site.btaБританският премиер Тони Блеър посреща лидерите от Г-8 в Гленигълс, в това време в Лондон започва серия от взривове; датата е 7 юли 2005 г.

На 7 юли 2005 г. в центъра на Лондон, Великобритания, са извършени  четири терористични атаки, като три от тях - във влакове на метрото. Първият взрив е в 8:51 часа местно време (7:51 ч. по Гринуич) между метростанциите "Олдгейт" и "Ливърпул стрийт", вторият - в 8:56 ч. между станциите "Кингс крос" и "Ръсел скуеър", третият – в 9,17 ч. на станция "Еджуеър роуд". Четвъртата експлозия е в двуетажен автобус на площад "Тависток". Загиват 56 души, ранени са над 700. Отговорността за атентатите е поета от групировката "Тайна организация - Ал Каида в Европа".

Министър-председателят Тони Блеър напуска срещата на Г-8, която се провежда по същото време в  Гленигълс и се връща в столицата за срещи със силите за сигурност и с правителството.  Преди да отпътува от Гленигълс той прочита обща декларация на участниците в срещата на Г-8, в която се осъждат атентатите и се посочва, че варварските актове в Лондон са нападение срещу всички държави и срещу цивилизования свят.

В емисията на БТА "Международна информация"  четем:

Тони Блеър посреща лидерите от Г-8 в Гленигълс, радостен след избора на Лондон за домакин на Олимпийските игри през 2012 година

Гленигълс, 7 юли 2005 г. (БТА).  Ликуващ след избора на Лондон за домакин на Олимпийските игри през 2012 година, британският премиер Тони Блеър и днес посреща в Шотландия лидерите от Г8, предаде "Франс прес".
Блеър се надява успехът да го съпровожда и по време на срещата на върха на най-богатите в света, в центъра на вниманието на която ще бъдат борбата с бедността в Африка и глобалното затопляне, отбелязва агенцията.
Затова пък френският президент Жак Ширак понесе нов неуспех след провала на референдума за европейската конституция на 29 май, тъй като олимпийската кандидатура на Париж беше отхвърлена. Той изглежда с особено отслабени позиции в навечерието на срещата на осемте най-големи световни сили, изтъква АФП.
"Работим абсолютно заедно" с Жак Ширак по големите теми на срещата, увери Тони Блеър. "Той е много ангажиран по въпросите за Африка и климатичните промени", добави британският премиер.
Двамата европейски лидери имат различни мнения по европейските дела, бяха съперници за Олимпийските игри, а сега ще трябва заедно да убедят американския президент Джордж Буш да подпише основния текст за глобалното затопляне.
Според френската агенция всички ще наблюдават как ще се държат един с друг Блеър и Ширак заради информацията на в. "Либерасион", че френският президент си бил позволил да разказва вицове за лошата британска кухня на срещата си с Владимир Путин и Герхард Шрьодер в Калининград. Тази информация беше отхвърлена от обкръжението на Ширак.

***

Станция на лондонското метро затворена заради късо съединение

Лондон, 7 юли 2005 г. /БТА/  Станцията на лондонското метро на улица "Ливърпул" беше затворена тази сутрин в най-натовареното време, след като се чу силен гръм вследствие на късо съединение, съобщи транспортната полиция. На мястото е пристигнал авариен екип, предаде "Ройтерс". 

***

Няколко подземни спирки на Лондонското метро евакуирани

Лондон, 7 юли 2005 г. /БТА/ Няколко подземни спирки на Лондонското метро бяха евакуирани днес след съобщение, че на станцията на улица "Ливърпул" е бил чут силен гръм, дължащ се най-вероятно на късо съединение, предаде "Ройтерс".
Пътниците бяха блокирани близо 30 минути, някои изпаднаха в паника, имаше припаднали, е заявил за агенцията очевидец.
Според местни медии са извикани линейки на станция "Ливърпул". 

***

Все още се изяснява причината за инцидента в Лондонското метро 

Лондон, 7 юли 2005 г. /БТА/  Компанията, която поддържа Лондонското метро, съобщи, че движението по него е преустановено поради срив в електрозахранването в целия град, предаде Ройтерс.
Полицията съобщава за пострадали в метрото, където според очевидци се е чул силен гръм.
Очевидец, цитиран от Ройтерс, съобщил, че от станцията "Олдгейт" излизали хора, облени в кръв.

***

МЪЛНИЯ

ЗА ЕКСПЛОЗИЯ НА АВТОБУС НА ПЛОЩАД "ТАВИСТОК" В ЦЕНТРАЛЕН ЛОНДОН СЪОБЩАВА ПОЛИЦАЙ НА РОЙТЕРС; РАЙОНЪТ Е ОТЦЕПЕН.

Полицията потвърди, че е имало експлозия на автобус в централен Лондон, предаде АП. Според "Прес асосиейшън" има поне един убит, съобщи Би Би Си. 

 ***

Има убити при експлозиите в Лондон, е съобщил източник от транспортната компания, цитиран от Ройтерс.

***

Няколко души са убити при поредица експлозии, които парализираха лондонския транспорт

Лондон, 7 юли 2005 г. /БТА/ Няколко души са убити при поредицата експлозии, които избухнаха в транспортната система на Лондон в часа пик тази сутрин, причинявайки хаос в британската столица, съобщиха полицейски и транспортни служители, цитирани от "Ройтерс".
Няколко взрива разтърсиха мрежата на метрото и според полицията е имало поне три експлозии в автобуси в града.
Представител на Метронет консорциум, който управлява метрото, потвърди, че имало три експлозии с човешки жертви.
Министърът на вътрешните работи Чарлз Кларк заяви, че експлозиите са причинили ужасни наранявания.
Инцидентите станаха един ден, след като Лондон получи домакинството на Олимпийските игри през 2012 година, отбелязва Ройтерс.
Говорител на лондонската полиция отказа да коментира причините за експлозиите. "Още е твърде рано да се каже какво точно е станало. Не мога да коментирал съобщенията за бомби, но имаме сведения за многобройни експлозии на различни места в Лондон", заяви той в отговор на въпрос дали става дума за терористични актове.
Кметът на Лондон Кен Ливингстън заяви, че спешно се връща от Сингапур, където бе за сесията на МОК. Премиерът Тони Блеър обаче остава в Гленигълс, Шотландия, на срещата на Г-8. Говорител на "Даунинг стрийт" заяви, че Блеър все още е в хотела си в Гленигълс и ще направи изявление.
          
***

Групировка пое отговорност за серията експлозии в Лондон

Берлин, 7 юли 2005 г. /БТА/ Групировка, наричаща се "Тайна организация - Ал Каида в Европа" пое отговорност за серията експлозии в Лондон. Това съобщи германското списание "Шпигел", цитирано от "Асошиейтед прес".
Групировката поместила посланието си в уеб сайт, популярен сред ислямистките екстремисти, чието име не се назовава от "Шпигел". В него се казва, че групировката поема отговорността за експлозиите, които били възмездие за британското участие в Ирак и Афганистан.

***

В Лондон са извършени поредица терористични удари, заяви Тони Блеър

Гленигълс, 7 юли 2005 г. /БТА/ Британският премиер Тони Блеър обяви, че тази сутрин в Лондон са извършени поредица терористични удари, при които има загинали и тежко ранени, съобщиха световните агенции. Той нарече нападенията варварски и отбеляза, че те са били замислени така, че да съвпаднат с откриването на срещата на Г-8 в Гленигълс, Шотландия. 
Министър-председателят заяви, че след няколко часа ще отпътува от Гленигълс за Лондон, но форумът на Г-8 ще продължи. Варварство е, че това се случва в ден, когато хора се събират, за да помогнат за решаването на проблеми като бедността в Африка и промените в околната среда, посочи Блеър. Той обаче подчерта, че каквото и да правят, терористите никога няма да успеят.

***

Седем са били нападенията в Лондон; все още не може да се каже дали става дума за самоубийствени нападения

Лондон, 7 юни 2005 г. /БТА/ Седем експлозии са станали тази сутрин в централната част на Лондон, предаде "Ройтерс", цитирайки говорител на бърза помощ. По неговите думи броят на пострадалите е много голям, има и загинали. Продължавала спасителна операция в тунела при метростанция "Кингс крос".
Ройтерс цитира и говорител на полицията, според когото все още не може да се потвърди дали става дума за самоубийствени атентати.
В италианската столица Рим вътрешният министър на Италия Джузепе Пизану заяви, че цяла Европа е в състояние на повишена тревога след експлозиите в Лондон. 

***

Светът осъжда терористичните нападения в Лондон

Мадрид, 7 юли 2005 г. /БТА/ Държавни и правителствени ръководители и лидери на международни организации осъдиха терористичните нападения в Лондон, предадоха световните агенции.
Испанското правителство разпространи комюнике, в което осъжда "с цялата си енергия жестоките атентати в Лондон и изразява солидарността си с лондончани, правителството и британския народ".
Италианският президент Карло Адзелио Чампи изрази ужаса и възмущението на всички италианци в послание до британската кралица Елизабет Втора.
Във Ватикана папа Бенедикт Шестнайсети заклейми нападенията в Лондон и ги окачестви като "нечовешки актове".
Ирландският премиер Бърти Ахърн нарече експлозиите в Лондон черни петна върху обществото. Подобни актове на тероризъм няма да се отразят на решенията на Г-8, добави той.
Руското министерство на външните работи осъжда решително терористичните действия, причинили човешки жертви в Лондон, заяви говорителят Александър Яковенко.
В Брюксел генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер също осъди "отвратителните престъпления", които подчертават необходимостта съюзниците да бъдат единни в борбата с тероризма. Той изтъкна, че не може да има оправдание за такива престъпления.

***

Най-малко 33-ма души са убити при експлозиите в лондонското метро

Лондон, 7 юли 2005 г./БТА/ Най-малко 33 души бяха убити днес при трите експлозии в Лондонското метро, съобщи на пресконференция в британската столица висш полицейски служител, цитиран от световните агенции. Има загинали и при експлозията в автобус в центъра на Лондон, добави помощник-комисарят от Скотланд Ярд Брайън Падик, но не посочи конкретни цифри. Според него четвъртата бомба може би е била предназначена за влак на метрото. 
Екипи на бърза помощ, присъстващи на пресконференцията, съобщиха за 345 ранени, от които 45 били в тежко състояние.  
Първият взрив в 08.51 часа местно време /07.51 ч. по Гринуич/ поразил влакова композиция в тунела на сто метра от метростанция "Моргейт". Метростанцията се намира във финансовия район в източен Лондон. При експлозията загинали седем души. 
Втората експлозия в 8.56 часа местно време в района на  Кингс крос в северен Лондон убила 21 души. При третия взрив, в 9.17 часа местно време, загинали петима души и били засегнати две-три композиции, добави помощник-комисарят от Скотланд Ярд. Той не уточни кога е станала експлозията, която откъсна покрива на автобуса край "Ръсел скуеър". 
Не е ясно дали е автентично поместеното в ислямистки сайт послание, в което отговорност за експлозиите пое терористичната организация Ал Каида, посочи Брайън Падик.  
Полицията не е получила предупреждения за експлозиите и никой не е поел отговорност за тях, съобщи говорител на Скотланд Ярд, цитиран от Ройтерс. Все още не може да се каже дали експлозиите са предизвикани от атентатори самоубийци или от поставени взривни устройства, добавил говорителят. 
Лондонската полиция разглежда случилото се като терористичен акт и не разполага с информация, че утре ще бъдат извършени нови нападения. Няма арестувани във връзка с експлозиите, посочи полицейски говорител.  

***

Експлозиите в Лондон предизвикаха хаос по улиците

Лондон, 7 юли 2005 г./БТА/ Няколкото почти едновременни експлозии в Лондонското метро и в един от типичните за британската столица червени двуетажни автобуси предизвикаха днес хаос по улиците на града, предаде Асошиейтед прес.
Наложи се автобуси да бъдат използвани като линейки, а  хотел "Хилтън" край метростанцията "Еджуеър роуд" е превърнат в пункт за спешна медицинска помощ.
Автомобили на бърза помощ летят около останките на автобуса, поразен от взрива край "Ръсел скуеър" в центъра на Лондон, който е с разкъсан покрив, а парчета от него са осеяли цялата улица. Фасадата на близката сграда е почерняла и надупчена от шрапнели. 
Служители на спасителните екипи, облечени в оранжеви защитни облекла, търсят следи от биологични, химически или ядрени вещества.
В лондонската болница, където са откарани пострадалите, лекар прави изкуствено дишане на мъж на носилка с разкъсани дрехи и почерняло тяло.
"Мисля, че са били терористи. Те успяха", възкликва българката Надя Иванова, цитирана от АП. "Намерението им е било да нарушат реда в обществото. И го постигнаха. Сега всеки е уплашен, и то не само сега, така е от няколко години насам", добавя тя. 
Шведска туристка разказа по телефона за шведския вестник "Афтонбладет", че чула взрива зад композицията, с която пътувала. Всичко около нея почерняло, а хората се хвърлили на пода в пристъп на паника. Вагонът бързо се изпълнил с дим и някои се опитали да счупят прозорците с чадърите си, за да влезе въздух. Седящите до нея майка и двете й малки деца отчаяно плачели. 
След като влакът бил евакуиран, наоколо останали разпръснати парчета от човешки тела.
Друг пътник описва крещящи и бягащи във всички посоки хора, покрити със сажди от черния дим.
След като полицията затвори метрото и спря движението на автобусите, по централните улици на Лондон няма почти никакво движение. Хора, събрани на групички около магазините с телевизори, мълчаливо гледат кадрите с продънения от експлозията автобус.
Настроението е мрачно и потиснато, но няма истинска паника, отбелязва АП. Хората се опитват да се обадят на близките си по мобилните си телефони, мнозина услужват на чужденците със своите апарати, за да се обадят и те.
Групировка, наричаща се "Тайна организация - Ал Каида в Европа" пое отговорност за серията експлозии в Лондон. АП припомня, че "Ал Каида в Европа" пое отговорността за атентатите в Мадрид през март 2004 г., при които загинаха 119 души. 

***

Първи анализи на следите от атентатите в Лондон

Лондон, 8 юли 2005 г. /БТА/ Някои от бомбите, избухнали вчера в лондонския обществен транспорт, са били с часовников механизъм, а не са задействани дистанционно с мобилни телефони, тъй като в тунелите на метрото няма покритие. Това предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на източник от следствието,  пожелал анонимност.
Представител на американските антитерористични служби посочи, че няма потвърждение, че всички атентати са извършени от атентатори самоубийци. Той също пожела анонимност, тъй като разследването още не е приключило.
Оживеният лондонски квартал "Уест енд", който обикновено гъмжи от туристи заради прочутите си зали за представления и ресторантите си, днес е изцяло опустял.

*** 

Броят на жертвите от вчерашните взривове достигна 50,  нападенията носят почерка на "Ал Каида", заяви началникът на лондонската полиция

Лондон, 8 юли 2005 г./БТА/ Над 50 са загиналите при вчерашните нападения в Лондон, съобщи днес на пресконференция ръководителят на лондонската полиция Йън Блеър, цитиран от "Асошиейтед прес" и Лондон.
В болница са около 100 ранени, 22-ма от които са в критично състояние.
Нападенията носят всички характерни черти на действията на "Ал Каида", посочи Йън Блеър. Засега няма данни, че взривовете са дело на атентатори-самоубийци, но полицията не изключва тази версия. Според получената досега информация всяко от взривните устройства е съдържало около 5 кг вещество с голяма експлозивна сила.
Йън Блеър призова лондончани да съдействат на властите, като предоставят всякаква информация за нападенията, с която разполагат. Той изказа решимостта на столичната полиция да приложи всички сили, за да открие извършителите на кървавите престъпления.

 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:49 на 18.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация