site.btaПерестройката в СССР през 1988 година

Перестройката в СССР през 1988 година
Перестройката в СССР през 1988 година
снимка: Михаил Горбачов/БТА/Архив

На 28 юни 1988 г. се открива 19-ата общосъюзна конференция на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС), по време на която генералният секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов представя план за изменения в административната структура на страната с цел демократизация на партията и предоставяне на по-голяма самостоятелност на ръководителите на промишлените предприятия. Приети са седем резолюции, сред които "За някои неотложни мерки по осъществяването на практика на реформата на политическата система на страната", "За демократизацията на съветското общество и реформата на политическата система", "За гласността" и "За правната реформа". Решенията на конференцията, която завършва на 1 юли 1988 г.,  са продължение на насоките за гласност и промени в съветското общество, заложени в доклада, озаглавен "Основен въпрос на икономическата политика на партията", който Михаил Горбачов изнася пред пленума на ЦК на КПСС на 23 април 1985 г. и с който се поставя началото на перестройката в СССР.

В бюлетина „Международна информация“ на БТА пише:

Първата голяма равносметка на преустройството
Започна 19-ата Общосъюзна партийна конференция
Доклад на Михаил Горбачов       

Москва, 28 юни 1988 г. /Спец. кор. на БТА Венелин Митев и кор. на БТА Валери Найденов/ В Кремълския дворец на конгресите днес започна първата голяма равносметка на преустройството - деветнадесетата Общосъюзна партийна конференция.
Днешните съветски поколения не си спомнят друг такъв партиен форум. Ярките дискусии, плурализмът на мнения, възроденото гражданско чувство създават усещането, че в тези дни се твори история, че епохата прави нова крачка напред.
И това е така. Общественият подем в СССР показа, че изразът „преустройството е равно на революция“ не е метафора. Една цяла обществена формация разкрива своя неизчерпаем хуманен потенциал, способността си да направи човека по-щастлив, по-свободен и повече господар на своята съдба. Пътят към изграждането на качествено нов модел на социализма – ето историческата задача пред започналата днес конференция.
Колкото и богати на идеи да бяха последните месеци, тезисите на ЦК на КПСС за конференцията изпревариха много от тях. Те отново показаха способността на Комунистическата партия да обновява и себе си, и обществото. На дневен ред е радикално преустройство на политическата система, качествено ново разделение на труда в структурата на държавната власт. Започва създаването на обществените механизми, гарантиращи социалистическата демокрация, истинското народовластие.
Пълното и дейно родство между Октомврийската революция и преустройството намери израз във възродения интерес към теоретичното наследство на Ленин. Ленинското разбиране за социализма стана неизчерпаем източник на вдъхновение в критиката на административно-бюрократичните методи за ръководство в борбата за радикална реформа на икономиката, за очистване на партийния и обществен морал от отрицателните влияния на миналото. Съветската Комунистическа партия посреща започналата днес конференция нравствено възвисена, с висок авторитет пред своя народ, пред света.
В залата са пет хиляди "горещи привърженици на преустройство", както Михаил Горбачов определи делегатския състав на конференцията. Техният път до високия форум не беше лесен - страната не помни други избори да са преминавали така оспорвано, така дискусионно. Ето защо може да се каже, че заедно с тях тук е целият съветски народ – с хиляди конкретни поръчения, с хиляди продължения и идеи.
Десет часа. С бурни ръкопляскания делегатите посрещат генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов и другите партийни и държавни ръководители.
По поръчение на ЦК на КПСС Михаил Горбачов обяви 19-ата Общосъюзна партийна конференция за открита. Той съобщи, че за нея са избрани 5000 делегати, от които в залата са 4991. Деветима души отсъстват по уважителни причини.
Делегатите единодушно избраха Президиум на конференцията от 112 души. В неговия състав са видни дейци на КПСС и съветската държава, герои на Съветския съюз и на социалистическия труд, челници в производството, военачалници, изтъкнати представители на науката и на културата.
Първото заседание бе ръководено от члена на Политбюро и секретар на ЦК на КПСС Егор Лихачов.
Делегатите избраха Секретариат, Редакционна комисия и Мандатна комисия.
Единодушно бяха одобрени предложеният дневен ред и регламентът на конференцията.
Дневният ред включва:
1. Одит на изпълнението на решенията на 27-ия конгрес на КПСС, основни резултати от първата половина на дванадесетата петилетка и задачите на партийните организации за задълбочаване на процес на преустройството;
2. Мерки за по-нататъшно демократизиране на живота на партията и обществото.
С бурни аплодисменти делегатите посрещнаха генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов, който изнесе доклад.

***

Светът следи с интерес работата на конференцията на съветските комунисти

Москва, 28 юни 1988 г. /БТА/ Вниманието на света е приковано към Москва, към Кремълския дворец на конгресите, където започна 19-та Общосъюзна конференция на КПСС. Трудно е да се назове друго събитие към което в целия свят да се проявява толкова голям интерес. Как да се заслужи и да се направи необратимо революционно преустройство, което по инициатива и под ръководството на КПСС да се разгърне в цялата съветска страна? - такъв е основният въпрос, поставен пред делегатите на партийния форум в доклада на генералният секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов. Като предават изцяло или излагат подробно доклада, водещите чуждестранни информационни агенции, радио- и телевизионни компании подчертават, че съветските комунисти, целият съветски народ гледат на конференцията като на голям общопартиен съвет, призван да уточни стратегията и тактиката на преустройството на неговия най-важен преломен етап, да даде нов мощен импулс на революционния процес, започнат през април 1985 г.
Милиони телевизионни зрители от много стани гледаха откриването на 19-ата Общосъюзна конференция на КПСС, което бе показано по каналите на най-големите телевизионни компании в света.
Телевизионните програми на страните от социалистическата общност предадоха пряко началото на конференцията и доклада на генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов. Ключовите постановки от доклада, разпространен по каналите на ТАСС  за чужбина, бяха предадени от най-големите чуждестранни информационни агенции.
Съветското преустройство е ярък, впечатляващ процес, в който участва всичко честно и напредничаво в съветската страна, подчертава Полската агенция по печата /ПАП/ като цитира широко доклада на Михаил Горбачов. Във СССР се консолидират силите на революционното обновление. Хората повярваха в преустройството и изискват неотклонно движение напред и само напред, пише агенцията.
Чехословашката телеграфна агенция /ЧТК/ обобщи: "Главният политически резултат от следаприлския период в СССР е промяната на цялата обществена атмосфера, започналото материализиране на идеите на обновлението, засилващата се подкрепа на съветския народ на курса на КПСС към преустройството.“
"Дискусии, размисли, надежди" - така е озаглавен репортажът от Москва, който предаде китайската агенция „Синхуа“. Агенцията изтъква, че съветското обществено мнение не се съмнява, че преустройството, социалистическата демокрация и гласността са необходими.
Генералният секретар на ЦК на КПСС направи в доклада си на конференцията дълбок и критичен анализ на положението на нещата в съветската икономика, пише агенция Франс прес. Агенцията се спря на думите на Михаил Горбачов, че за трите години на преустройство е  могло да се направи значително повече от направеното. В международния раздел на доклада си Михаил Горбачов подчерта промените във външната политика на СССР през последните три години, настъпили благодарение на новото политическо мислене, родено от преустройството, отбелязва Франс прес.
Американската телевизионна компания Си Ен Ен излъчи пряк репортаж за започването на конференцията и коментира форума като историческо събитие, което ще има решаващо влияние върху всички промени, които се извършват в Съветския съюз.
Откривайки първата от няколко десетилетия Общосъюзна конференция на КПСС, Михаил Горбачов призова съветските комунисти да вървят напред, осъществявайки смелата програма за реформи, осъществявайки преустройството, което трябва да стане необратимо, предава Асошиейтед прес от Москва. Агенцията изтъква думите на съветският ръководител, че съветските хора са повярвали в преустройството и изискват по-нататъшен напредък.
Агенция "Ройтер“ пише, че в своя доклад Михаил Горбачов обърна внимание на делегатите върху някои опити на консерваторите да изопачат същността на извършваните в СССР реформи, да изпълнят новите форми на управление със старо съдържание.
Западногерманската агенция ДПА съобщи за конференцията на съветските комунисти като за най-важното събитие на деня. Агенцията подчертава, че генералният секретар на ЦК на КПСС е направил критичен анализ на икономическото развитие на СССР. Специално място се отделя на мисълта от доклада, че главният въпрос пред делегатите на партийната конференция е как да се задълбочи и направи необратимо преустройство.

***

Конференцията на КПСС прие резолюции

Москва, 1 юли 1988 г. /Кореспондент на ТАСС от Кремъл/ 19-ата Общосъюзна конференция на КПСС прие „пакет“ от шест резолюции, които представляват комплексна програма за по-нататъшна демократизация на съветското общество.
Обсъждането на резолюциите – а те са свързани, както с общо политически проблеми, така и с конкретни въпроси като борбата с бюрократизма, гласността, междунационалните отношения – се оказа необичайно бурно и продължително.
След като председателят на комисията за подготовка на текстовете на двете основни политически резолюции на конференцията Михаил Горбачов разказа за работата на комисията и прочете поправките, внесени по време на работата на комисията, на трибуната един след друг започнаха да излизат делегати и да предлагат допълнителни поправки.
Като председател на комисията Михаил Горбачов обясняваше отделни формулировки. Но ораторите спореха с него, настояваха да се гласува едно или друго предложение.
Когато се стигна до преброяване на гласовете, имаше и недоволни: „За какво е необходимо това? Не е ли по-добре, по-кратко?"
"Не може, иначе как ще се научим на демокрация, отбеляза генералният секретар на ЦК на КПСС. Демокрацията предполага и търпимост, и търпение…"
Делегатът на конференцията академик Роалд Сагдеев предложи някои промени във формулировката, отнасяща се за изборите на председатели на Съветите на народните партии.
Михаил Горбачов постави поправката на гласуване. Обявен бе резултатът: за поправката гласуваха малко повече от двеста души от почти петте хиляди делегати. При обсъждането на резолюцията за гласността бе направено предложение вестник „Правда“ да бъде не орган на ЦК на КПСС, а орган на цялата партия, като се освободи вестника от контрола на ЦК, но за това предложение гласуваха само 56 делегати.
Така се обсъждаха днес и откритите за всички резолюции. Внасяха се поправки, отново се съпоставяха позициите, изясняваше се мнението на мнозинството.

 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:50 на 18.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация