Трима българи обединяват усилията и опита си, за да привлекат вниманието към промените в климата и климатичните бежанци

site.btaСъздадохме Impact Nest като гнездо на знание и солидарност чрез изкуство, казват Галина Въчева и Страхил Йорданов

Създадохме Impact Nest като гнездо на знание и солидарност чрез изкуство, казват Галина Въчева и Страхил Йорданов
Създадохме Impact Nest като гнездо на знание и солидарност чрез изкуство, казват Галина Въчева и Страхил Йорданов
Страхил Йорданов и Галина Въчева от Impact Nest на сцената на купола Al Wasl в Експо сити Дубай при откриване на спектакъла Wake Up. Снимка: Impact Nest

За Галина Въчева, Страхил Йорданов и Тодор Гигилев  проектът им Impact Nest започва преди няколко месеца. Първият резултат от труда им беше впечатляващият мултимедиен спектакъл Wake Up под купола Al Wasl на Експо Сити в Дубай, където се провежда конференцията на ООН за климата КОП28.

И тримата са успешни български предприемачи и мениджъри, космополити, чиято основна дейност е извън България. Гигилев научава на форума в Давос, че според прогнозите на специалисти близо милиард и половина души по света ще бъдат принудени да напуснат домовете си до 2050 година, прогонени от последиците от климатичните промени – покачващите се нива на световния океан, екстремно време, суша и глад.

Гигилев е технологичен предприемач, който работи във Великобритания. Споделя с приятелите си Страхил Йорданов и Галина Въчева и тримата заедно решават да направят нещо, така че да попречат на сбъдването на мрачните прогнози. Страхил Йорданов, творчески директор на MP-STUDIO, Галина Въчева работи в „Уолт Дисни“ в Лондон за пазара в Централна и Източна Европа. Вярват, че ако всеки човек направи своите малки стъпки и промени живота си така, че да не вреди на природата, всички заедно ще помогнем на планетата и ще дадем възможност на населението от застрашените райони да не напуска домовете си.

Специалният пратеник на БТА разговаря с Галина Въчева и Страхил Йорданов  в Дубай, след успешното представяне на спектакъла им на най-голямата сцена на Експо Сити Дубай.

„Имахме визия, Галя вкара целия си потенциал  и енергия и тримата създадохме концепция, която КОП прегърна и ни даде най-голямата си сцена“, каза Страхил Йорданов.

Галина, Страхил и Тодор поставят основите на Impact Nest преди четири-пет месеца. „Impact Nest е създадена, за да може чрез изкуството да достигне до сърцата на хора и да изпрати посланията как всеки от нас може да направи правилните стъпки, за да помогне за промяна на съдбата на Земята. Затова ролята на MP-STUDIO е толкова важна. Най-важното ни послание е да се въведат устойчиви решения от всеки един от нас. Затова мисията ни е да създаваме гнезда от знание, гнезда от решения, не само през изкуството. Много компании не могат да стигнат до пазара и потребителите, те са разработили устойчиви решения , но нямат финансиране. Ние се свързахме с много компании, които ни казаха, че нямат бюджет за подобно нещо. Те имат решения, имат иновацията, но нямат средства и установихме, че трябва да работим с корпорациите, за да убедим правителствата и инвеститорите да инвестират в компании с решения в по-малък мащаб, за да се  формират общности, гнезда от знания и решения“, каза Галина Въчева.

„Ние от MP-STUDIO винаги в разказването на истории искаме да привлечем вниманието на хората към важни за нас неща като артисти“, допълни Страхил Йорданов. Двамата говорят почти в един глас, допълват се и все още преживяват дебюта на проекта си на една от най-мащабните сцени в света. Имахме много сериозно портфолио, с което КОП28 реши да ни предостави най-голямата възможна сцена в Експо сити Дубай. Тук сме се  събрали с  мисия, каза той.

Куполът, известен като арена Al Wasl, е пулсиращото сърце на Експо сити Дубай, поясни Йорданов. Куполът е висок 67,5 метра, 130 м в диаметър и има 252 вградени проектора и 27-канален звук. Йорданов сравнява сцената със Сферата в Лас Вегас, която е изградена след Al Wasl.  Домакините осигурили на MP-Studio професионални планове и модели, за да разработят мултимедийния спектакъл. Работата по самия проект бе сложна, защото повърхността е огъната, поясни Йорданов. Всяко видео се разделя на 11 части, а всяка от тях има 44 проксита, за да може да се получи резултатът. Звукът също се обработва, за да звучи пространствено. Беше предизвикателство и е феноменално начало за проекта ни, каза той.

Тази година MP-STUDIO става на 15 години и има голям опит с шоу спектакли по цял свят. Ние сме пионер в проджекшън мапинга – автори сме на първия проджекшън мапинг в България, на първия в пещера въобще в света, правим експерименти с проджекшън мапинг и лазерна проекция върху движещи се обекти в реално време, разказа Йорданов. 

Студиото е автор на фестивала на светлините LUNAR в България и в разказването на истории (story telling) в програмите си искаме да предложим на хората нови ролеви модели и ценности в живота им, добави той.

Масовото популяризиране е част от визията на MP-STUDIO. Искаме да използваме различни информационни канали. Ние сме продукционен партньор на Festival of Lights Berlin, създаваме продукцията на този фестивал от 2019 г. по цял свят, имахме 150 минути анимация на Дубай Експо 2020. С LUNAR ангажираме вниманието на половин милион души, които излизат по улиците на София, за да видят спектаклите. Това, че можеш да осветиш една сграда и да ангажираш много хора, е един от начините за отправяне на масови послания. Искаме да стигаме до музеите повече, там е образованата публика, социалните медии също са цел, каза Йорданов.

И той, и Галина Въчева дават за пример Садгуру, който се включи в проекта на Impact Nest на КОП28. Индийският духовен водач има над 30 милиона последователи в социалните мрежи и популяризира по света инициативата си „Спасете почвата“. Идеите му за грижа за почвите като изход от климатичната криза бе решението, което Impact Nest предложи на спектакъла си Wake Up в Дубай. Главният разказвач в спектакъла е изкуствен интелект и целта ни бе да покажем, че технологиите могат и трябва да участват в решенията на климатичната криза, каза Йорданов, който е автор на сценария на Wake Up.

Екипът на Садгуру проявил интерес към проекта на Impact Nest и предложил сътрудничество на българските иноватори, разказа Галина Въчева. Това е било най-бързото партньорство с него, според запознати обикновено отнема половин до една година организирането на партньорство с духовния водач. Към инициативата на тримата българи се присъединява и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Те видяха много силно послание и изключителна синегрия в проекта, добави Въчева.

Партньорството с ВКБООН и Садгуру е буквално на един месец. Ние започнахме да работим на 2 октомври, за последните два месеца MP-STUDIO направи чудеса, за да изработят всичко това за две-три седмици, каза тя. Въчева и Йорданов подчертават заслугите за успеха на проекта на създателя на MP-Studio Марин Петков, на екипа на студиото, на организаторите на КОП28.

Двамата имат лична мотивация да намерят сечението между климатичната криза и проблемите на бежанците с първото събитие на Impact Nest на КОП28 в Дубай. Колегите им Украйна, които са се превърнали в бежанци заради руското нахлуване и войната там, ги карат да се замислят какво още може да се направи в подкрепа на уязвимите хора. 

„Миналата година помогнах на моите украински колеги от „Дисни“ да избягат от Украйна. Колежката ми, която беше главен маркетингов директор на „Дисни“ за Украйна, не можеше да си намери работа в Лондон, нямаше никакъв процес на адаптация на бежанците от войната. Ние не сме подготвени като общества да посрещнем бежанците. Работата на колежката ми сега няма нищо общо с доскорошната й позиция на директор в голяма мултинационална компания, както беше в Украйна. Започнах да търся информация и установих, че Германия например губи 80 млрд. евро от това, че има недостиг на работна ръка. Във Великобритания този показател е на стойност 35 милиарда британски лири. Хората стоят в бежански лагери, а няма работна ръка. Образовани хора си стоят в къщи и не могат да си намерят работа. А когато тръгнат 1 милиард души, те как ще се адаптират, където и да отидат?! 

Знам за случай в Германия – високопоставена служителка на Световната банка в Афганистан втора година живее в бежански лагер. Това ми показа, че не знаем какво се случва и че трябва да се действа веднага“, каза Галина Въчева.

Страхил Йорданов разказа, че в MP-STUDIO имат колега, който е бежанец от войната в Украйна и който е работил и по някои от сцените на шоуто Wake Up. „Първият ни проект с него беше за Барселона и буквално имахме проблем с доставката на шоуто, защото беше паднала ракета до тях и той нямаше как да довърши сцената си. Щастливи сме, че успя да се присъедини към екипа в България заедно със семейството си“, каза Йорданов.

Всички преживяваме промените в климата освен това, допълва Въчева. Очевидно е, че има климатични промени, каза тя и даде пример с наводненията в Царево през лятото. Има данни на ВКБООН, че децата, които се раждат днес, ще живеят много по-лошо от децата, които сега са на 5-10 години. Затова изкуството е много важно средство да разпространяваме тази информация, защото то стига до сърцата, допълва тя. 

След публикациите в социалните мрежи за успеха на спектакъла Wake Up, отразен специално и от организаторите на КОП28, приятел ме попита дали сме намерили изход от климатичната криза. Отговорих, че всеки от нас е решението на проблема, каза Въчева.

Целта ни е да сме артистичен TED (technology, entertainment and design – технология, развлечение и дизайн – бел.авт.) , обобщава тя. Екипът на Impact Nest вече се подготвя за следващи спектакли в Сингапур и Португалия.

/ХТ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:35 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация