медици адвокат Владимир Шейтанов. Българската делегация отпътува за Либия с чартърен полет в 13,50 часа.

Срещата на представители на посолството в Либия с обвинените българи е отложено за утре сутринта в 10.00 ч., за да може на нея да присъстват и двамата адвокати - либийският и българският. (…)

Според висши либийски представители на съда адвокатите на българите имат пълното основание да поискат отлагане на делото. Това може да стане в началото на самото заседание на 28 февруари…

***

Съдебният процес срещу българските медици в Либия трябва да започне утре

Триполи, 27 февруари 2000 г. /Специално за БТА от Нина Спасова, спец. кор. на БНТ/ Вместо очакваната среща днес със шестимата българи, официалните представители на либийския съд са позволили на българския консул само да присъства на подписването на пълномощните на либийския им адвокат Осман Бизанти. На консула не е била дадена възможност да разговаря с обвиняемите, не са му позволили да размени с тях нито дума на български език.
Шестимата българи са имали възможност само да прочетат пълномощните, написани на български и да ги подпишат.

Българският консул е бил уведомен от заместник-председателя на бюрото на либийския съд за народен иск, че на 7 февруари не е било предявено обвинение, не е имало и служебен защитник. Поради това заседание на съда не се е състояло, твърдят сега либийските власти. На практика Либия се отказва от всичко, казано досега за процеса срещу българите.

Първото заседание на съда остава насрочено за утре, 28 февруари. Според днешната информация то ще започне в 9.00 ч. сутринта и ще бъде открито.
Българската страна настоява за конституиране на адвоката Шейтанов, но засега това не е станало. Той е присъствал на срещата с обвиняемите и според него те изглеждат добре, в добро здраве, запазват самообладание, напрегнати са, но не са сломени. (…) Според всички присъствали на срещата българи, медиците действително не знаят съдържанието на обвинителния акт.

Българската официална делегация, която пристигна в Триполи вчера следобед, продължава да очаква поисканите веднага след пристигането си срещи. До този момент никой официално не е приел българските представители.

***

Никола Филчев и Галин Каменов се срещнаха с българските медици
 
Триполи, 27 февруари 2000 г. /Специално за БТА от Нина Спасова/ Почти един час продължи днес срещата на главния прокурор Никола Филчев и на заместник здравния министър Галин Каменов с шестимата обвинени български медици. Срещата започна в 18 ч. българско време и се състоя в Главното следствено управление в Триполи.(…)

България не ви е забравила, грижим се за вас, правителството се занимава със случая. Тук е министърът на правосъдието на България; президентът Петър Стоянов е разговарял по телефона с либийския лидер Муамар Кадафи за вас - това е заявил главният прокурор Филчев на шестимата българи.
На тях не им е било разрешено да разговарят с двамата представители на българското правителство.

Утре сутринта в 9 ч. е насрочено първото заседание на либийския съд по делото за заразените с вируса на СПИН либийски деца.

***

Делото по СПИН скандала в Либия е отложено

Триполи, 28 февруари 2000 г. /Спец. за БТА от Нина Спасова - спец.кор. на БНТ/ Делото на Народния либийски съд по СПИН скандала, по което обвиняеми са и шестима българи, днес бе отложено за 3 април.

Либийският адвокат Осман Бизанти, който вчера бе упълномощен да защитава интересите на обвинените български медици, поиска отлагането, за да може да се запознае по-добре с материалите по делото, а те са 1600 страници, обявиха днес в съда. Българската страна също иска отлагане на делото.
Днешното заседание бе открито. Присъстваха близки и познати на обвиняемите и журналисти. То започна около 9,30 часа българско време и продължи не повече от десет минути.

Сега нещата в голяма степен са в ръцете на либийския адвокат Осман Бизанти… 

На 17 февруари 2002 г. Народният съд на Либия отхвърля едно от обвиненията срещу медиците - за заговор срещу сигурността на Либия чрез предумишлено заразяване на деца с вируса на СПИН. Според съда обвинението не е представило доказателства, че подсъдимите са били замесени в подобна дейност. Народният съд връща делото за доразглеждане в прокуратурата, която продължава да работи само по останалите точки от обвинението, най-сериозните от които са за умишлено убийство на 393 деца чрез заразяване със СПИН. Отпадането на обвинението в заговор срещу либийската държава на практика изважда делото от подсъдността на Народния съд, който разглежда дела, свързани с националната сигурност на Либия. На 26 август 2002 г. обвинителната камара в Бенгази решава да предаде делото в Наказателния съд и разпределя обвиненията срещу шестимата български медици и палестинския лекар в четири основни групи - по заразяване с вируса на СПИН, по валутни престъпления, по нарушаване на моралните норми и по производство и употреба на алкохол.                                                                                                                                                                      Наказателният съд в Бенгази на 6 май 2004 г. осъжда на смърт чрез разстрел петте български медицински сестри и палестинеца Ашраф ал Хаджудж, обвинени за умишленото заразяване със СПИН на либийските деца. Д-р Здравко Георгиев е осъден на четири години затвор и 600 динара глоба за неправомерно опериране с чужда валута и внос на чужда валута и на лишаване от граждански права за срока на наказанието и за една година след това. На 11 юли 2007 г. Върховният касационен съд на Либия утвърждава окончателно смъртните присъди. На 17 юли 2007 г. Висшият съдебен съвет на Либия заменя с доживотен затвор смъртните им присъди. На 24 юли 2007 г. с посредничеството на президента на Франция Никола Саркози, на съпругата му Сесилия Саркози и на еврокомисаря по външните отношения и европейската политика на добросъседство Бенита Фереро-Валднер българските медици и палестинският лекар (от юни 2007 г. - с българско гражданство) са освободени от затвора в Либия и се завръщат в България.
Българските медици прекарват в затворите в Либия общо 2755 дни.

(Отдел „Справочна“ на БТА)

 

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:38 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация