ОБЗОР

site.btaТридесет претенденти от четири възрастови категории ще се борят за голямата награда на фестивала в Сан Ремо

Тридесет претенденти от четири възрастови категории ще се борят за голямата награда на фестивала в Сан Ремо
Тридесет претенденти от четири възрастови категории ще се борят за голямата награда на фестивала в Сан Ремо
Амадеус, творчески директор и водещ на фестивала на италианската песен в Сан Ремо, снимка: АНСА, съгласно договор за партньорство.

От 6 до 10 февруари Италия отново ще е обхваната от музикални страсти, когато в продължение на пет вечери театър „Аристон” в Сан Ремо ще е домакин на 74-тото издание на фестивала на италианската песен. То ще се излъчва директно по телевизия „РАИ Уно“, по „Радио Дуе“ и в платформата „РАИплей“. За голямата награда на феста ще се борят общо 30 песни. 

Претендентите са представители на четири музикални поколения. От доайените на италианската музика на сцената на феста ще излязат кралицата на драматичните музикални сюжети Фиорела Маноя, вечната бунтарка Лоредана Берте и заразяващите с енергията си „Рики е Повери”, победили на фестивала през 1985 г.  От поколението на „златните млади” на фестивала ще се представят „добрите момчета” на италианската музика, специалистите по италиански поп и рок и разбивачите на женски сърца Франческо Ренга и НЕК, които ще пеят в дует. Пак в тази категория са и Ема, чийто песни отправят силни феминистки послания; Алесандра Аморозо, вдъхновяващата се едновременно от Мина и Арета Франклин; експериментаторката в музикалните стилове Анализа, шегажията Дарджен Д’Амико, специалист по рапа, хип хопа и заразяващото френетично темпо и меланхоличният Диодато, спечелил фестивала през 2020 г. 

В конкурсната програма участва и триото „Ил Воло”, несравнимо в стила си на поп опера и спечелило фестивала през 2015 г. Групата попада образно казано в тазгодишната категория на феста на „младите утвърдени” в италианската музика. В нея участва и Мамуд, печелил фестивала през 2019 г. и през 2022 г. (втория път в дует с рапъра Бланко). Пак в тази група са специалистът по летни хитове Фред Де Палма; Мистър Рейн, открояващ се с типичния италиански елегантен хип хоп и с ефектните си видеа; Гадзеле, експериментиращ с попа и инди попа; Ирама, който придава електро и инди звучене на рапа и хип хопа; шестчленната групата „Неграмаро”, пееща в стил рок, поп рок и алтернативен рок и оприличавана на „Тото”, дуетът „Санти Франчези” и триото „Дъ Колърс”, и двете налагащи скок в миналото със звученето си в стил 80-те години на 20-и век, и Санджовани, известен като майстор на ърбъна, пропит с електромотиви.

Четвъртата категория изпълнители са представители на най-младото поколение на италианската музика и това са рапърите Алфа, Гали, Ил Тре и Джолиер, които поднасят различни вариации на рапа и хип хопа, латино денс фурията Анджелина Манго, Клара, възприемана като италианската Били Айлиш, Роз Вилен, смятана за италианската Дуа Липа, рапърката Биг Мама, превърнала се в икона на боди позитивизма, Манини, определяна като „2.0 версия” на НЕК и Франческо Ренга, симпатично-странните пънкари от триото „Ла Сад” и шестчленната банда „Бункер 44”, поднасяща приятен микс от музикални стилове.

За пети пореден път водещ на фестивала е Амадеус. Той е и творчески директор на проявата. В петте фестивални вечери той, както и в предишните години, ще има помощници и това ще бъдат победителят от миналата година в Сан Ремо Марко Менгони, италианската поп дива Джорджа, печелила фестивала през 1995 г., италианската комедиантка Тереза Манино, телевизионната водеща Лорела Кукарини и шоуменът Фиорело, известен с несдържаното си чувство за хумор.

В първата фестивална вечер, на 6 февруари, ще бъдат представени всички 30 песни в конкурсната програма. Във втората и третата вечер ще бъдат изпълнени отново по 15 песни, но новото тук ще е, че онези 15 изпълнители, които няма да пеят в дадената вечер, все пак ще излизат на сцената, за да представят останалите свои 15 колеги, които ще се изявят. Четвъртата вечер ще е на кавърите на чужди и италиански песни. В този „конкурс в конкурса“, в който се печели отделна награда, 30-те участници в надпреварата за големия приз на феста могат да изпълнят дори кавър на своя собствена песен или компилация от различни песни. Те могат да поканят и свои колеги да участват в този мини конкурс. Тази година сред поканените да участват в кавърите са „Рапрезентанте ди листа”, Франческо Габани, Джиджи Д’Алесио, Фабрицио Моро, Ермал Мета, Малика Аяне, Паола и Киара, Джана Нанини, Умберто Тоци и др. В последната фестивална вечер отново ще се изпълняват всички 30 песни в конкурсната програма и ще се избере победителят, като това обичайно става един или два часа след полунощ.  

В определянето на победителя участват няколко журита, съставени от представители на телевизиите, на радиата и на интернет изданията, плюс жури на журналистите, които са акредитирани да отразяват фестивала. Към тях се добавя и гласуването на телевизионните зрители. Спечелилият голямата награда на фестивала получава правото да представлява Италия на "Евровизия". През 2021 г. рок групата „Монескин” постигна по този начин двоен успех в рамките на няколко месеца, като победи хем на Сан Ремо, хем на "Евровизия".

Фестивалът в Сан Ремо не може да мине и без специални гости. Тази година Джорджа и Марко Менгони, освен че ще са съводещи, ще са и част от специалните гости на проявата. На феста ще гостуват и актьорите Джон Траволта и Ръсел Кроу. Балетният виртуоз Роберто Боле, певецът Джовани Алеви и италианската актриса Сабрина Ферили също ще се качат на сцената на фестивала като специални гости.

По време на феста ще се празнуват и три музикални юбилея  - Джорджа ще отбележи 30 годни от появата на парчето й E poi; Ерос Рамацоти ще дойде в Сан Ремо, за да отбележи 40 години от премиерата на парчето си Terra promessa, а Джилиола Чинкуети ще отпразнува 60 години на хита си Non ho l'età, с който тя спечели през 1964 г. едновременно Сан Ремо и "Евровизия".

Организаторите на феста бяха поканили и италианската тенис звезда Яник Синер, спечелил неотдавна австралийското първенство по тенис, но той отказа с аргумента, че мястото му не е на сцената на певчески конкурс и че предпочита да гледа фестивала от дома си. Ветеранът на италианската музика Ал Бано пък се оплака тези дни, че Амадеус му е обещал, че тази година ще го включи в конкурсната програма на фестивала и накрая не е изпълнил обещанието си.

Форумът в Сан Ремо няма да се ограничи само на сцената на театър „Аристон”. Шоуто ще се пренесе и на борда на круизния кораб „Коста Смералда”, който ще бъде на котва край италианския курорт и там ще гостуват Боб Синклер и Джиджи Д’Агостино. Част от шоуто ще е и на площад „Коломбо” в Сан Ремо, където пък ще пеят Лаца, Роза Кемикъл, Паола и Киара, Ариза и Тананай.

Малко преди началото на фестивала в интервю за изданието „Ки” Амадеус призна, че тази година няма да има политика на сцената на „Аристон”, а ще бъде един фестивал на емоциите. Той сподели също, че за него това ще бъде последният фестивал в Сан Ремо. Миналата година, когато политиката изобилстваше на сцената, се стигна до много полемики. В допълнение към някои скандални прояви на участници и гости на фестивала, всичко това породи и няколко разследвания от страна на компетентните власти. 

Броени дни преди фестивала телевизия „Скай Ти Джи 24“ направи класация на тазгодишните участници в конкурсната програма, които са участвали в миналото най-много пъти на феста в Сан Ремо. На първо място са „Рики е Повери” с 12 участия, на второ място - Лоредана Берте с 12 участия, но дисквалифицирана за плагиатство по време на едното от тях. На трето място е Франческо Ренга с общо 6 участия. На четвърта позиция е Анализа с 5 участия, следвана от Ема, НЕК, Диодато и Ирама с 3 участия. Триото „Ил Воло” и Мамуд имат две участия. А Дарджен Д’Амико, Фиорела Маноя, Мистър Рейн, „Неграмаро”, Санджовани и „Дъ Колърс” ще участват сега за втори път във феста.

Изданието „Нотицие вирджилио” разкри какви хонорари ще получат някои от водещите и гостите на феста. Хонорарът на Амадеус ще е 700 000 евро. Миналата година той беше 350 000 евро. А през периода 2020-2022 г. поучи по 500-600 000 евро на фестивал. Съводещите ще вземат между 180 000 и 200 000 евро хонорар, като най-много пари ще вземе Марко Менгони.

Ръсел Кроу не е поискал хонорар и сам е финансирал пътуването си до фестивала.  За Джон Траволта няма информация колко пари ще получи, но през 2006 г. за една вечер на сцената на Сан Ремо по сметката му са постъпили 450 000 евро. Тогава на сцената на фестивала се качи и Никол Кидман срещу хонорар от  300 000 евро. Изданието припомня също, че през 2005 г.  Хю Грант взе за гостуването си на феста 500 000 евро. През 2017 г. на Адриано Челентано бяха платени 750 000 евро. През 2010 г. Дженифър Лопес се уреди с хонорар от 800 000 евро. През 2003 г. Шарън Стоун получи 250 000 евро за гостуването си на фестивала. А година по-късно Дъстин Хофман взе 180 000 за гостуването си. През 2022 г. Лаура Паузини и „Монескин” получиха над 150 000 евро хонорар за специалното си гостуване.

Иначе Сан Ремо получава за домакинството на фестивала 5 милиона евро от организатора – телевизия РАИ. А певците в конкурсната програма взимат по 48 000 евро, които покриват разходите, направени за подготовката.

Преди два дни допитване на агенция „ЮГав“ показа, че 58 процента от италианците ще гледат поне една от вечерите на  фестивала, съобщава „Кориере дела сера”. А 30 процента имат интерес към всички вечери на фестивала по телевизията. Във възрастов план 65 процента от италианците между 18 и 34 години са изразили интерес към фестивала, а в географски - 41 на сто от жителите на италианския Юг са засвидетелствали интерес към проявата.

Същото допитване показва, че още преди всички 30 изпълнители да излязат на фестивалната сцена и да представят песните си, най-любими са „Неграмаро”, следвани от Фиорела Маноя, Анализа, Лоредана Берте, дуетът Франческо Ренга и НЕК,  „Ил Воло” и Ема. Но когато става дума за прогнозите кой ще спечели фестивала, на този етап, преди изпълненията, водят Анализа и „Неграмаро”, следвани от Фиорела Маноя, Анджелина Манго, Лоредана Берте и „Ил Воло”.

„РАИ Нюз“ пък припомни, че не винаги победата на фестивала в Сан Ремо предопределя живота на победителя след това.  

Така например през 1992 г. Алесандро Канино представя на фестивала парчето Brutta („Грозна”),  превърнало се в летен хит, но после певецът става по-известен с книгата си с рецепти „Грозна, но вкусна”, заиграваща се със заглавието на песента му. Джорджа Фиорио участва три пъти в Сан Ремо, като последният път е през 1988 г., но днес е утвърдена фотографка.  

През 1982 г. на фестивала се появява монахът от „Ордена на капуцините“ Брат Чонфоли. После той се оттегля от ордена и започва светски живот на артист, на телевизионна знаменитост и на политик. Днес той е женен и има дори и внуче. Пиер Антоан Мурачол участва четири пъти в Сан Ремо, но после се посвещава на хобито си да обикаля света с яхта и става по-известен като фотограф, приключенец и документалист. Анализа Минети, която губи постепенно зрението си, участва в Сан Ремо през 1998 г. и печели в категорията на новите таланти. После участва още два пъти на феста в дует с Тото Котуньо и като гост във вечерта на кавърите. След което става параолимпийска състезателка и през 2012 г. печели бронзов медал на Параолимпиадата в Лондон на бягането на 800 метра. На следващата година печели и световния шампионат и поставя световен рекорд в тази дисциплина.

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:22 на 05.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация