site.btaВероятността вирусът на КОВИД-19 да е изпуснат от лаборатория не бива да бъде отхвърляна, каза виден китайски учен

Вероятността вирусът на КОВИД-19 да е изпуснат от лаборатория не бива да бъде отхвърляна, каза виден китайски учен
Вероятността вирусът на КОВИД-19 да е изпуснат от лаборатория не бива да бъде отхвърляна, каза виден китайски учен
Снимка: АП

Вероятността вирусът на КОВИД-19 да е изпуснат от лаборатория не бива да бъде отхвърляна, каза видният китайски учен професор Джордж Гао, цитиран от Би Би Си Нюз. Той беше директор на китайския център за контрол на заболяванията и играеше ключова роля в усилията за възпиране на пандемията и установяване на нейния произход.

Правителството на Китай отхвърли предположенията за лабораторията в град Ухан като източник на вируса.
В интервю за Би Би Си Радио 4 Джордж Гао каза: "Винаги можете да подозирате всичко. Това е науката. Не отхвърляйте нищо."

Гао е известен вирусолог и имунолог. В момента е вицепрезидент на Националната фондация за природни науки в Китай. През миналата година той се оттегли от центъра на контрол на заболяванията. 
Изказването му е възможен знак, че китайското правителство приема теорията за изпускане на вируса от лаборатория по-сериозно, отколкото гласят официалните правителствени изявления. Професор Гао каза пред Би Би Си, че са проведени няколко официални разследвания в института по вирусология в Ухан. "Правителството организира нещо", каза той, добавяйки, че центърът за контрол на заболяванията не е бил част от разследванията.

На въпрос какво означава правителството за разследва една от главните национални лаборатории, каквато е тази в Ухан, той отговори: "Да, лабораторията беше проверявана два пъти."

Това е първото признание за официално разследване на място. Професор Гао каза, че не е виждал заключенията, но е "чул", че лабораторията е "чиста". "Мисля, че заключенията гласят, че са следвани всички протоколи. Не е намерено нищо нередно."

/ХК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:51 на 16.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация