ОБЗОР

site.bta Силвио Берлускони - италианецът, който има от всичко по много

 Силвио Берлускони - италианецът, който има от всичко по много
 Силвио Берлускони - италианецът, който има от всичко по много
Снимка: АП

От няколко дни тридесет и една годишният Марко Марчи не помръдва от входа на миланската клиника "Сан Рафаеле", където от миналата сряда за лечение е приет сенаторът и бивш италиански премиер Силвио Берлускони. Марко идва от Алисте, в провинция Лече, на края на тока на италианския ботуш. Оттам до Милано той е пътувал 10 часа с влак, за да застане после пред болницата, в която се лекува неговият идол Берлускони. Марко споделя, че няма да помръдне оттам, докато Берлускони не бъде изписан.

От миналата сряда темата за здравословното състояние на милиардера и магнат в различни бизнес отрасли е водеща за италианските медии. Те подготвиха и публикуваха биографични справки за милиардера и лидер на десноцентристката партия "Форца Италия" и посветиха цели емисии на кариерата му. Припомняха се браковете му, броят на децата му, имотното му състояние, миналите му здравословни проблеми, съдебните му неволи, жените му, скандалите, в които той се е забъркал, политическите му възходи и спадове.

Когато Берлускони бе приет в клиниката в Милано миналата сряда, първоначално бе съобщено, че той е там за рутинни изследвания, после се появиха информации, че той  е в интензивното кардиологично отделение и, че имал респираторни проблеми. Накрая стана ясно, че той има миеломоноцитна левкемия, при това хронична, диагностицирана му от известно време.  Лекуващите лекари и хора от обкръжението на Берлускони след това потвърдиха медийните публикации и поясниха, че в резултат на заболяването Берлускони е получил белодробна инфекция, заради която е бил приет за лечение. Той е подложен и на химиотерапия и реагира добре на лечението. 

Редица италиански политици и държавници, сред които президентът Серджо Матарела, премиерката Джорджа Мелони, лидерът на центристите и бивш премиер Матео Ренци, опозиционната лидерка Ели Шлайн изразиха пожелания към Берлускони за бързо възстановяване. Някои от тях, сред които и Мелони, разговаряха по телефона с бившия премиер. Негови съпартийци също проведоха серия от телефонни разговори с него, в които Берлускони ги призова да продължат да изпълняват ангажиментите си на постовете, на които са избрани. 

В клиниката при Берлускони се изредиха на посещение неговите деца, приближените му съратници, ръководителите на някои от компаниите в бизнес империята му. Някои от тях го посетиха дори по два пъти на ден. Неотлъчно до Берлускони в болницата бе неговата годеница, депутатката Марта Фашина, която е по-млада с 53 години от него. А привържениците на футболния клуб "Монца", който е собственост на Берлускони, окачиха лозунг на оградата на болницата, гласящ: "Кураж Силвио! Монца е с теб!".

Приближените на Берлускони сега го наричат "скала" и "лъв" и казват, че както и при предишни тежки заболявания, той ще се възстанови и този път. Самият Берлускони от страниците на вестник "Джорнале", който е част от медийната империя на клана Берлускони, заяви на 7 април: "Тежко е, но ще се справя и този път" и припомни, че в предишни трудни и деликатни ситуации той е успявал да си стъпи на краката.

За журналистите да пишат и говорят за Берлускони по какъвто и да е въпрос е наистина благодатна тема, тъй като тя позволява да се пише много за него. Защото когато се говори за Берлускони, няма как да не се отбележи, че той има от всичко по много, в която и да е област, до степен, че пишещият или говорещият за него се озовава в истински лабиринт или плетеница от детайли, независимо дали става дума за неговите компании, за съдбата на политическата му партия "Форца Италия", за неговите  жени, за неговите деца, за скандалите, в които бе забъркан или пък за здравето му.  

На първо място 86-годишният Силвио Берлускони е посветил много години на бизнеса и на политиката. Той има над 60-годишен стаж в бизнеса и 30-годишен стаж в политиката. 

Берлускони има много милиарди. В публикация на сп. "Форбс" отпреди пет дни престижното издание оценява състоянието на Берлускони на 6,9 милиарда долара. 

Берлускони има много компании, като тук списъкът е неизчерпаем и включва и компаниите, поверени на децата му, в това число инвестиционния холдинг "Фининвест", съставен или свързан акционерно от такива компании като "Мондадори" (издателска дейност), "Алба Сервици Аеротранспорти" (авиокомпания за частни превози), "Медия Фор Юръп" (шобизнес и развлекателна индустрия), "Медиасет" (телевизионна компания в Италия), "Медуза филм" (филмова продуцентска компания), "Медиоланум" (компания за финансови услуги), "Банка Медиоланум" (банка), "Медиобанка" (банка), "Холдинг италиана куатродичезима" (инвестиционен холдинг), "БеЛ холдинг" (строителство и недвижими имоти), "Театро Манцони" (театър и театрална трупа в Милано) и много други. Първата компания на Берлускони е "Едилнорд", която се занимава с изграждане на жилищни комплекси и е основана от него през далечната 1963 г.

Берлускони има редица имения и имоти, сред които  най-известни са "Вила Сан Мартино" в Аркоре край Милано и "Вила Чертоза" в Порто Ротондо на остров Сардиния. Той има имоти в Рим, на езерото Комо, на остров Лампедуза и на много други места в Италия. 

Берлускони е имал общо 2 съпруги и 2 годеници в живота си -  Карла Елвира Лучия Дал'Олио (родена през 1940 г. и изключително дискретна законна съпруга номер едно); Мириам Рафаела Бартолони, известна с творческия псевдоним Вероника Ларио (родена през 1956 г. , актриса и законна съпруга номер две), Франческа Паскале (активистка на различни каузи, днес на ЛГБТ правата, родена през 1985 г., официална годеница след краха на брака на Берлускони с Вероника Ларио) и Марта Антония Фашина (депутатка, партийна активистка, родена през 1990 г., официална годеница на Берлускони след разпадането на годежа му с Франческа Паскале).

Берлускони има и много деца - общо 5 от двете си закони съпруги и това са 57-годишната Марина, 54-годишният Пиер Силвио, 39-годишната Барбара, 36-годишната Елеонора и 35-годишният Луиджи. Първите двама са от първия брак на Берлускони, а вторите трима от втория му брак. Марина е президент на холдинга "Фининвест", а Пиер Силвио също има водещи роли в бизнеса на Берлускони. Трите по-малки деца на милиардера пък са съдружници в "Холдинг италиана куатродичезима".

От тези общо 5 деца Берлускони има истинска сюрия от внуци и това са: Габриеле и Силвио (синовете на Марина Берлускони от брака й с Маурицио Ванадия, който е балетист в Миланската скала), Лукреция Витория, Лоренцо Матия и София Валентина (трите деца от брака на Пиер Силвио Берлускони с  модела и предприемачка Еманула Мусида и от годежа му с телевизионната водеща Силвия Тофанин), Алесандро, Едуардо, Леоне, Франческо Амос и Еторе Куинто (петте деца на Барбара Берлускони от връзките й с финансиста Джорджо Валагуца и строителния предприемач Лоренцо Гуериери), Рикардо, Флора и Артемизия (трите деца на Елеонора Берлускони от връзката й с английския модел Гай Бинс) и Емануеле Силвио и Томазо Фабио (двете деца от брака на Луиджи Берлускони с адвокатката и специалист по връзки с обществеността Федерика Фумигали). Като това изобилие от внуци обърква дори италианските журналисти, които често пъти не успяват да докарат точната им бройка. Бившият премиер има и един правнучка - двугодишната Оливия, която е внучка на сина му Пиер Силвио.

Берлускони е имал два футболни клуба. В продължение на над 30 години (от 1986 до 2017 г.) той бе собственик на "Милан" и за мнозина негови фенове именно по време на неговото ръководство клубът стана най-успешния във футболната история на страната. Берлускони постигна това, като инвестира в нови играчи, увеличи рекламата и привлече известни треньори. В крайна сметка той го продаде на китайски инвеститори. През 2018 г. Берлускони купи футболния клуб "Монца".

Партията "Форца Италия", която Берлускони основа преди 30 години, има също много животи. През 2008 г. тя се влива в десноцентристкия проект "Народ на свободата", но през 2013 г. Берлускони обявява нейното възраждане под старото й име, но с нов облик. Година преди това обаче от "Народ на свободата" отпаднаха видни личности, като Джорджа Мелони и Иняцио Ла Руса, които създадоха партията "Италиански братя", днес първа политическа сила в италианското дясно пространство и оглавяваща управляващата дясна коалиция от края на октомври миналата година, след като спечели предсрочните избори през септември миналата година.

Начело на "Форца Италия" и в различни коалиции Берлускони успя да бъде и много пъти премиер на Италия. Той оглавява общо четири кабинета, което е рекорд за страната, в която правителствата се менят често. Правителството "Берлускони 1" управлява от май 1994 г. до януари 1995 г.,  правителството "Берлускони 2" е на власт от юни 2001 г. до април 2005 г., правителството "Берлускони 3" управлява от април 2005 г. до май 2006 г., а правителството "Берлускони 4" е на власт от 2008 г. до 2011 г. Общо Берлускони е бил премиер на Италия за 9 години.

Съдебните дела, в които е въвлечен Берлускони, също са страшно много и затова говори и фактът, че в Уикипедия има отделна страница, посветена на темата. Най-често обвиненията срещу него са за финансови нарушения, избягване на данъци, корупция, подкупване на депутати, на свидетели и на съдии, лъжесвидетелстване. Самият Берлускони веднъж сподели, че за 20 години той се е явявал 2500 пъти в съда във връзка с 106 дела и е похарчил за съдебни разходи над 200 милиона евро. В повечето случай делата приключиха заради изтекла давност, оневиняване на първа или по-горна инстанция, липса да доказателства за извършено престъпление, амнистиране. Берлускони обаче през 2013 г. бе осъден на 4 години затвор заради данъчни измами, счетоводна фалшификация и неправомерно присвояване на средства по дело, свързано с компанията "Медиасет". От 4-те години 3 бяха опростени по силата на амнистия, а 1 година ефективна присъда бе заменена с общественополезен труд. Но в продължение на няколко години на Берлускони бе забранено да се кандидатира за избираема длъжност като част от присъдата. След като и тази забрана отпадна, той се яви на евроизборите през 2019 г. и бе избран за евродепутат, като така стана най-възрастният европарламентарист. На изборите миналата година той се завърна и в италианския парламент, след като бе избран за сенатор.

Най-медиатизираното дело срещу Берлускони бе процесът "Руби" по обвинения за злоупотреба със служебно положение и заплащане за секс с непълнолетно лице. В основата на делото бе познанството му с мароканката Руби. След като на първа инстанция Берлускони получи присъда от 7 години затвор, на по-горна инстанция по това дело той бе оневинен, тъй като бе преценено, че двете деяния, заради които бе съден, не представляват престъпление. От това дело произтекоха още две дела. Като по второто от тях - "Руби 3" Берлускони бе съден за подкупване на свидетели по делата "Руби" и "Руби 2". По делото "Руби 2" съратници на Берлускони пък получиха присъди, докато  "Руби 3" приключи с оневиняване на всички, в това число и Берлускони и мароканската танцьорка Руби, която бе в основата на целия съдебен сериал "Руби".

Берлускони има и много здравословни проблеми. През 1997 г. той беше опериран от рак на простатата. През 2016 г. той претърпя тежка сърдечна операция и има изкуствена клапа. През 2019 г. той бе опериран заради чревно запушване. През септември 2020 г. Берлускони изкара тежък Ковид.  През април 2021 г. той беше в болница за три седмици заради последиците от Ковид заразата. През януари 2022 г. той беше в болница за инфекция на пикочните пътища. 

Бившият премиер има и цяло изобилие от прякори -  Безсмъртния заради политическото му дълголетие, Каймана, даден му от критиците му заради всички негативни конотации, които биха могли да се направят между Берлусони  и кайманите, Кавалера заради това, че през 70-те години той стана Кавалер на Ордена на труда -  звание, от което се отказа заради единствената осъдителна присъда срещу него. По-интимен прякор на Берлускони е Папи, даден му от щерката на семейни приятели - едно познанството, което пък му коства втория му брак. 

С Берлускони се свързва и понятието бунга-бунга, обрисуващо партитата в неговите имения, за които се говори, че са били пълни с песни, танци, секс с млади жени, подаряване на пари и апартаменти в замяна на сексуални услуги и корупция. Самият Берлускони отрича всичко това и казва, че става дума за елегантни соарета. 

Берлускони е свързван и с много скандали заради познанството му с млади жени. Сред тези дами са Ноеми Летиция, дъщеря на приятелско семейство, на която Берлускони подарявал скъпи подаръци и  я канел във вилите си, което му коства втория му брак; Патриция Д'Адарио, ескорт гърла, която публикува книга с разкази за сексуални вечеринки с Берлускони; Карима ел Махруг или Руби, мароканската танцьорка, забъркала Берлускони в серията от делата "Руби", за която той твърди, че нито му е била сексуална приятелка, нито пък той е подозирал, че е била непълнолетна, когато са се запознали и за която той казва, че си е  мислел първоначално, че е била роднина на египетския президент Хосни Мубарак; Никол Минети, дентална асистентка, погрижила се за зъбите на Берлускони след нападение срещу него в Милано, а после станала депутат, след което бе осъдена по едно от делата от съдебната сага "Руби".

Много дами в последно време нараниха с действията си Берлускони. Мара Карфаня, бившият модел,  телевизионна звезда и актриса, която стана член на "Форца Италия" , бързо се издигна до депутат и министър на равните възможности в четвъртото правителство на Берлускони, миналата година обяви официално, че напуска партията на милиардера. Причината бе, че тя е допринесла за падането на правителството на Марио Драги, в която "Форца Италия" присъстваше с няколко министри, в това число и самата Карфаня, заела поста на министър на териториалната кохезия  и на Юга. Това обиди страшно много Берлускони, който едно време дори беше заявил, че ако не е бил женен за втората си съпруга, веднага би се оженил за Карфаня. Подобна бе и траекторията на Мария Стела Джелмини, министърка на образованието  в четвъртото правителство на Берлускони, а после министър и на регионалните въпроси в правителството на Драги. Тя също напусна партията на Берлускони с гръм и трясък със същите мотиви като тези на Карфаня. Руби и Ноеми Летиция пък в рамките на няколко месеца пред различни медии заявиха, че съжаляват изобщо, че са познавали Берлускони и че са стъпвали в домовете му, защото впоследствие са били напълно очернени от медиите. Това отново беше удар за Берлускони. Франческа Паскале след разтрогване на годежа си с Берлускони побърза да се хвърли в обятията на певицата Паола Турчи, с която сключи граждански  съюз миналото лято. Неотдавна тя упрекна Берлускони, че се е съюзил с крайнодесни партии, като тази на Джорджа Мелони, които потъпкват правата на ЛГБТ общността, на която Паскале е активистка.

Самата Джорджа Мелони - министър на младежта в четвъртото правителство на Берлускони, отцепила се от партията му, за да създаде партията "Италиански братя", а днес и премиер, разочарова Берлускони в последно време. Двамата имат разногласия по някои въпроси, най-вече относно Украйна. Берлускони, който едно време беше близък с Владимир Путин, направи няколко изказвания срещу украинския президент Володимир Зеленски и се опита да търси логическо обяснение на действия на руския президент. Той разбира се осъди войната в Украйна, но заяви, че Путин е предприел инвазията, след като е бил помолен от представители на Донбас, оплакали се от нарушения на Минските договори. Всичко това навлече критики на Берлускони и от европейските партньори на Италия, и от украински представители. Самата Мелони, която по украинския въпрос е на страната на Запада и е твърдо срещу Русия, не повери при разпределянето на ключовите постове във властта, пост на Берлускони. Позицията на външен министър беше поверена на неговия съратник Антонио Таяни, който в последно време преповтаря думите на Мелони по всички ключови теми. Самият Берлускони дори не успя да стане председател на Сената, за което бленуваше, като се смята, че и тук влияние е имала позицията му по украинския въпрос.

Относно войната в Украйна Берлускони имаше амбиции да стане посредник в постигане на мир, на няколко пъти казаха негови приближени, но това така и не се случи. Никой не му възложи подобна мисия и той няма да остане в историята с това финално постижение. Но говорейки за Берлускони, мнозина тези дни си спомнят пророчеството му отпреди около осем години. Година след анексията на Крим от Москва и началото на конфликта в Донбас, Берлускони написа открито писмо, в което предупреждаваше, че изолирането на Русия от страна на Запада ще я тласне към Китай. Тогава той препоръчваше на Запада  да привлече на своя страна Русия, за да посрещнат заедно фундаментални предизвикателства, сред които едното е икономическото предизвикателство, произтичащо от възхода на някои сили в Азия, сред които и Китай. Осем години по-късно Русия и Китай са по-близки от когато и да е било, демонстрират стратегическо партньорство и мнозина западни лидери гледат вече на Пекин като на възможен посредник за постигане на мир в Украйна. 

Берлускони си остава противоречива личност в италианската политика и на международната сцена. Миналата година, когато се заговори, че той би могъл да стане президент на Италия, това предизвика обществено брожение заради съдебните му неволи и  секс скандалите, в които се оказа забъркан и в крайна сметка десницата не посмя да издигне официално кандидатурата му.  Но за италианците Берлускони си остава и онзи лидер, който те асоциират с време на просперитет за страната и на популярност за Италия на международната политическа сцена. Берлускони години наред бе незаменим фактор в италианския политически и обществен пейзаж. Той може и да дразни някои италианци, може и да поражда все още съмнения у някои относно произхода на богатството му, но безспорна си остава интуицията му да напипва печелившата жилка. Както се случи с "Милан", както се случи с италианската телевизионна индустрия, откакто той се намеси в този отрасъл, както се случи и с успеха на Мелони и на нейните "Италиански братя", за който в края на миналата година Берлускони намекна, че се дължи на това, че преди 30 години именно той е създал една нова десноцентристка сила.

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:54 на 30.09.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация