site.btaЗапочналата като граничен спор война между Иран и Ирак завършва на 20 август 1988 г. с близо 700 хиляди жертви от двете страни

Започналата като граничен спор война между Иран и Ирак завършва на 20 август 1988 г. с близо 700 хиляди жертви от двете страни
Започналата като граничен спор война между Иран и Ирак завършва на 20 август 1988 г. с близо 700 хиляди жертви от двете страни

На 20 август 1988  г. официално се прекратява Ирано-иракската война с приемането на условията на резолюция 598 на Съвета за сигурност от 20 юли 1987 г. Войната започва на 22 септември 1980 г. като граничен спор между двете страни. За осем години жертвите от Ирак са около 300 000, а от Иран - близо 400 000. Финансовите загуби за Ирак са 193 млрд. долара и 400 млрд. долара за Иран.

В бюлетина на БТА „Международна информация“ пише:

Ню Йорк, 8 август 1988 г. /БТА/ Генералният секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр съобщи днес, че Иран и Ирак са се разбрали по условията за прекратяване на огъня в осемгодишната война. Той говори пред журналисти, след като бе информирал при закрити врата Съвета за сигурност за резултатите от контактите си с представители на Ирак и Иран. Де Куеляр каза, че датата за прекратяване на огъня ще бъде съобщена по-късно днес, тъй като все още се уточнява.

***

Ню Йорк, 9 август 1988 г. /БТА/ Генералният секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр обяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че на 20 август влиза в сила прекратяването на огъня в Ирано-иракската война. Решението е първата стъпка в осъществяването на резолюция 598 на Съвета за сигурност, в която са очертани пътищата за прекратяване на кръвопролитния конфликт. Генералният секретар на ООН призова Иран и Ирак към максимална сдържаност и съобщи, че преговорите между двете страни под неговата егида ще започнат на 25 август в Женева.

***

Багдад, 20 август 1988 г. /БТА/ Иракските въоръжени сили изцяло ще спазят прекратяването на огъня по суша, по море и във въздуха, заяви представител на иракското военно командване. Той посочи, че това ще бъде реалната стъпка за установяване на мир между Иран и Ирак, на нови отношения между двете страни. Председателят на иранския парламент и командващ въоръжените сили на Иран Али Акбар Хашеми Рафсанджани, заяви в петъчната молитва, че Иран е застанала на пътя към мира, но пътеката на войната още не е затворена. Същевременно техеранското радио съобщи, че Иран ще продължи да проверява чужди кораби и след прекратяване на огъня, което влиза в сила тази сутрин.
Иракската осведомителна агенция съобщи, че 67 наблюдатели на ООН се намират от днес в района на град Бахра, където до неотдавна се водеха ожесточени сражения. По сведения на радио „Техеран“ в иранския град Дезфул са пристигнали приблизително по същото време 25 представители на международните сили. Очаква се,  че когато операцията за настаняването на наблюдателите завърши окончателно, от двете страни на фронта  да бъдат разположени 175 пратеници на ООН.
Още в началните часове след официалното спиране на огъня Ирак обяви международното летище в Бахра за открито. От района на Персийския залив се съобщава също, че два иракски търговски кораба, един от които със суров петрол, са се появили във водите на залива за пръв път от избухването на войната. В интервю за агенция ИРНА иракският министър на петролната промишленост Абдул Рахим аш Шалаби заяви, че по такъв начин Ирак иска да провери на практика ефекта от споразумението.
Рано днес кораби, плаващи под ирански флаг, влязоха в оспорвания воден път Шат ал Араб в северната част на Персийския залив, предаде радио "Техеран“.
Както отбеляза агенция ЮПИ, за пръв път от избухването на войната преди осем години двете страни се осмелиха да изпратят търговски кораби толкова близо до територията на другата страна.
След първите положителни отзиви на тези стъпки обаче осведомителните агенции разпространиха съобщението, че патрулни катери на Иран са спрели и са подложили на проверка иракския кораб „Хаула“ при влизането му в Ормузкия пролив.
Иранската агенция ИРНА цитира изявленията на командващия военноморските сили на Иран контраадмирал Мохамед Малекзадеган, че през последните няколко години се проверяват всички кораби, преминаващи през Ормузкия пролив. На кораба било разрешено да продължи плаването.
Според иранската агенция ИРНА, това действие на Иран е явно нарушение на прекратяването на огъня.
От днес Ирак ще се ползва от правото си за свободно корабоплаване в Персийския залив и в Ормузкия пролив, заявил по Багдадското радио командващият военноморските сили и силите на бреговата отбрана на Ирак. Ирак изпратил протест до генералния секретар на ООН и командващия групата военни наблюдатели на ООН в района.
Според агенция ЮПИ иракският министър на транспорта и съобщенията Мохамед ал Зубейди заявил, че утре Ирак ще изпрати още свои търговски кораби в залива и в Ормузкия пролив.

Година по-рано, на 20 юли 1987 г., Съветът за сигурност на ООН приема резолюция 598, в която се настоява за незабавно прекратяване на Ирано-иракската война, като първата стъпка е прекратяването на огъня от двете страни и изтеглянето на войските до междуродно признатите граници. Ирак приема резолюцията, докато Иран я отхвърля.

В бюлетина „Международна информация“ пише:

Новините през нощта

Ню Йорк, 21 юли 1987 г. /БТА/ Съветът за сигурност на ООН съобщи снощи, че единодушно е приел резолюция за незабавно прекратяване на Ирано-иракската война. В документа се настоява първата стъпка в тази посока да стане прекратяването на огъня от двете страни и изтеглянето на войските им до международно признатите граници. Призовават се всички други държави да се въздържат максимално от всякакви действия, които могат да доведат до разширяване на конфликта. На генералния секретар на ООН се възлага да посредничи за постигането на всеобхватно, справедливо и почтено разрешение на всички спорни въпроси между двете страни в съответствие с принципите на устава на ООН.

За мирно уреждане на иракско иранския конфликт

Ню Йорк, 21 юли 1987 г. /Кор. на БТА Любомир Михайлов/ Съветът за сигурност на ООН снощи единодушно прие резолюция, призоваваща Ирак и Иран да прекратят огъня, да преустановят всякакви военни действия на земята, във въздуха и във водата и незабавно да изтеглят всички войски до международно признатите им граници. На генералния секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр се възлага да изпрати наблюдатели от ООН, които да контролират изпълнението на резолюцията, както и да организира консултации с Ирак и Иран и с другите държави от района за набелязване на мерки за укрепване на сигурността.
В заседанието участваха и се изказваха редица министри и заместник-министри на външните работи и постоянни представители на петнадесетте държави, постоянни и временни членове на Съвета за сигурност, сред които и представител на Народна република България.
"Приетият документ е добра основа за мирно решение на конфликта между Ирак и Иран и за прекратяване на продължителната и безсмислена война, причиняваща големи човешки страдания, огромни материални щети и напрежение в района“, подчертава след гласуването постоянният представител на Съветския съюз в ООН Александър Белоногов.
Изразявайки заинтересоваността на СССР от премахването на това огнище на напрежение непосредствено до границата на СССР, съветският дипломат отбеляза особеното значение на факта, че подготовката на резолюцията е дело на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност, на които Уставът на ООН възлага главната отговорност за под поддържането на мира и сигурността в света.
"Приетият от Съвета документ е първата стъпка създаваща условия за движение в правилната посока към решаване чрез преговори на спорните въпроси.“ Така характеризира резолюцията заместник-постоянният представител на Народна република България в ООН Иван Гарвалов. След приключването на гласуването.
В хода на заседанието взеха думата държавният секретар на САЩ Джордж Шулц, министрите на външните работи на Великобритания, ФРГ, Италия, Обединените арабски емирства, заместник-министри и постоянни представители. Изказалите се изтъкнаха необходимостта приетата от Съвета за сигурност резолюция да бъде незабавно приложена.      

***

Багдад, 21 юли 1987 г. /Ройтер/ Иракски официален представител заяви, че Багдад е реагирал положително на гласуваната от Съвета за сигурност на ООН резолюция, която нарежда на Иран и Ирак да прекратят незабавно огъня. Той заявил пред иракската осведомителна агенция, че окончателният отговор ще бъде оповестен по-късно, но че „първото впечатление от текста на резолюцията е положително“.

В Служебния бюлетин на БТА пише:

Иран отхвърля резолюцията на Съвета за сигурност

Париж, 21 юли 1987 г. /АФП/ Агенция ИРНА съобщи, че Иран е отхвърлил днес резолюцията, гласувана снощи в Съвета за сигурност на ООН, която нарежда да бъде прекратен огънят в ирано-иракския конфликт.
"Позицията на Иранската република към наложената от Ирак война и към присъствието на чужди сили в Персийския залив в никакъв случай няма да се промени“, се подчертава в декларация на иранското министерство на външните работи. Това е първата реакция на Техеран след единодушното гласуване на петнадесетте страни членки на Съвета за сигурност. Те настояват незабавно да бъде прекратен огънят и войските на двете страни без отлагане да бъдат изтеглени на границите.
Резолюцията е "несправедлива“, смята министерството и заявява, че скоро ще оповести позицията си по всеки от параграфите ѝ.
"Намесата на американските сили в Персийския залив и преди всичко агресивното присъствие на кораби на САЩ е крещящо нарушение на резолюцията, което я прави недействителна и невалидна“, се добавя в официалната иранска декларация.
"Приемайки тази несправедлива резолюция Съветът за сигурност не изпълни мисията си, която е да пази мира и международната сигурност“ се казва иранската декларация.  

Година по-късно, на 17 юли 1988 г., Иран уведомява генералният секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр, че  приема условията на резолюция 598 на Съвета за сигурност на ООН, приета на 20 юли 1987 г. На следващия ден Ирак също потвърждава съгласието си с принципите, въплътени в резолюцията.

В бюлетина „Международна информация“ пише:

Благоприятна реакция на Иран

Бейрут, 18 юли 1988 г. /Кор. на БТА Николай Петров/ Иран прие резолюция 598 на Съвета за сигурност на ООН, която призовава към незабавно прекратяване на бойните действия по иранско-иракския фронт.
В послание до генералния секретар на световната организация, разпространено от агенция ИРНА се подчертава, че „в името на сигурността и въз основа на принципите на справедливостта Иран приема резолюцията“. На Хавиер Перес де Куеляр се изразява благодарност за положените от него усилия да бъде сложен край на войната.
Резолюцията бе приета от Съвета за сигурност преди една година. В нея се предвижда двете воюващи страни да прекратят бойните действия и да изтеглят войските си зад международно признатите граници, след като това бъде изпълнено специална международна комисия, трябва да определи кой носи отговорност за конфликта.
Ирак одобри резолюцията и обяви, че ще спазва предвиденото примирие, ако и Иран приеме клаузите в документа. От своя страна Техеран досега настояваше, че примирие може да бъде сключено едва след като Ирак бъде обявен за агресор.
Решението на Иран изненада политическите наблюдатели, тъй като вчера главно командващият иранските въоръжени въздушни Али Акбар Хашеми Рафсанджани призова за нова масова мобилизация и изпращане на допълнителни войски на фронта. Въпреки това тонът и съдържанието на посланието до Перес де Куеляр се оценяват като благоприятен признак за възможността конфликтът да бъде разрешен по мирен път.

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:17 на 16.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация