ОБЗОР

site.btaОБНОВЕНА Рождението на Васил Левски беше отбелязано с тържествени инициативи в страната

Рождението на Васил Левски беше отбелязано с тържествени инициативи в страната
Рождението на Васил Левски беше отбелязано с тържествени инициативи в страната
Снимка: БТА

Годишнина от рождението на Васил Левски беше отбелязана с тържествени инициативи на много места в страната. Почит към Апостола на свободата отдадоха граждани, представители на държавни и регионални институции, организации и движения.

В началото на извънредното заседание на Народното събрание, председателят Росен Желязков призова работата на депутатите да започне с отбелязване на 186-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Днес ние с вълнение, гордост и преклонение си припомняме неговото свято дело, от което поколения българи черпят сили и самочувствие, посочи той. 

„Преди 186 години гордо и родолюбиво Карлово роди най-свидния син на България. Неговият земен път няма да е дълъг, но делото и заветите му ще надживеят епохата, ще се предават през вековете и ще променя завинаги цял един народ“. Това каза президентът Румен Радев в словото си по повод 186 години от рождението на Васил Левски на тържествения митинг – заря на площад „Васил Левски“ в Карлово. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на представителни части на Българската армия. Тържествената церемония започна с изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет от музея. 

Честванията в града започнаха с тържествена света литургия в храма „Свети Никола“. Цветя и венци бяха поднесени на гроба на майката на Левски – Гина Кунчева. На площад „Васил Левски“ гости и жители на града посрещнаха националния туристически поход „По стъпките на Апостола“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства в Созопол на откриването на паметник на Апостола по повод годишнината от неговото рождение. „Левски живее във всеки един българин и когато се изправиш пред неговия олтар, всеки един от нас съизмерва себе си с него, с неговите завети и послания. 186 години по-късно дали сме достойни за тези завети?“, посочи вицепрезидентът в словото си. 

В Благоевград вместо официални слова, деца споделиха своите размисли за живота и делото на Васил Левски. В града отбелязаха датата с церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата. В ритуала участваха военни от Трето бригадно командване с командир полк. Митко Балтов. 

В Морската градина в Бургас се проведе военен ритуал с отдаване на почести и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Левски. Десетки граждани също дойдоха на ритуала, за да отдадат почит към делото на Апостола. По време на тържеството Духовият оркестър изпълни „Химн за Левски“, написан от капелмайстора на 24-ти черноморски пехотен полк Георги Шагунов. В художествено ателие на открито деца пресъздадоха сцени от живота на Апостола на свободата.

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Морската градина във Варна бе отбелязана 186-ата годишнина от рождението на Васил Левски. В церемонията участваха представители на Военноморските сили и командирът им контраадмирал Кирил Михайлов. 

Военен ритуал имаше и във Велико Търново. Пред паметника на Левски в центъра на града граждани и представители на институции поднесоха венци и цветя. Строят на представителната рота на Националния военен университет „Васил Левски“ беше приет от началника на висшето училище бригаден генерал Иван Маламов. Пред паметника на Дякона бяха положени венци и цветя. 

В Габровско с културна програма ще бъде отбелязана 186-годишнината от рождението на Васил Левски. Жители и гости на Габрово присъстваха на общоградско поклонение пред Възпоменателната морена в градинката до Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов”. 

С церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Добрич отбелязаха 186 години от рождението на Апостола на свободата. Вместо официални слова, възпитаници на театрална школа „Зорница“ представиха пред добричлии мисли и идеи на Апостола на свободата. Добруджанските общини също почетоха 186 години от рождението на Васил Левски. Венци и цветя пред паметниците на героя поднесоха в Генерал Тошево, Каварна и Шабла. 

Венци и цветя бяха поднесени и на паметника на Дякона в Кюстендил. 

В Ловеч отбелязването на 186 години от рождението на Васил Левски започна с гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски в двора на Къкринското ханчe. Представители на институции и граждани поднесоха венци и цветя в знак на почит. Къкринското ханче е превърнато в музей и официално открито на 10 май 1931 г., припомни за БТА екскурзоводът от Регионалния исторически музея в Ловеч Пламен Мяшков. Това е първият музей в България, посветен на Левски. Сега Къкринското ханче е сред най-посещаваните туристически обекти в Ловешко.

Перничани отдадоха почит на Васил Левски пред паметника му в центъра на града. В пространството около паметника на Апостола на свобода е подредена и изложба, свързана с живота му. Ученици от XII Основно училище „Васил Левски“ изпълниха кратък поетичен рецитал. В съседните общини от област Перник годишнината също беше отбелязана с различни инициативи. В Радомир бе открита фото документална изложба на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово. Експозицията е подредена в сградата на Общинския исторически музей. Цветя на признателност поднесоха и десетки жители на Брезник пред паметника на Апостола в центъра на града.

Плевен отбелязва 186 години от рождението на Васил Левски с поклонение пред паметника на героя през целия ден и поднасяне на цветя. Своята почит към Апостола на свободата отдадоха много граждани, представители на държавни, регионални и общински институции, политически партии, организации и движения.

С рецитал на стихотворения, посветени на Васил Левски, започна церемонията в Пловдив за отбелязване на 186 години от рождението на Апостола на свободата. Честването на годишнината се проведе пред паметника на Апостола в парка на хълм Бунарджика. В церемонията взеха участие представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър, членове на Общински комитет „Васил Левски" и комитет „Родолюбие".

С общоградско поклонение пред паметника на Васил Левски в Разград също отбелязаха рождението му. Представители на общинската и областната администрация, на обществени и културни институции, ученици, учители и признателни граждани присъстваха на церемонията пред паметника на Дякона в двора на едноименното училище. Литературно-музикална композиция, посветена на Васил Левски представиха деца от Детска театрална формация „Роли Дроли“ и клуб „Млади възрожденци“ към учебното заведение. Авторско есе, посветено на Апостола, прочете шестокласничката Тея Георгиева.

В Силистра 186-ата годишнина от рождението на Апостола беше отбелязана с проява, организирана от Община Силистра, Общинския комитет „Васил Левски“ и Общински клуб „Христо Ботйов“. На почетен караул пред паметника на Левски застанаха членове на Клуб за млади възрожденци „Горди българчета“ при Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“. По традиция бяха поднесени венци и цветя от различни институции и граждани. По подобен начин и в други градове и села в Крайдунавска Добруджа бе уважена годишнината от рождението на Апостола на свободата. Паметници на Васил Левски има в няколко общини от областта – Силистра, Тутракан, Дулово, Главиница и Алфатар. Неговото име носят училищата в Дулово и Главиница, както и народните читалища в селата Българка, Прохлада, Боил и Царев дол.

В София Българската академия на науките (БАН) отдаде своята дълбока почит към личността и делото на Васил Левски. От името на ръководството на БАН венец и цветя бяха поднесени на бюст-паметника на Апостола на свободата в Борисовата градина в столицата.

Изцяло обновената къща – музей „Васил Левски“ беше открита в столицата днес. Сградата е единственият действащ музей на Васил Левски в столицата. По време на строителните дейности е извършена консервация и реставрация на сградата, както и конструктивно укрепване и ремонт на покрива. Изцяло са ремонтирани оградата и портата. 

Признателни старозагорци днес също сведоха глави пред паметта на Васил Левски. Общоградският ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола започна със заупокойна литургия, отслужена от свещенослужещи от Старозагорската епархия. Венци и цветя бяха поднесени от Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада, Общински съвет - Стара Загора, областен управител, Средно училище „Васил Левски”, Тракийски университет, патриотични, обществени и политически организации. 

В Търговище също се поклониха пред делото на Апостола. Десетки венци и цветя в знак на почит бяха положени пред барелефа на Левски в центъра на града. 

В Хасково с военни почести бе отбелязана 186-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Церемонията се състоя пред бюст-паметника на Апостола в двора на едноименното средно училище в областния център. В почетен караул под звуците на духов оркестър се строиха военнослужещи от поделенията в Хасково и военно-стрелковия полигон до село Корен. 

В Шумен освен 186 години от рождението на Васил Левски, беше отбелязана и 145-ата годишнина от Освобождението на града. Десетки граждани се събраха пред паметника на Апостола на свободата в града, където с военен ритуал бяха положени венци и цветя. 

Българите в Тараклия, заедно с кмета на община Русе, честваха 186 години от рождението на Васил Левски. Районните власти, граждани и гости от българския град положиха цветя и венци пред паметната плоча на героя на националноосвободителното движение на България (1869-1875). Родолюбци подготвиха фотодокументална изложба за Левски. 

В Босилеград деца почетоха рождената дата на Васил Левски. Децата, участвали в първата смяна от „Лятната олимпийска ваканция -  2023”, поднесоха цветя и си направиха обща снимка пред паметника на Левски в Босилеград, като по този начин почетоха националния герой.

/ВД, РИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:59 на 19.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация