ОБЗОР

site.btaГолемият победител на регионалните избори в Нидерландия е Фермерско-гражданското движение – добра новина за недоволните от "зеления" преход и лоша за премиера Марк Рюте

Големият победител на регионалните избори в Нидерландия е Фермерско-гражданското движение – добра новина за недоволните от "зеления" преход и лоша за премиера Марк Рюте
Големият победител на регионалните избори в Нидерландия е Фермерско-гражданското движение – добра новина за недоволните от "зеления" преход и лоша за премиера Марк Рюте
Лидерката на БББ Каролине ван дер Плас. Снимка: АП

Регионалните избори в Нидерландия, произведени на 15 март в 12-е провинции на кралството, донесоха исторически успех на новото Фермерско-гражданско движение (BoerBurgerBeweging/BBB) - дясна популистка аграрна партия, оглавена от журналистката Каролине ван дер Плас, която от 2021 г. е единствен член на парламента от тази политическа сила.

Около 13 милиона нидерландски граждани бяха призовани да упражнят правото си на глас на изборите, които ще определят състава на регионалните парламенти в провинциите. Избирателната активност беше 57,5 на сто. 

Законодателната власт в Нидерландия се осъществява съвместно от краля и от двукамарен парламент - Генерални щати. В горната, т.нар. Първа камара има 75 депутати, избирани от Провинциалните щати (парламенти) на основата на пропорционално представителство за срок от 4 години. Тази камара няма законодателна инициатива, но всички нормативни актове трябва да бъдат одобрени и от нея, преди да бъдат подписани от министър-председателя. 

В долната, Втора камара има 150 депутати, избирани чрез преки избори по пропорционална система с 4-годишен мандат. Тази камара има право на законодателна инициатива. 

Изпълнителната власт се осъществява съвместно от краля и от правителството. Кралят назначава правителството и министрите.

Регионалното управление се осъществява от 12-е провинции. Те контролират пространственото планиране, здравеопазването и отдиха, надзирават политиката и финансите на общините и т.нар. съвети по водата, които управляват дигите и други водни съоръжения в страната.

Четирите партии от управляващата десноцентристка коалиция на премиера Марк Рюте - Народната партия за свобода и демокрация (НПСД), партия "Християнски съюз", "Демократи-66" и "Християндемократически призив" (ХДП) - понесоха значителни изборни загуби, дотолкова, че коментатори говорят за политически трус. 

Изборният резултат застрашава стабилността на министър-председателя и повдига въпроси дали той ще е в състояние да прокарва важни закони за селскостопанската реформа, защитата на климата и политиката по предоставяне на убежище, резюмира ДПА.

Големият победител е Фермерско-гражданското движение (БББ), което според неокончателни резултати събира около 19% от гласовете. Формацията ще има 15 места в горната камара от общо 75 и се изравнява с коалицията на социалдемократите и "Зелени леви", които за пръв път се явяват заедно на избори.

Анализатор на Асошиейтед прес изтъква, че изборният резултат е "категоричен упрек" към управляващите.

Важно е да се има предвид, че законодателите в Провинциалните щати, избрани в сряда, ще избират националните сенатори в края на май.

Победата на БББ в провинции на цялата територия на Нидерландия, и то при положение, че Ван дер Плас е единственият законодател на партията на национално равнище, свидетелства за дълбоко негодувание от традиционната политика в Нидерландия, което се простира далеч извън електоралната база на Фермерско-гражданското движение.

Очаква се БББ да е най-голямата политическа сила поне в пет провинции.

В речта си след обявяване на резултатите Ван дер Плас каза: "Всички ние сме нормални хора, а всички хора, които гласуваха за нас, са нормални граждани", отбелязва АП.

 "Обикновено, когато хората вече нямат доверие в правителството, те си остават у дома. Днес те показаха, че не желаят да си стоят у дома, а искат гласът им да бъде чут", заяви още лидерката на движението.

Показателно е, че християндемократите от ХДП – партията, която от години традиционно представляваше много фермери и консервативни избиратели в селските райони и която е част от управляващата коалиция, е един от големите губещи. 

Нидерландските гласоподаватели често използват междинните избори за законодателни органи в провинциите, за да дадат израз на недоволството си от действащото правителство, коментира АП.

Такива успехи обаче, може да се окажат и мимолетни, защото непостоянните избиратели популисти лесно се колебаят в симпатиите си. Преди 4 години крайнодесният популистки "Форум за демокрация" спечели най-голям дял от гласовете, но този път се оказа "покосен". Водената от Тиери Боде крайнодясна формация, която през 2019 г. получи около 15 процента подкрепа, сега се срина до 3 на сто, отчита в. "Гардиън".

Ван дер Плас описва БББ като дясна и социална партия. Първоначално действията й бяха съсредоточени върху бъдещето на фермерите и на селските общини, но сега тя отваря "ветрилото" и се насочва към много по-широк електорат. Андре Краувел - политически анализатор от университета в Амстердам, нарича това "простонароден популизъм".

Вотът на 15 март ще усложни живота на премиера Рюте, дошъл на власт през 2010 г. Той е ветеран, смятан за политически "сървайвър", който е умел в скрепването на съюзи, за да прокарва политиката си в раздробения нидерландски политически пейзаж.

Сега обаче, ако БББ и коалицията на социалдемократите и "зелените" получат по 15 места, работата на Рюте в горната камара, където и досега управляващите нямаха мнозинство, ще стане още по-трудна. Четиристранната коалиция вероятно ще има 24 места, при 32 досега.

Премиерът ще трябва да избира дали да се сближи с левия блок, който е за по-амбициозни екологични политики, или с БББ, който пък е за смекчаване на политиките за ограничаване на замърсяването с нитрати.

Правителствената коалиция е амбицирана до 2030 г. да съкрати с 50% в национален мащаб емисиите на замърсители, основно въглероден окис и амоняк. Министрите наричат това "неизбежен преход", насочен към подобряване на качеството на въздуха, водата и почвата. 

Тези планове обаче, предизвикаха масови протести на фермери през последните години. Стигна се до блокади с трактори на центрове за зареждане на супермаркети, подпалване на купи сено по протежение на магистрали, изсипване на тор и блокади на пътищата, както и митинги пред домовете на политици. Акциите на фермерите привлякоха внимание от много посоки и държави - от Марин Льо Пен, през полската "Право и справедливост", та чак до Доналд Тръмп, припомня "Гардиън".

В много ферми в цялата страна националното знаме е обърнато в знак на протест. Именно в разгара на протестите започва да набира сила и БББ. Създадено през 2019 г., движението печели едва 1% от гласовете на националните избори през 2021 г., а Ван дер Плас, отразявала в медиите селскостопанска тематика, става член на парламента.

Собствената й популярност също расте, благодарение на подчертано "земния" й имидж. След като става депутатка в Хага, тя отива на работа с трактор, отбелязва АП.

Първоначално Ван дер Плас членува в ХДП, но напуска малко след регионалните избори през 2019 г. Основава БББ като реакция на вълната от фермерски протести през октомври същата година. Година по-късно е единодушно избрана за лидер на БББ. По време на кампанията за общите избори през 2021 г. се насочва към избиратели в селските райони и дори обещава да създаде "министерство на селския живот". Тогава БББ печели едно място и през март 2021 г. лидерката й влиза в законодателния орган.

Не е изключено възходът на БББ да засили решимостта на управляващата коалиция да довърши мандата си, който приключва през 2025 г., вместо да предпочете предсрочни избори. 

Рюте обаче ще се сблъска с проблеми в опитите си да намали драстично замърсяването, причинявано от селското стопанство, промишлеността и транспортния сектор, за да бъдат защитени уязвими естествени местообитания.

Както отбелязва изданието "Политико", БББ се появи сякаш от нищото и изпревари десноцентристката НПСД на премиера Рюте. БББ се радва в момента на "метеоритен възход", смята "Политико". Но не е сигурно дали след време няма да се превърне в "падаща звезда", повтаряйки съдбата на "Форум за демокрация".

За момента Каролине ван дер Плас казва, че е "готова да разговаря с всички". "Нидерландия вече ясно показа, че ни е дошло до гуша от тези политики", отбелязва наред с това тя. "Не става дума просто за въглерода, а за гражданите, които (политиците) не виждат, не чуват и не приемат сериозно", допълва лидерката.

Нивата на въглерода в почвата и във водата в Нидерландия - вторият най-голям износител на селскостопански продукти в света, надвишават границите, определени от ЕС. Този проблем стана причина за спиране на строителни проекти, въпреки голямата жилищна криза, а защитници на околната среда спечелиха съдебни дела и принудиха правителството да намали вредните емисии и да съхранява природата, преди да дава разрешения за строеж.

БББ твърди, че проблемът се преекспонира и поминъкът на фермерите става жертва на "зеления" преход. Анализатори казват, че движението се намества идеално в популистка рамка, която обрисува действията в защита на климата като нова форма на тирания, налагана от правителствата и глобалните елити на обикновените отрудени граждани, чиито основателни тревоги до голяма степен са пренебрегвани.

Доскоро фокусът на популистите беше върху проблеми, свързани с идентичността: имиграцията, ЕС, казва Матайс Родаюн - политолог от университета в Амстердам. "Нещата се изместиха към "зеления" преход. "Зелените" проблеми стават част от културните войни", цитира го "Гардиън".

Успехът на БББ е знак, че се подклажда "отбиване на удара", свързан със "зелената" тематика. И това може да се окаже много разрушително в някои държави, особено за коалиции, предупреждава Родаюн.

Други важни въпроси, които и занапред ще предизвикват разделение, са тези за имиграцията и правото на убежище, допълва анализаторът. Не е чудно успехът на БББ, предвиждат някои експерти, да бележи началото на края на Рюте като премиер след 13 години начело. А това може да послужи и като предизвестие какво може да очаква и други европейски правителства.

/ДИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:27 на 30.11.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация