ОБЗОР

site.btaЩе участва ли Тръмп в предстоящия дебат в Милуоки за президентската номинация на Републиканската партия и как се подготвят съперниците му

Ще участва ли Тръмп в предстоящия дебат в Милуоки за президентската номинация на Републиканската партия и как се подготвят съперниците му
Ще участва ли Тръмп в предстоящия дебат в Милуоки за президентската номинация на Републиканската партия и как се подготвят съперниците му
Бившият президент на Съединените щати и настоящ кандидат за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп поздравява своите привърженици при пристигането си на щатския панаир в Айова през уикенда. Снимка: АП

Въпреки че твърди, че няма да подпише обещанието за лоялност, което се изисква за участие в предстоящия дебат в Милуоки, съперниците на бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп от редиците на Републиканската партия активно се подготвят, сякаш са сигурни, че той ще бъде на сцената за първия дебат в борбата за президентската номинация на републиканците, отбелязва Асошиейтед прес.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс разиграва дебати, в които някой друг играе ролята на бившия президент, за да се подготви за възможната му поява на предстоящия дебат. Губернаторът на Флорида Рон Десантис от няколко седмици участва в ежеседмични подготвителни сесии за дебата с цел да направи ясни контрасти с позициите на Тръмп. А Ники Хейли, бивш губернатор на Южна Каролина и бивш представител на Съединените щати в ООН, също планира да покаже, че може да се противопостави на големите фаворити.  

Общо осем кандидати от Републиканската партия са достигнали нужните праговете за набиране на средства и обществена подкрепа на Републиканския национален комитет, необходими за да се класират за участие в дебата следващата сряда, 23 август, организиран от телевизия "Фокс Нюз" (Fox News) в Милуоки, щата Уисконсин.

За да се класират за участие в първия официален дебат в борбата за президентска номинация на републиканците, Националния комитет на Републиканската партия изисква от кандидатите да достигнат подкрепа от поне 1 процент в няколко анкетни допитвания, да съберат поне 40 000 дарителя за кандидатурите си и да подпишат обещание, с което се ангажират, че ще подкрепят окончателния кандидат на партията, който ще се изправи срещу представител на Демократическата партия в битка за президентския пост, отбелязва американската телевизия „Си Би Ес Нюз“ (CBS News).

Сред тях е и Доналд Тръмп, въпреки че той публично заяви, че е склонен и да не вземе участие предвид голямата си преднина според националните допитвания.  

В публикувано по-рано този месец социологическо проучване на агенция Ройтерс и Ипсос (Ipsos), Тръмп получава 47 процента от гласовете на републиканците в страната, а доверието към Десантис спада до 13 процента, губейки 6 процентни пункта, спрямо резултата си от юли. Останалите кандидати дори не успяват да преминат 10-процентната бариера, сочи допитването.

Мултимилиардерът, който е майстор на медийните изяви, все още не е изключил напълно участието си в дебата.

Тази седмица обаче той е погълнат от поредното наказателно обвинение, това в щата Джорджия, където в понеделник прокурорите прибегнаха до действащ местен закон, който обикновено се свързва с мафиоти, за да обвинят Тръмп, адвокатите и други негови сътрудници в организирането на престъпна група, чрез която са се опитали да оборят загубата му президентските изборите в щата през 2020 година. Дори преди последните обвинения, още през миналата седмица, бившият президент заяви именно пред „Фокс нюз“, че няма да подпише обещанието, изисквано от всички участници в дебата, с което се съгласява, че ще подкрепи окончателния кандидат на Републиканската партия.

Представители на различни кандидати смятат, че Тръмп ще се окаже на сцената на дебатите, независимо от случващото се в дните, предшестващи събитието.

"Трябва да се подготвите за двa раздвоя на събитията: един, в който Тръмп ще се появи, и един, в който няма да се появи. Това го прави по-сложно", казва стратегът Ланхи Чън, който е бил в контакт с голяма част от екипите на кандидатите относно подготовката им за дебатите. "За много избиратели това ще бъде първото им запознаване с кандидатите. Това, което те (кандидатите за президентска номинация бел. ред.) правят в тази една вечер, може да бъде по-съществено от всичко друго, което са правили", уточни Чън.

Според съветник на Майк Пенс, който говори пред АП при условие за анонимност, за да обсъди вътрешната стратегия на кандидата за президентска номинация, Пенс е участвал в около половин дузина официални подготвителни сесии за дебати, включително поне една, планирана за тази седмица, в която близък в миналото до Тръмп съветник от сегашния екип на Пенс ще играе ролята на бившия президент.

По време на кампанията си в щата Айова през уикенда Пенс посочи, че е готов да се изправи срещу Тръмп - и срещу останалите кандидати за номинация от партията - по няколко въпроса, включително и спорната тема за абортите. По-специално Тръмп и Десантис отказаха да кажат дали биха подкрепили федерална забрана на абортите, която Пенс обеща да подпише, ако му се отдаде възможност.

Съветникът заяви, че Пенс също така е готов да се противопостави на Тръмп за ролята му на 6 януари 2021 г. - Пенс обвини Тръмп, че е застрашил семейството му при нападението срещу Капитолия във Вашингтон - въпреки че екипът на бившия вицепрезидент не очаква организаторите на дебата от „Фокс“ да притискат участниците по този въпрос.

"Дебатирал съм с Доналд Тръмп хиляди пъти. Само че никога с включени камери", каза Пенс по време на кампанията си на панаира в щата Айова през уикенда.

И макар че Тръмп ще бъде в центъра на вниманието на дебатите - независимо дали е там или не - няколко от екипите на останалите кандидати за номинация смятат, че Десантис може да загуби най-много, като се има предвид очевидният му статут на най-силен съперник на Тръмп. Екипът на Десантис не е направил почти нищо, за да намали тези очаквания, въпреки трудностите, които той срещна на сцената на дебатите във Флорида преди преизбирането му за губернатор миналата есен.

Кампанията на Десантис го подготвя за непрекъснати атаки от страна на Тръмп и останалите кандидати, твърдят запознати с плановете на губернатора. Десантис участва в сесии за въпроси и отговори, свързани с дебатите, поне веднъж седмично, като е привлякъл в помощ опитен стратег в областта на дебатите.

Миналата седмица Десантис смени ръководителя на предизборната си кампания, назначавайки на поста Джеймс Ътмайър – началник на кабинета му като губернатор на Флорида, на мястото на Дженера Пек. Тя ръководеше кампанията за преизбирането на Десантис за губернатор миналата година, преди да се впусне в същата роля в опита му да получи президентската номинация на републиканците.

Пек все пак остава в екипа му като съветник и стратег.

Преди да се присъедини към екипа на Десантис, Ътмайър е работил в администрацията на предишния американски президент Доналд Тръмп и по-конкретно за министъра на търговията по негово време Уилбър Рос, отбелязва АП. 

Промените идват, след като Десантис направи две големи съкращения на персонала през последните няколко седмици. В края на миналия месец той освободи около една трета от сътрудниците на своята кампания, тъй като тя срещна финансови затруднения.

"Джеймс Ътмайър от години е един от главните съветници на губернатор Десантис и е необходим там, където е най-важно: да работи рамо до рамо с Дженера Пек и останалата част от екипа, за да постави губернатора в най-добрата възможна позиция за спечелване на първичните избори и (след това) да победи Джо Байдън", каза в изявление говорителят предизборната кампания Андрю Ромео.

Макар да се подготвя за излизането на Тръмп на сцената, кампанията на Десантис вижда в това ситуация, от която и в двата случая могат да спечелят всички. Ако Тръмп се появи, екипът на Десантис вярва, че губернаторът на Флорида ще има значителна възможност да покаже контрасти с позициите на бившия президент, което ще е по-добре от всичко, което той е опитвал да използва с помощта на предизборни реклами или постове в социалните мрежи. А ако Тръмп откаже да участва, екипът на Десантис смята, че мултимилиардерът ще се изяви като слаба фигура.

Критиците на Тръмп бързат да отбележат, че бившият президент загуби важна подкрепа през 2016 г., след като пропусна последния президентски дебат преди началото на гласуването и в крайна сметка завърши на второ място на предварителните избори за президентска номинация на Републиканската партия в щата Айова. Тогава той загуби от настоящия сенатор от щата Тексас Тед Круз.

"Независимо дали Доналд Тръмп се страхува да дебатира или не, Рон Десантис очаква с нетърпение да бъде на сцената в Милуоки и да говори за плановете си да победи Джо Байдън, да обърне упадъка на нашата нация и да възроди бъдещето на Америка", заяви Ромео.  

Докато голяма част от вниманието в първични избори на Републиканската партия е насочено към Тръмп и Десантис, други гледат на събитието, което ще бъде излъчвано по националната телевизия, като отлична възможност да изпъкнат, отбелязва АП.

Екипът на Ники Хейли признава, че тя не е всеизвестна, въпреки че има два мандата като губернатор на Южна Каролина и е изиграла важна роля в кабинета на Тръмп. Съветник, на когото бе предоставена анонимност, заяви, че основната цел в подготовката ѝ за дебатите е била да покаже, че "Ники е твърда, ще се застъпи за Америка и ще се противопостави на хулиганите".

Хейли не спомена за плановете си да премине в атака, докато говореше пред репортери в щата Айова през уикенда, но обясни защо се е появила на щатския панаир с тениска, на която пише: "Подценявайте ме, това ще бъде забавно".

"Това е част от моята същност, откакто се помня", каза Хейли. "Била съм подценявана във всичко, което някога съм правила, но това е благословия, защото ме прави борбена. Никой няма да ме надвие в това състезание. Никой няма да ме надхитри в това състезание. Имаме да спасяваме една страна и аз съм решена да го направя."

Консервативният предприемач Вивек Рамасуами, 38-годишен новак в политиката, не прави почти никаква официална подготовка за дебати, тъй като следва напълно различен график на кампанията, заяви негов висш съветник, получил анонимност. Екип на кандидата за президентска номинация заяви, че той ще прекара деня преди дебата в игра на тенис и в прекарване на време със семейството.

Екипът на Рамасуами казва, че неговото “anti-woke” послание (кампания против расовото предубеждение и дискриминацията) няма да се промени, независимо дали Тръмп ще бъде на сцената или не.

"Няма да се страхувам да правя политически контрасти", каза Рамасвами в Айова. "Но няма да атакувам лично никого в тази надпревара. Сега, повярвайте ми, аз съм човек, който държи на позицията си. ... Така че, ако някой иска да ме нападне, нека го направи на свой риск. Но аз не съм в тази надпревара, за да свалям някой друг. Аз съм в тази надпревара, за да ни поведа към нашата визия за това какво означава да бъдеш американец“, добави той.

За да се появи на сцената, Тръмп ще трябва да потвърди своето участие поне 48 часа преди дебата в сряда вечерта, според критериите на Републиканския национален комитет. Изискванията също така включват и подписването на съгласие, с което участниците обещават, че ще подкрепят крайния кандидат на партията.

"Не бих подписал обещанието", заяви Тръмп в ефира на „Фокс Нюз“ миналата седмица. "Искат да подпишеш обещание, но аз мога да посоча трима или четирима души, които не бих подкрепил за президент. Така че точно тук се появява проблемът“, категоричен бе той.

Междувременно бившият губернатор на щата Ню Джърси Крис Кристи, бивш съюзник на Тръмп, превърнал се в негов яростен критик, заяви, че Тръмп е "страхливец", ако пропусне дебата.

Съюзниците на Кристи се надяват бившият президент да вземе участие, като признават, че анти-Тръмп посланието на Кристи ще бъде много по-силно, ако той може да погледне опонента си в очите.

"Очевидно е, че човек би предпочел Тръмп да е на сцената. Но ако това не се случи, Тръмп ще трябва да слуша два часа хора, които критикуват и критикуват не само факта, че не се е появил, но и провалите му, докато е бил на поста", казва дългогодишният съюзник на Кристи Бил Палатучи. "Крис винаги е казвал, че Тръмп ще бъде там“, категорично заяви той.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:07 на 17.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация