ОБЗОР

site.btaВ края на втората година на войната срещу Украйна тихата съпротива в Русия расте, а Путин гледа към президентските избори

В края на втората година на войната срещу Украйна тихата съпротива в Русия расте, а Путин гледа към президентските избори
В края на втората година на войната срещу Украйна тихата съпротива в Русия расте, а Путин гледа към президентските избори
Пешеходци преминават на 6 декември 2023 г. покрай оръдието на предната палуба на крайцера "Аврора", закотвен в Санкт Петербург. Преди 106 години екипажът на "Аврора" стреля с халосен боеприпас, за да даде сигнал на леви въстаници да нападнат Зимния дворец в тогавашен Петроград и да започнат Болшевишката революция. Снимка: АП/ Dmitri Lovetsky

Руският министър-председател Михаил Мишустин заяви в сряда, че президентът на Руската федерация Владимир Путин и доброволците, участващи в "специалната военна операция“, са съвременните герои, предаде ТАСС. Както коментира Франс прес, "с неуспеха на голямата украинска лятна контраофанзива на фронта, поемането на шока от западните санкции от руската икономика и международното внимание, съсредоточено върху Газа и Израел, Путин изглежда все по-уверен". Независимо че Западът го смята за парий, а Международният наказателен съд го издирва със заповед за арест заради депортирането на украински деца.

Същевременно обаче, се увеличават съобщенията за дезертирали руски войници, които не искат да се сражават в Украйна, отбелязва Радио "Свободна Европа“, а след 21 месеца война расте и броят на жените, които настояват техните съпрузи и синове да се върнат у дома от фронта, съобщава репортаж на Ройтерс. 

Макар да липсват достоверни данни, независимата медия "Медиазона“ пише, че през първата половина на 2023 г. са били образувани 2076 наказателни дела срещу руски войници по обвинение, че са напуснали самоволно военните си части. Това е двойно повече от общия брой за 2022 г., посочва на сайта си РСЕ, и тройно повече от данните за 2021 г., преди започването на войната.

Според анализатори истинското число е много по-голямо предвид систематичните усилия на Кремъл да крие информация за армията.

Базираната в Грузия антивоенна организация "Идите лесом“ ("Минете през гората“) помага на руски войници да дезертират, посочва РСЕ. Според "Идите лесом“ 18% от всички молби, получени от мъже, желаещи да дезертират, са били регистрирани само в рамките на месец октомври. Активистката на "Идите лесом“ Дария Берг обяснява, че в руските сили в Украйна няма ротация и е много трудно да те пуснат в домашен отпуск. Дезертьори, получили отпуск или настанени в болница, казват, че това е единственият начин да не се окажат отново на фронта.

Освен това, през последните седмици все по-силно се чуват гласовете на съпруги и майки на руски войници, които оспорват тезата на Кремъл, че мобилизираните мъже са нужни на фронта за неопределено време, за да се обезпечи победата в Украйна.

Твърдо настроени срещу протестиращите жени, руските власти "изглежда се опитват да потушат несъгласието им като дори правят опити да се разправят с тях и да ги дискредитират в социалните медии“. Това беше предшествано от малоброен ноемврийски протест, отбелязва британското министерство на отбраната в разузнавателната си сводка от 2 декември. В нея се посочва, че на 27 ноември изявена онлайн група на войнишки съпруги е публикувала манифест срещу "безсрочната мобилизация“, който бързо е бил париран с прикачане на "фалшив“ предупредителен текст, вероятно подбуден от близки до Кремъл изпълнители.

Както посочва министерството на отбраната в Лондон, "властта изглежда е особено чувствителна към всякакви протести, свързани с онези граждани, мобилизирани през септември 2022 г., които вече повече от година са на фронта“, цитира оценката РСЕ.

Войнишките съпруги протестират на фона на съобщения за увеличаване на жертвите, давани от руската армия докато силите й се опитват да овладеят градчето Авдеевка в Донбас в условията на силна украинска съпротива, пише РСЕ.

Първоначално движението на съпругите демонстрираше лоялност към т.нар. "специална военна операция“, посочва Ройтерс, но "несериозните“ отговори, получавани от Кремъл, втвърдиха някои от становищата им.

"Искаме нашите мъже да бъдат демобилизирани, така че да могат да се върнат у дома, защото смятаме, че за повече от година те са направили всичко, което са могли, и дори повече“, казва за Ройтерс 34-годишната войнишка съпруга Мария Андреева.

По британски оценки от 27 ноември руската офанзива срещу Авдеевка "е довела през последните 6 седмици вероятно до най-големия брой жертви във войната до този момент“.

Досега Русия е признала публично само за малко над 6000 убити войници. Според първия независим статистически анализ, разпространен през юли, близо 50 000 руски мъже са загинали във войната в Украйна.

Справянето с движението на войнишките съпруги е деликатна тема за Кремъл, посочва Ройтерс. В предишни войни Москва е толерирала по-висок брой смъртни случаи от този, който би бил политически приемлив за западни държави. Все по-силният глас на тези жени обаче, изтъква сложността и присъщата несправедливост да държиш толкова много мъже на бойното поле толкова дълго време. Докато мнозина други, на възраст, която ги прави годни да воюват, си стоят у дома.

В периода на рухване на СССР организирани групи на войнишки майки настояваха за по-добри условия за синовете им, които служеха във въоръжените сили, а по-късно и за връщането им от войните в Чечения, припомня Ройтерс.

Твърде рано е да се направи оценка на въздействието на движението на руските жени в обществото, което, според руските власти, е сплотено в подкрепа на войната. Жени в Украйна също настояха съпрузите им да се върнат от фронта, отбелязва Ройтерс. 

Запитана за опасностите да се говори открито в днешна Русия, Андреева казва: "Искам да разберете: вече не е плашещо, защото просто не е възможно повече да се примиряваме с всичко това. Става прекалено“, цитира я Ройтерс.

Агенцията припомня, че когато през септември 2022 г. Путин нареди частична мобилизация на 300 000 резервисти, стотици хиляди млади мъже се втурнаха да напускат Русия. Милиони останаха и някои от тях бяха мобилизирани. Оттогава Русия е набрала стотици хиляди войници по договор от региони на федерацията, примамвайки ги с високи възнаграждения. Тази година Русия е привлякла 452 000 войници по договор – брой, който потвърждава численото превъзходство над Украйна, посочва бившият президент на Русия Дмитрий Медведев, сега зам.-председател на руския Съвет за сигурност.

Липсата на отговор на петициите на войнишките съпруги е накарала някои от жените да спрат да се държат "като добри момичета“ и е променила възприятията им на конфликта, казва Андреева.

"Позицията ни се променя, защото виждаме как се държат с нас и как се отнасят със съпрузите ни“.

Планирани от тези жени протести не получиха разрешение от властите, които обвиниха организаторките, че са подкрепяни от базирани на Запад дисиденти и опозиционни партии. Техният канал в "Телеграм“ "Път към дома“ има 23 000 последователи, пише Ройтерс.

За Андреева и други съпруги, сестри и майки на войници несправедливото разпределение на тежестта на войната е сериозен аргумент. Те се обосновават, че докато разкошни ресторанти в Москва ще сервират скъпо вино и трюфели в празничния предновогодишен период, някои мъже замръзват в окопите.

"Само един процент от населението понася бремето на специалната военна операция, докато другите 99% се готвят за Нова година и се забавляват“, отчита Андреева и допълва, че "не се очаква нашите момчета и семейства да се забавляват“.

Точно обратното – войници които искат да дезертират от бойното поле, може направо да бъдат убити (от своите) или да ги хвърлят в т.нар. ями. Те са  затвор за провинили се войници, които са се оплаквали или са проявили неподчинение. Условията в тях са непоносими, обяснява Дария Берг за медията "Кърънт тайм“, цитирана от РСЕ.

На 6 декември РСЕ съобщи, че двама руски офицери са получили по 4 години затвор за това, че не са успели да отблъснат украинска атака на руска територия. Осъдените от московски военен съд са полковник Анатолий Бондарев и майор Дмитрий Дмитраков. Присъдите им са първи по рода си от началото на руската инвазия в Украйна, пише РСЕ. Украинската атака е извършена през март 2022 г. срещу склад за боеприпаси в Белгородска област и в нея са загинали 7 руски войници, а 43 са били ранени.

Причина за нарасналото недоволство на войнишките съпруги и на желанието на войници да дезертират е и това, че в много случаи войниците по договор и техните семейства не получават обещаните от властите бонуси, показва разследване на РСЕ. Руските власти не изплащат обещаните пари, не помилват затворници, отишли на фронта, и не дават обезщетения за раняване или смърт. Дори не предоставят документ, че човекът е воювал в Украйна.

Това обобщава руското разследващо звено "Система“. Изводите са въз основа на разговори с настоящи и бивши войници и техни роднини. Наемането на войници по договор осигурява жива сила на бойното поле, без да се налага нова мобилизация като тази през септември 2022 г., която се оказа силно непопулярна. Според анализатори Путин се отнася предпазливо към такъв ход предвид президентските избори в Русия, които вече са насрочени за 17 март 2024 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков наскоро каза, че тази година има ръст в броя на желаещите да сключат договор с военното ведомство, донякъде заради "много, много привлекателните условия“. Мобилизираните и доброволците, които подпишат краткосрочни договори, за да се сражават в Украйна, би трябвало да получават същата заплата и бонуси като професионалните войници. Заплатата е минимум 195 000 рубли (2 115 долара) месечно – близо три пъти над средната за страната.

Заедно с това ЧВК "Вагнер“ обещаваше помилване на затворници, които се присъединят. Както изглежда, 32 000 излежаващи присъди лица са били помилвани до месец юни, по данни на покойния лидер на частната военна компания Евгений Пригожин. След като през февруари "Вагнер“ преустанови набирането на затворници, очевидно от министерството на отбраната са продължили да вербуват лишени от свобода с краткосрочни договори, пише РСЕ.

Ведомството предложи легализиране на набирането на затворници за военна служба – практика, която според Олга Романова, ръководителката на "Русия зад решетките“ – организация за защита на правата на затворниците, е "като игра на руска рулетка с най-високите залози“.

Има и много случаи, в които войници оказват да продължат договорите си, а реакцията срещу отказа е брутална. През септември 2022 г. 45-годишният Николай Трошин отказва да продължи договора си след пет месеца без право на отпуск и без получаване на обещани надбавки. Заради отказа му е хвърлен в "яма“ – избено помещение или голям изкоп, където като дисциплинарна мярка войниците са оставяни без храна, вода и лекарства.

Активистката за правата на войниците Елена Попова казва за РСЕ, че офицерите използват този средновековена прийом, за да накарат войниците да се върнат на фронта. В случая с Трошин министерството на отбраната подновило договора му автоматично въпреки писмената му молба за освобождаване от служба. След като съпругата му се оплакала във военната прокуратура, получила от командирите на мъжа й заплашителни електронни писма, в които Трошин бил наричан "страхливец“ и "алкохолик“.

Според Трошина отношението към такива войници е по-лошо отколкото към украинските военнопленници. Жената казва, че мъжът й така и не е получил отпуск или допълнително възнаграждение извън месечното, което е 28 411 рубли (308 долара). Официално минималната работна заплата в Русия е 16 242 рубли.

До месец август в комисията по отбрана в Държавната дума (долната камара на руския парламент) са получени 829 жалби за неизплатени възнаграждения на мобилизирани войници от ноември 2022 г. насам, съобщи официалният правителствен вестник "Росийская газета“ като се позова на члена на комисията Дмитрий Кузнецов.

И макар оценката на обществените нагласи в авторитарна Русия да е в най-добрия случай твърде сложна работа, неотдавнашно допитване показа за пръв път от началото на пълномащабната инвазия в съседната страна през февруари 2022 г., че повечето руснаци искат правителството  им да започне мирни преговори с Украйна, а не войната да продължава.

На 1 декември базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната съобщи, че "Хроники“ – независима руска социологическа агенция, е обявила резултатите от октомврийска телефонна анкета. Тя е показала, че броят на респондентите, които са "последователни“ привърженици на войната, е спаднал от 22% на 12% в периода февруари – октомври 2023 г.

Независимо от това обаче, няма признаци, че Путин е склонен да направи крачка назад. На 1 декември президентът на Руската федерация нареди на армията да увеличи числеността на войските с близо 170 000 души до общо 1,32 милиона докато военните действия на Москва навлизат в 22-ия си месец. Това е второ увеличение на личния състав на въоръжените сили от 2018 г. насам. 

Междувременно в Русия се засилва и "тихата съпротива“ срещу поставянето на символи в подкрепа на войната на публични места, в обществения транспорт, на фасадите на образователни и културни институции – буквата V, както и Z, наричана от руснаците Zwastika. На много места активисти действат за премахването на хиляди такива символи. Това е отражение на растящата обществена умора от високата цена на войната, посочва РСЕ.

В крайна сметка в редица големи градове активисти постигат премахване на тези държавни символи. "Медиазона“ съобщава за успешни акции в Екатеринбург, Новосибирск, Перм, Ярославъл и Санкт Петербург. 

По данни на социологическия център "Левада“ от ноември 67% от руснаците казват, че "страната се движи в правилна посока“, а 85% одобряват президента Путин. През октомври обаче, "Левада“ беше регистрирал 76% руснаци, които "подкрепят“ или "са склонни да подкрепят“ войната. От анкетираните през октомври само 14 на сто са свързали "движението в правилна посока“ със "специалната военна операция“. А от тези, на мнение, че Русия не се движи по правилния път, 45 на сто са отдали това на войната.

Според Вадим Палко – администратор на местния новинарски "Телеграм“ канал Irkutsk Blog тихата съпротива срещу символите на войната дава на хората, които й се противопоставят, усещане, че не са сами и не са безсилни. "А това кара и останалите да започнат да мислят“, заключава Палко пред РСЕ.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:59 на 29.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация