site.btaНа 18 юли 2012 г. на паркинга пред терминал "Пристигащи" на бургаското летище в кв."Сарафово" е взривен автобус от атентатор камикадзе; загиват седем души, ранени са 20

На 18 юли 2012 г. на паркинга пред терминал "Пристигащи" на бургаското летище в кв."Сарафово" е взривен автобус от атентатор камикадзе; загиват седем души, ранени са 20
На 18 юли 2012 г. на паркинга пред терминал "Пристигащи" на бургаското летище в кв."Сарафово" е взривен автобус от атентатор камикадзе; загиват седем души, ранени са 20
Бургас (18 юли 2012) В 17.20 ч. на бургаското летище избухва взрив в автобус с израелски туристи. При атентата загиват седем души, а над 30 са ранени. Пресфото-БТА снимка:МВР

На 18 юли 2012 г. на паркинга пред терминал "Пристигащи" на бургаското летище в кв."Сарафово" в 17:25 ч. е взривен автобус с израелски туристи по време на товаренето на багажа и настаняването на пътниците, пристигнали с полет от Тел Авив, Израел. Загиват 7 души, сред които шофьорът на автобуса, атентаторът камикадзе Мохамед Хасан ел Хюсеини от френско-ливански произход, влязъл в България с фалшива самоличност под името Филип Мартен, и петима израелски граждани. Ранени са 20 души. След 4-годишно разследване делото за атентата влиза в съда през 2016 г., но започва по същество през 2018 г. Извършени са близо 100 експертизи, разпитани са повече от 200 свидетели. През 2020 г. Специализираният наказателен съд постановява доживотен затвор без замяна за двамата подсъдими за терористичния акт, както и да изплатят обезщетение на пострадалите от атентата и близките на загиналите на стойност над 100 млн. лв.
Единадесет години след атентата, през 2023 г., двамата помагачи на атентатора Мелиад Фарах и Хасан ел Хасан са осъдени на доживотен затвор без замяна, като са уважени и гражданските искове на наследниците на шестимата загинали в размер на 200 млн. лв. Двамата се издирват от Интерпол.

БТА пише:

Автобус с туристи се запали на летището в Бургас  

Бургас, 18 юли 2012 г. /БТА/ Автобус, превозващ туристи, се е запалил на летището в Бургас. Това научи репортер на БТА от източници от МВР. Районът е "отцепен". Има полицейски коли, линейки и противопожарен автомобил.
От Областната дирекция на полицията в крайморския град потвърдиха информацията. 


***
Автобус с израелски туристи се е взривил на летището в Бургас, има много пострадали

Бургас, 18 юли 2012 г.  /БТА/ Автобус с израелски туристи се е взривил на летището в Бургас около 17,30 часа. Това потвърдиха и от общината в морския град. Има много пострадали, които в момента се транспортират към бургаската болница. В автобуса е имало около 40-50 души. От пресцентъра на полицията в Бургас все още не дават информация за инцидента. Не е ясно дали става въпрос за техническа, човешка грешка или атентат.
Взривната вълна е засегнала още два автобуса. Те са пламнали, но противопожарните екипи са ги изгасили. Болниците в града и района са в готовност да приемат пострадалите от инцидента. Част от ранените се транспортират с частни коли. 

***

Автобус с израелски туристи  се е взривил на летището в Бургас, към момента жертвите са три, 20 са пострадали

Бургас, 18 юли /БТА/ Автобус с израелски туристи се е взривил на летището в Бургас около 17,30 часа в сряда. Трима души са загинали, а около 20 са ранени, съобщиха за БТА от МВР. Данните са първоначални и броят все още се уточнява. Районът на инцидента е отцепен.
Засега няма информация дали става въпрос за техническа, човешка грешка или атентат. Предстои оглед и изясняване на причините за инцидента.
Взривната вълна е засегнала още два автобуса. Те са пламнали, но противопожарните екипи са ги изгасили. 
Екипи на областната дирекция "Полиция", регионалното звено "Пожарна безопасност и защита на населението" и Спешна медицинска помощ са на място.
Летище "Бургас" е затворено заради инцидента с взривения автобус с израелски туристи. Полетите се пренасочват към летище "Варна".

***

Над 20 души до момента са приети в болницата в Бургас след инцидента на летището

Бургас, 18 юли 2012 г.  /БТА/ Над 20 души към момента са приети в спешния център в болницата в Бургас след инцидента на летището. Това научи БТА от медицинските екипи на място. Районът около спешния център е отцепен със сигнални ленти. Полицията не допуска никой до приемната на болницата.

***

В емисията "Международна информация" на БТА се проследяват информациите в световните медии по случая:

Израелски очевидец по телефона за израелското военно радио твърди, че експлозията в Бургас вероятно е причинена от атентатор самоубиец - Ройтерс

***

Спешно съвещание в министерството на външните работи на Израел във връзка с терористичния акт в Бургас, според израелски медии

Ерусалим, 18 юли 2012 г. /БТА/ Министерството на външните работи на Израел е потвърдило факта на взрива в салона на туристически автобус в българския град Бургас, съобщи сайтът MiGnews. Броят на жертвите не е потвърден, гласи информацията на израелското министерство, където е започнало спешно съвещание във връзка с терористичния акт. Представители на министерството се намират в постоянен контакт с българските власти.

***

Атентатор самоубиец вероятно е взривил автобуса с израелски туристи в Бургас - разказа пътничка от автобуса по телефона за израелското военно радио (Ройтерс)

Ерусалим, 18 юли 2012 г. /БТА/ Атентатор самоубиец вероятно е причинил експлозията на автобуса с израелски туристи на летище Бургас, предаде Ройтерс. Това е заявила по телефона за израелското военно радио израелка, която била в автобуса. "Мислим, че беше самоубийствен атентат", казала очевидката Авива Малка в отговор на въпрос на радиото. "Седнахме и след секунди чухме мощна експлозия и побягнахме. Успяхме да излезем през една дупка. Видяхме тела и много ранени", разказва тя. 
Според друга версия в автобуса се е взривила предварително заложена бомба, пише сайтът Нюзру-Израел. Франс прес съобщи, че  говорители на премиера на Израел и на министерството на външните работи в Ерусалим са потвърдили, че израелски туристи са били мишена на атентат и че има убити и ранени.  

***

Израел потвърди, че негови граждани са станали мишена на атентат днес следобед в България

Ерусалим, 18 юли 2012 г. /БТА/ Израел потвърди, че негови граждани са станали днес следобед мишена на атентат на летището в Бургас, в България. Загинали са най-малко трима души, предаде Франс прес.
 "Знаем, че към 5 ч. следобед самолет кацна в Бургас, пътници се качиха в автобус и след това стана експлозия, чиято причина не ни е известна", каза пред АФП заместник-говорителката на израелското външно министерство Илана Стейн. "Знаем, че има жертви и то не само ранени, но и убити. Знаем, че някои от тях са израелци, но не знаем дали всички са израелци", добави говорителката.
Нападението потвърди говорителят на премиера Бенямин Нетаняху - Офир Генделман. "Изглежда бе извършено нападение срещу автобус, превозващ израелци, на летището в Бургас, в България. Имаше стрелба и бе хвърлено взривно устройство срещу автобус, превозващ израелци", каза Генделман пред АФП.
Външният министър Авигдор Либерман нареди да бъде създаден кризисен екип. В България тази вечер ще бъдат изпратени със самолет спасителни екипи, съобщи израелското радио.
Трима души загинаха и над 20 бяха ранени в атентата срещу израелски туристи на летище Бургас, на Черно море, напомня АФП, като цитира български официален източник.    

В емисията "Вътрешна информация"  пише:

Шестима загинали и 32 ранени при взрив на туристически автобус до летище Сарафово

София, 18 юли 2012 г. /БТА/  По предварителни данни шестима души са загинали и над 30 са ранени при взрив на туристически автобус до летище Сарафово, съобщават от външно министерство. На място при взрива са загинали петима, един е починал по-късно в болница. 32-ма души са настанени в болница, от които трима са в реанимация.
Туристите са пристигнали в България от Тел Авив с чартърен полет 392 на авиокомпания "Еър Виа" в 16.43 ч. българско време. На борда на самолета по предварителни данни са пътували 154 пътници, от които 146 възрастни и 8 деца.
Българските власти работят по версия за извършен терористичен атентат, се посочва в съобщението. Летището на Бургас е временно затворено.
"Изразяваме нашите най-дълбоки съболезнования към семействата на загинали и съчувствие към ранените", заяви външният министър Николай Младенов по повод трагичния инцидент, цитиран в съобщението. "България ще направи всичко по силите си, за да изясни причините за този ужасен инцидент", е подчертал министър Младенов, който незабавно замина за мястото на инцидента. Министърът изрази своите съболезнования в разговор с израелския си колега Авигдор Либерман и се ангажира да го информира за подробности по инцидента.
На мястото на произшествието са и президентът Росен Плевнелиев, и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Българските държавни представители са в постоянна връзка с израелските власти и ще дават информация на всеки час на медиите на място.

***

В Областната многопрофилна болница в Бургас са настанени 32 пострадали след взрива на летище Сарафово

София, 18 юли 2012 г. /БТА/ В областна многопрофилната болница в Бургас към момента са настанени 32 пострадали след взрива на летище Сарафово, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Сред тях има и бременни жени.
В частна болница в Бургас се оказва необходимата медицинска помощ на още двама от пострадалите.

***

В емисията „Преглед на печата“ на БТА от 19 юли четем:

София, 19 юли 2012 г. /БТА/ Печатните издания днес отразяват случилото се в късния следобед на летище „Бургас“. "Чудовищен атентат срещу израелски туристи в Бургас", информира "Сега". България влезе вчера в черните световни хроники с първия кървав международен атентат в историята си. Около 17.25 часа на паркинга пред летище Сарафово в Бургас бе взривен автобус с израелски туристи. Това е първият терористичен акт срещу чужди граждани у нас. Израелският премиер Нетаняху обвини Иран за трагедията, при която загинаха поне 7 души и бяха ранени над 30.    
"Взривиха автобус с израелци в Бургас", е водещото заглавие на "Дума". Взривеният автобус с пловдивска регистрация е взел 40 туристи от пристигнал в 16,50 ч. самолет на авиокомпания "Еър Виа", за да ги откара до хотела им в Слънчев бряг. От ударната вълна са били подпалени намиращи в съседство други автобуси и леки коли. Информацията за взрива веднага бе разпространена от световните агенции. До 19 ч. вчера обаче нито една българска държавна институция не потвърди, че става дума за терористичен акт, нито излезе с официално изявление за случващото се в Бургас. Вместо тях това направи говорител на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който съобщи, че "взривно устройство е било взривено" в автобуса. Към мястото на инцидента отпътува почти цялото държавно ръководство начело с Плевнелиев и Борисов.
Две версии за взрива коментира "Новинар", в статията си "Обикновен тероризъм". Горели са 3 автобуса, най-вероятно единият е бил взривен, а другите са се запалили впоследствие. Взривът е бил оглушителен, а пламъците - високи около 5 метра. Туристите са се качвали в автобуса на път за Слънчев бряг. Когато всички са били вътре, той е избухнал. Операторската фирма, която е организирала екскурзията, е "Отава". Според друга версия взривени са били 2 автобуса с израелски туристи.  
"Терорът е в България", е водещата новина на "24 часа", илюстрирана с потресаващи снимки. Ужасът е пълен, хвърчат линейки и пожарни, има жертви. Според непотвърдена информация в два от автобусите са били поставени бомби, които са пренесени с багажа и са се намирали в багажното отделение отдолу на автобусите.
Задействани са с дистанционно. От взривната вълна е пометен и третият автобус. В момента се прави списък на всички пътували с авиокомпанията, за да се установят жертвите. В предистория изданието припомня, че на 05. 01. 2012 г. израелският в. "Аарец" съобщава, че ливанската ислямска групировка "Хизбула" подготвя атентат срещу израелски туристи, идващи на почивка в България. Разузнавателната информация е била предадена на израелските служби за сигурност и на българските им колеги.
С голяма снимка на първа страница и заглавие "Атентат на летище Сарафово", "Труд" отразява терористичния акт срещу израелските туристи, станал в 17,25 часа вчера. Заради безпрецедентното покушение за Бургас веднага заминаха президентът Росен Плевнелиев, вътрешният министър Цветан Цветанов, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и външният министър Николай Младенов. Летището веднага бе затворено, а всички полети - отменени. Пътят към Слънчев бряг бе блокиран от полиция. До 21 ч. никой не пое отговорност за кръвопролитието.
"Стандарт" обобщава: "Терор! Кървава баня в Сарафово."
Рейсове с израелски туристи взривени на летището. 6 загинали и поне 30 ранени в касапницата. Версиите: Жена камикадзе или куфари бомби. Глас по телефона: "Евреи ще загинат!" Пожарната се забавила 15 минути.
Цялата първа страница на "Монитор" е в снимки, обединени от заглавието: "Летище Бургас в кръв". Изданието съобщава за анонимна заплаха за предстоящия атентат, отправена от мъж, в офиса на фирмата превозвач по телефона, час по-рано. Той заявил, че израелските туристи ще бъдат посрещнати от две бомби.

***

На територията на Бургаска област е засилено полицейското присъствие

София, 19 юли 2012 г. /БТА/ На територията на Бургаска област е засилено полицейското присъствие, съобщиха от пресцентъра на МВР. Повишени са и мерките за сигурност в хотелите, в които са отседнали израелски туристи.
Продължава огледът на мястото на взрива на паркинг пред летище "Сарафово". Разпитват се очевидци, преглеждат се записите от охранителните камери в района.
Чартърният полет с туристи, предимно израелски граждани, е излетял от Тел Авив вчера в 14.41 часа българско време и кацнал в Бургас в 16.43 часа. На борда на самолета са пътували 155 души. В 17.24 часа, при качването на част от туристите в автобус за трансфер до курортен комплекс "Слънчев бряг", е произведен взрив.
Според предварителните списъци на автобуса е трябвало да се качат 47 пътници. В момента на взрива малка част от тях са били в близост. В резултат на експлозията са пострадали 37 души. Те са приети в болници в Бургас. Трима са били настанени в реанимация. По-късно един от тях е починал. Установено е, че той е шофьорът на автобуса М.К./36 г./, български гражданин. По първоначални данни на местопроизшествието са загинали петима туристи. В следствие на взрива са нанесени поражения и на паркираните в съседство 3 автобуса, посочват от МВР.
Към момента Летище „Бургас“ е затворено, полетите са пренасочени към Летище „Варна“. На територията на аеропорта "Сарафово" се намират 64 израелски туристи. Осигурени са им храна и напитки от БЧК, одеяла и медицинска помощ. В непрекъснат контакт с тях са представители на посолството на Израел в България, съобщава пресцентърът на МВР.

***

Оцелелите от атентата в България израелци се приземиха в Тел Авив на борда на израелски военен самолет

Тел Авив, 19 юли 2012 г. /БТА/ Над 30 израелци, които са ранени при атентата на летище "Сарафово" в Бургас, пристигнаха в Тел Авив на борда на израелски военен самолет, предаде Франс прес.
Ранените пристигнаха по-малко от 24 часа след вчерашния самоубийствен атентат срещу туристически автобус, при който освен атентатора загинаха шестима души - петима израелци и българският шофьор.
Други израелски туристи, които не се е наложило да бъдат приети в болница, се завърнаха с търговски полети.
"Това, което видях, не подлежи на описание", каза един от тях, Яир Заури, който е бил в Бургас в момента на експлозията.
"Видях мъртви и ранени, беше ужасно", каза той.
Според Заки Хелер, говорител на Маген Давид Адом, израелския еквивалент на Червения кръст, 36 души са евакуирани в израелски болници.
Други три жертви на атентата, които са тежко ранени, са на път на борда на военен самолет, се казва в изявление на израелската армия.
Очаква се телата на петимата убити израелци, чиято самоличност не е обявена, да пристигнат в Израел по-късно днес.    

***

Представители на Европол в България
подпомагат българските власти в разследването на атентата в Бургас

Хага, 20 юли 2012 г. /БТА/ Европол има свои представители в България, които помагат на българските власти в разследването на атентата на летището в Бургас, съобщи пресслужбата на Европейската полицейска организация.
Благодарение на мобилния офис на Европол в България могат да се правят справки с базите данни на организацията в Хага.
След терористичния атентат в сряда, Европол сформира наблюдателен екип, в който се включи и български служител за свръзка в централата на Европол.  


/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:52 на 18.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация