ОБЗОР

site.btaТрите "първи дами" на Хавиер Милей

Трите "първи дами" на Хавиер Милей
Трите "първи дами" на Хавиер Милей
Виктория Виляруел, Хавиер Милей, Фатима Флорес и Карима Милей, Буенос Айрес, 19 ноември 2023 г. снимка: AP / Mario de Fina

Новият президент на Аржентина Хавиер Милей вече започна да действа, след като положи клетва в събота. И докато всички следят кат той извършва обещания фискален шок, от който се нуждае останалата без пари Аржентина, няколко неща сякаш остават извън светлината на прожекторите. И едно от тях са правата на жените при управлението на Милей, който вече обеща, че ще отмени закона за легализиране на абортите, приет от парламента в края на 2020 година. Законът бележеше историческа промяна в една католическа и силно разделена по въпроса държава, отбелязва френската медия „Франс енфо”. Темата породи оживени дебати в парламента. По време на тях паметна остана речта на тогавашната депутатка Габриела Черути, която припомни, че дебатите за аборта превръщат тялото на жената в повод за спорове, които нито икономиката, нито политиката могат да разрешат. „Когато една жена реши да прекрати една нежелана бременност, тя го прави, защото иска други неща”, заяви Черути и призова хората да се фокусират върху тези други неща, които искат жените до такава степен, че да извършат аборт. Черути подчерта, че жените трябва да стават майки, когато те поискат това и че те са тези, които най-добре знаят дали условията, при които живеят, им позволяват да изпълняват подобаващо майчинската си роля.

В последните три години Габриела Черути беше говорител на президентството на Аржентина и по време на предизборната кампания тази година тя не пропускаше да отправя критики към Милей, напомняйки му, че изборите не са война, а един демократичен процес и предупреждавайки го, че с някои негови изказвания той прилича повече на терорист фундаменталист и на нацист, отколкото на демократичен политически лидер, припомня аржентинското издание „Ла насион”.

Но ако трябва да се върнем към закона за абортите в Аржентина, приет през 2020 г. , то трябва да се отбележи, че той позволи на жените в тази страна да правят аборт до 14-ата седмица от бременността.  До този момент абортите в Аржентина бяха разрешавани само в случай на изнасилване или на опасност за живота на майката по силата на закон, приет през далечната 1921 г., припомня „Франс енфо”.

Социалното движение, довело до тази голяма промяна през 2020 г., се наричаше „Зелена вълна”. Името му идва от зеления цвят, който участниците в това движение, избираха да носят под формата на дрехи, шалове и лентички. Днес движението е разтревожено от идването на власт на Милей. Неговата видна представителка Марта Розенберг обаче казва, че не е изненадана от желанието на новия президент да постави под въпрос закона, легализиращ абортите.  „Ние никога не сме си мислили, че приемането на закона ще гарантира това право”, признава тя и допълва, че откакто Аржентина е легализирала със закон абортите, в страната са се появили  радикални движения срещу това.

Милей планира да анулира закона за абортите чрез общонароден референдум, за да избегне блокажа по въпроса в парламента, където неговата либертарианска формация има само 39 депутати от общо 257 и само 7 сенатори от общо 72.

Още преди да предприеме стъпки в тази насока, в първия си работен ден, Милей показа, че жените при управлението му ще имат проблеми. Воден от желанието си да намали бюджетния дефицит чрез съкращения на раздутата администрация, новият президент редуцира наполовина министерствата. Едно от ведомствата, което падна жертва на тази негова шокова терапия, беше министерството на жените, пола и многообразието, припомнят световните агенции. Което показа, че защитата на правата на жените, няма да е първостепенен въпрос за Милей.

Милей  е непосредствена опасност за жените в Аржентина, отбеляза още на 20 ноември изданието „Ел”.  За Милей абортите са убийства с утежняващи вината обостятелства. Той признава, че жените имат правото да разполагат с тялото си и да решават какво да правят с него, но допълва, че децата, които те са заченали и носят, не „са тялото на жената”, припомня изданието.

Що се касае до премахването на министерството на жените, пола и многообразието, създадено при президентското управление на предшественика му Алберто Фернандес, Милей директно отсича (сякаш действа с моторната резачка, която имаше навика да размахва по време на предизборните си митинги), че в неговото правителство няма да има културен марксизъм. „Няма да се извинявам, че съм се родил мъж, че съм бял, рус и синеок”, добавя той.

По същия начин той тотално игнорира въпроса за различията в заплащането на труда на мъжете и жените в Аржентина, отбелязва „Ел”.  Милей изобщо отрича да има подобно неравенство . Ако жените печелеха по-малко от мъжете, то тогава компаниите щяха да бъдат пълни с жени, защото „проклетите капиталисти” не искат нищо друго освен да печелят пари и за тях още приходи биха дошли от това, че дават по-ниски заплати на наетите от тях жени, коментира Милей. Но сега аржентинските компании не са пълни с жени, което показва, че логиката на онези, които твърдят, че жените печелят по-малко от мъжете, е невярна, допълва новият президент.  Но според изследване на Националния институт за статистики и преброяване през  третото тримесечие на 2022 г. неравенството в заплащането между мъжете и жените в Аржентина е  било от 26,3 процента в полза на мъжете, посочва френската медия „Франс 24”. Според някои изследвания през тази година това неравенството е скочило дори над 27 процента, допълва „Ел”.

Представителката на движението Национална кампания за правото на законен, сигурен и безплатен аборт,  социоложката Виктория Тесориеро казва, че  всичко това я притеснява страшно много, съобщава „Франс 24”. Ако Милей изпълни всичко, което е обещал по време на предизборната си кампания, то това ще се отрази доста върху правата на жените и в по-общ план върху човешките права, допълва активистката. А в последните години Аржентина беляза напредък в областта на правата на жените.

Тесориеро допълва, че днес много защитници на правата на жените получават смъртни заплахи, като някои от тях идват директно в домовете им. Тези заплашителни съобщения срещу аржентински представители, обявили се срещу бъдещите политики на Милей,  съдържат  рисунка на „Фалкон”  - зелена кола, асоциирана с отвличанията по време на диктатурата в Аржентина (1976-1983 г.), когато изчезнаха безследно 30 000 души, посочва „Франс 24”. Медията припомня, че някои поддръжници празнуваха победата на Милей на втория тур на президентските избори в Аржентина именно возейки се на подобен автомобил по улиците на аржентинските градове.

„Една от причините, поради които Милей беше избран, е, че той се представи като антисистемния кандидат, като кандидата срещу политическите касти, който спазва предизборните си обещания”, напомня анализаторката Марисел Родригес Бланко от Католическия институт в Париж и специалистка по Аржентина. „Така че Милей има интерес да  изпълнява обещанията си. Което значи за жалост, че можем да очакваме огромно отстъпление по въпроса за човешките права в Аржентина, които се простират отвъд правото на аборт”, казва Родригес Бланко, цитирана от „Франс 24”.

Милей например смята образованието в сегашния му вид като проповядване на дадена доктрина и обещава да премахне и часовете по  сексуално възпитание в учебните заведения,  отбелязва „Ел”.  За сексуалното възпитание в училищата Милей казва, че това е насаждане на джендър идеология. Часове по сексуално възпитание в Аржентина има още от 2006 г. по силата на закон, приет тогава. Според досегашните аржентински власти подобен закон дава резултати.  Изследване на общинските власти на Буенос Айрес от 2020 г. например показа, че 80 процента от децата и тийнейджърите, подали сигнал за сексуални посегателства,  на които са станали жертва, са го направили именно след като са преминали през курс по сексуално възпитание в училищата. „Този закон позволява борба с причините за насилието над жените, тъй като поставя например под въпрос стереотипите и неравенствата”, казва Марисел Родригес Бланко.

По отношение на неравенствата Милей е убеден, че не трябва да има толкова равенство между половете, колкото равенство пред закона, отбелязва „Франс 24”. Според него това трябва да се гарантира в Аржентина.  И той смята да приложи това вярване относно убийствата на жени, например. Милей предлага да се премахне утежняващото вината обстоятелство, предвидено в наказателния кодекс, когато полът се смята за мотив за престъплението. Според защитниците на правата на жените това ще бъде отстъпление в една страна, в която властите миналата година отчетоха по едно убийство на жена на всеки 35 часа. В 88 процента от тези убийства на жени жертвите са познавали убиеца си, показват данни на Центъра  за наблюдение и превенция на убийствата на жени, обособен към Върховния съд на Аржентина. В 59 процента от тези случаи става дума за убийства на жени, извършени от техните настоящи или бивши партньори.

Неслучайно един месец преди Милей да бъде избран за президент, хиляди аржентинки протестираха в защита на правата на жените, в частност на правото на аборт, припомня „Франс 24”. На 25 ноември, Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените, в страната отново имаше масови протести.

„Мисля, че феминисткото движение в Аржентина е много силно и на Милей ще му бъде трудно да го победи”, убедена е обаче Виктория Тесориеро, цитирана от „Франс 24”.

Според Алис Апостоли, съоснователка на френския мозъчен тръст Институт за ролята на пола в геополитиката и специалистка по чуждестранни феминистки политики,  победата на Милей е победа на антифеминистките позиции. Това е феномен, който се наблюдава в редица страни, в които на власт идват по-твърди консерватори, като например в Унгария или Южна Корея.  Според Апостоли избирането на Милей за президент е  допълнителен симптом  на възхода на силния консерватизъм и конкретна заплаха за правата на жените и правата на ЛГБТ общността в глобален план.   

Любопитното е, че Милей, който е възприеман като заплаха за жените,  е заобиколен от три верни жени, които бяха неизменно до него по време на предизборната му кампания и които играят важна роля в живота му и формирането му като личност и политик. Кои са тези три жени?

Босът с нежно име и вездесъщо присъствие

Карина Милей, чието име в превод от испанския означава „мила”, е по-малката сестра на 53-годишния Хавиер Милей.  Тя е на 51 години и е винаги до брат си, навсякъде, по време на митингите му, на предизборната му кампания, по време на неговата визита във Вашингтон неотдавна. Карина е довереницата, стратегът и началникът на екипа на Хавиер Милей, отбелязват Франс прес и Асошийтед прес. Самият Милей я нарича „Босът” и „най-важният човек в моя живот”. Когато говори за сестра си, Милей буквално е неизчерпаем извор на похвали и комплименти. Той я обрисува като негова закрилница, като велик архитект на неговата предизборна кампания, казва, че тя е „голямата виновница” за успеха му на изборите. „Без нея нямаше да има нищо”, откровеничи Милей. И наистина Карина ръководеше изцяло предизборните дейности на брат си, организираше ежедневните му предизборни срещи и събирането на пари за кампанията му, посочва АП. И нещо повече Карина беше част от преговорите с бившия президент на Аржентина Маурисио Макри за постигане на алианс с най-голямата дясноцентристка коалиция в страната преди втория тур, което се смята също за огромен принос за успеха на Милей на изборите, допълва АП.

Милей обрисува още сестра си като най-невероятният човек на планетата, казва за нея, че тя има чудовищна енергия за работа и че се откроява с голямата си нравствена чистота, допълва Франс прес.

Осезаема е неделимата връзка между Хави и Кари, както Хавиер и Карина Милей се обръщат един към друг, отбелязва Франс прес. Тази връзка е изкована от едно трудно детство в Буенос Айрес в семейството на домакиня и шофьор. Това детство е белязано от насилие, упражнявано от бащата на Милей над него,  както самият Милей споменава на няколко пъти. Карина винаги е  била солидарна с Хавиер, когато баща му го е тормозел, а майка му не е правела нищо, за да предотврати това. Карина е утешавала Хавиер и когато съучениците му са го подлагали на училищен тормоз, посочва и испанското издание „Паис”. Дълги години Милей не е успявал да прости на родителите си за това трудно  детство, докато Карина е запазила връзката си с тях и затова те все пак бяха до Милей в нощта, в която той спечели изборите.

Карина е била до Милей и по-късно, когато той се захваща с футбол като тийнейджър, или пък с рок музика, като част от местна рок банда, добавя Франс прес.

Карина Милей е завършила маркетинг, връзки с обществеността и комуникации. Тя дълго време организира и управлява ангажиментите на брат си, когато той в качеството си на икономист изнася лекции или участва в дискусионни панели по телевизиите. Карина не е омъжена, живее сама с кучето си, когато има свободно време рисува и прави невероятни сладкиши, разказват близките й. Но за медиите тя си остава загадка, защото избягва да дава интервюта.

През 2022 г. тя все пак се съгласява да даде интервю за аржентинския ежедневник „Кларин”, пред който споделя, че от дълго време е либерал и че не приема феминизма такъв, какъвто е той днес. Тя е противник на абортите. Но е поддръжник на свободните романтични връзки, защото смята, че всеки трябва да е щастлив по своя си начин, отбелязва Франс прес.

За Карина Хавиер Милей казва още, че тя ще е „неговата първа дама” в Аржентина. Засега тя контролира графика със срещите му, посочва Франс прес, но мнозина вещаят, че тя ще играе ключова роля в президентското управление на новия аржентински лидер, добавя АП.

Журналистът Хуан Луис Гонсалес, автор на неразрешената биография на Хавиер Милей, озаглавена „Лудият”, обаче подчертава, че Карина Милей няма никакъв политически опит и допреди две години тя все още е продавала тортите си по „Инстаграм”, пише „Монд”.

На 10 ноември Карина Милей, облечена в бяло, стоеше до  Хавиер Милей на мястото, предназначено за първите дами на церемонията по встъпването му в длъжност, състояла се в парламента на Аржентина. После тя придружи Милей до президентството и беше неотлъчно до него, когато той приемаше там чуждестранни делегации, дошли да го поздравят, припомня „Паис”.

Мнозина в Аржентина смятат Карина за „мозъка, който стои зад феномена Милей”, отбелязва испанското издание. Любопитно е, че самият Милей оприличава Карина и на „великия лидер Мойсей, който обаче не е бил толкова добър в разпространение на божието слово”, а себе си сравнява с „Авраам, който разпространява божието слово”.  За Карина Хавиер Милей каза също така преди година по време на среща с равини, че тя е „Месията, чието завръщане в Йерусалим очаква еврейският народ”, при което равините не скриха изумлението си от подобно тълкуване на нещата, допълва испанският вестник.

За Карина Хавиер Милей казва още, че тя е човекът, пред който той се отчита. А анализатори я описват и като човекът, който пази вратата към кабинета на брат си – един контрол, който тя упражняваше с желязна ръка, докато Милей напредваше към президентството, допълва „Паис”.

Очарователната имитаторка със съдбовно име

От няколко месеца обаче в личния живота на самотника в миналото Милей има едно женско присъствие и това е Фатима Флорес, припомня Франс прес. Тя е родена като Мария Еухения Флорес , а Фатима е сценичното й име, което означава „дъщеря на пророка”.  42-годишната блондинка в началото на годината се раздели със съпруга си  Норберто Маркос, театрален продуцент, с когото живееше повече от 20 години, посочва френската медия „Те Еф 1”. Именно той й избрал  псевдонима Фатима, идващо от Богородицата от Фатима, която и двамата почитали.  

42-годишната блондинка се запознава с Милей в телевизионна програма още в края на миналата година. Но връзката им започва няколко месеца по-късно и оттогава двойката е официално заедно.  „Щастливи сме, добре ни е един с друг. Не живеем заедно, но прекарваме много време заедно”, сподели Фатима Флорес през октомври по време на токшоу. Тя допълни, че двамата с Милей засега са само влюбени, но връзката между тях е много силна.

От години Фатима Флорес възпламенява аржентинските театри със спектаклите си, в които тя имитира известни личности, посочва испанската емисия на Си Ен Ен. Фатима Флорес е участвала и в редица телевизионни формати, сред които „Да танцуваш заради един сън” – аржентинския вариант на танцувалното риалити шоу „Танцувай със звездите”. Дори когато е поканена за обикновено интервю или на разговор в телевизионна програма Фатима Флорес винаги е молена да имитира известна личност. Тя успява да го направи даже без съответния грим и прическа и да се превъплъти за кратък миг в образите на бившата депутатка Елиса Карио, на бившата областна управителка на Буенос Айрес -  Мария Еухения Видал,  на Мадона, на  Шакира и др.  Най-голям успех обаче й носят имитациите на бившата президентка на Аржентина Кристина Фернандес Кирхнер (на президентския пост от 2007-2015 г.), която при президентството на Алберто Фернандес, предшественика на Милей, беше негов вицепрезидент и  съответно и председателка на Сената. Кристина Кирхнер редовно беше взимана под прицел от Милей по време на предизборната му кампания и той я обрисуваше като представителката на онази политическа каста, с която той иска да скъса напълно. Самата Фатима Флорес разказва, че не е допускала, че имитирането на политик ще й донесе такава слава, посочва испанското издание на Си Ен Ен.

Днес Фатима Флорес  има 1,5 милиона последователи в „Инстаграм”, отбелязва френската медия „Те Еф 1” и разказва, че Фатима Флорес е дъщеря на архитект и на преподавателка по история и география. Израснала е в квартала Оливос на Буенос Айрес, където са официалните резиденции на аржентинските президенти, което е любопитно стечение на обстоятелствата или знак от съдбата в нейния случай.

В нощта, в която Милей беше избран за президент, Фатима Флорес беше неотлъчно до него, сияеща от победата му. В деня на инаугурацията му тя отново беше до него. Но дали двойката ще издържи на медийния натиск и на изискванията на властовия пост, който заема Милей сега, пита се „Те Еф 1” . И дали Милей ще съумее да превърне връзката си с Фатима Флорес в нещо по-продължително. През 2020 г. в интервю за перуанската телевизия „Америка” Милей се обрисува като последовател на свободната любов и експерт по тантрическия секс и по тройките, припомня журналисът Жером Вермелен от „Те Еф 1”.

Засега нито Милей, нито Флорес говорят за официална  функция на актрисата като  първа дама, отбелязва Франс прес. Милей неотдавна съобщи, че в първите месеци от президентския му мандат, Фатима ще продължава да изпълнява театралните си ангажименти. Тя има отдавна предвидени спектакли в Мар дел Плата за този период. „Фатима е изградила артистичната си кариера благодарение на много работа. Тя трябва да продължи с нея, защото това е, което тя е решила да бъде и да прави”, казва Милей, предаде Франс прес. Милей освен това добавя, че не би поискал от Фатима да прекъсне театралната си кариера, защото би било „проява на самонадеяност от негова страна да лишава аржентинците от възможността да видят спектакли с такава величина, като тези на Фатима”, предаде АП. Самата Фатима пък увери, че ако се наложи може да съчетае ролята на актриса с тази на първа дама, допълва агенцията.

Адвокатката с победоносно име, която иска да бъде безпристрастния глас на историческата истина

Третата жена, която гравитира около Хавиер Милей, е Виктория Виляруел. Тя е неговата виепрезидентката, която се очертава да играе ключова роля в мандата му, отбелязва АП. Като начало на нея се полага да председателства Сената, допълва Франс прес.

Виляруел е 48-годишна елегантна адвокатка, много консервативна, противничка на абортите и на еднополовите бракове, страстна католичка, посочва АП. Разведена е и няма деца. Тя е до Милей още с влизането му в политиката преди две години, припомня Франс прес.

Виляруел е  дъщеря на полковник от армията, който се е борил срещу левите партизански групи през 70-те години на миналия век. Тя е и племенница на военен, който известно време е преследван заради ролята му по време на последната диктатура в Аржентина. Ето защо в продължение на години Виктория Виляруел работи за промяна на наратива относно това военно управление на Аржентина, посочва Франс прес. Според Виляруел по това време не е имало само военна диктатура, а истинска война в страната. Виляруел е основателка и на организация, която защитава бившите военни офицери, осъдени или съдени заради това, че са били на военни позиции по време на диктатурата, отбелязват АП и Франс прес. Тя участваше и в  демонстрации, в които участваха близки на жертвите на терористичните актове, извършени през 70-те години от левите партизански групи, допълва АП.

Критици на новата вицепрезидентка я наричат негационистка заради позициите й относно последната диктатура, а нейните привърженици я описват като желязна лейди, шармантна, но и страховита по време на дебатите, посочва Франс прес.

Милей вече обеща, че Виляруел няма да има декоративна роля в управлението му. Той я обрисува като блестяща жена и каза, че тя ще следи политиките, свързани с отбраната и сигурността, предаде АП.

Виляруел е възприемана като много по-политизирана от самия Милей. Смята се, че именно тя е  отворила вратите към политиката за Милей, отбелязва Франс прес. За Милей новата вицепрезидентка казва на шега в документалния филм за него, озаглавен „Милей, либералната революция”: „Той е рокер, а аз съм класическото и консервативно момиче. Всички обожават нашата двойка”.

За Виляруел изданието „Буенос Айрес таймс” пише, че тя е защитничка на спорната „теория за двата демона”, чрез която се омаловажават престъпленията на диктатурата и се поставя знак за равенство между държавния тероризъм по време на диктатурата с убийствата, извършвани от крайнолевите партизани. Новата вицепрезидентка се обрисува като активистка на цялостната памет относно годините на диктатурата, която иска да повдигне въпроса за другите жертви, за тези, които са загинали при атаките на левите партизански движения. Тя се опитва да размие понятията, като  поставя тези жертви на равна нога с жертвите на държавния тероризъм на военната диктатура, по време на която са се похищавали и бебета. Виляруел се представя като гласът на онези жертви, които са изчезнали от аржентинската социална памет, за защитничка на свободата на словото по този въпрос, за действително независима. Тя смята, че когато хората говорят за миналото на Аржентина, те говорят само за част от фактите, които са се случили по онова време, обобщава „Буенос Айрес таймс”.

 

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:35 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация