Министерство на земеделието и храните – Прессъобщение

site.btaМЗХ публикува за обсъждане проект на Национален план за развитие на биологичното производство до 2030 г.

МЗХ публикува за обсъждане проект на Национален план за развитие на биологичното производство до 2030 г.
МЗХ публикува за обсъждане проект на Национален план за развитие на биологичното производство до 2030 г.

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Националния план за развитие на биологичното производство до 2030 г. Той определя стратегическата рамка на държавната политика за постигане на дългосрочно и устойчиво развитие на биологичното производство в страната, в съответствие с европейското законодателство. 

Развитието на биологичното производство е инструмент, който може пряко да влияе върху запазването на околната среда и биоразнообразието, както и за устойчивостта на климата. Сред основните акценти в Плана е подобряване благосъстоянието на човека чрез осигуряване консумацията на „чисти храни" - без използването на синтетични вещества и торове, ГМО, пестициди, антибиотици, хормони, консерванти и др. 

Изпълнението на мерките и дейностите, заложени в Националния план за развитие на биологичното производство до 2030 г., ще обедини усилията на компетентните държавни институции и на участниците по цялата верига на биологичното производство, преработката и потреблението на био продукти. 

Проектът на Плана е публикуван за обществена консултация на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и на Портала за обществени консултации. Крайният срок за предоставяне на предложения от страна на заинтересованите лица е до 03 август 2023 г. С пакета от документи може да се запознаете тук: https://www.mzh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/proekt-na-reshenie-na-ministerskiya-svet-za-040723/

 

/МТК/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 09:20 на 11.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация